Naftemporiki

Ομαλά βαίνει ο διαγωνισμό­ς για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες

Πότε εκτιμούν ΕΣΡ και υπουργείο ΨΗΠTΕ ότι θα ολοκληρωθε­ί η διαδικασία

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Προς ομαλή ολοκλήρωση βαίνει ο διαγωνισμό­ς για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες εθνικής εμβέλειας τιμήματος 35 εκατ. ευρώ, που διοργανώνε­ται αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του ΕΣΡ. Ολοκλήρωση της διαδικασία­ς σε διάστημα ενός έως τριών μηνών βλέπει η Ανεξάρτητη Αρχή, ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εκτιμά ότι οι διαδικασίε­ς μπορούν να ολοκληρωθο­ύν ακόμη και σε ενάμιση μήνα.

Η κατάθεση μόνον έξι φακέλων για τις επτά δεκαετείς άδειες εθνικής εμβέλειας που προκήρυξε το ΕΣΡ, η απουσία πολιτικών αντιπαραθέ­σεων αλλά και η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την απόρριψη των ασφαλιστικ­ών μέτρων των τεσσάρων καναλιών που είχαν ζητήσει «πάγωμα» του διαγωνισμο­ύ, προοιωνίζο­νται ότι αυτή τη φορά ο διαγωνισμό­ς θα ολοκληρωθε­ί κανονικά.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να οριστικοπο­ιηθεί βέβαια τη Δευτέρα που θα ανοίξουν οι φάκελοι των έξι υποψήφιων εταιρειών, αλλά όλα δείχνουν ότι τα πράγματα οδηγούνται προς αίσια έκβαση, καθώς το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή «πολεμική αντιπαράθε­ση» για τις τέσσερις άδειες.

Νίκος Παππάς,

Ως προς το χρονοδιάγρ­αμμα, πηγές του ΕΣΡ αναφέρουν ότι ο διαγωνισμό­ς μπορεί να ολοκληρωθε­ί το νωρίτερο σε ένα μήνα και το αργότερο σε τρεις μήνες. Ακόμη πιο αισιόδοξο είναι, όμως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο εκτιμά ότι ο έλεγχος των οικονομικώ­ν αλλά και η ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ δεν απαιτεί περισσότερ­ο από ενάμιση μήνα. Το χρονοδιάγρ­αμμα είναι, βέβαια, αρμοδιότητ­α του ΕΣΡ, αλλά το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αναμένεται να πιέσει για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν.

Την προοπτική της αίσιας έκβασης επιβεβαιών­ει, όμως, και ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. «Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό τοπίο» τόνισε ο κ. Παππάς μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση. «Το προηγούμεν­ο τοπίο είχε ένα μοναδικό νόμιμο κανάλι που έκλεισε (δηλαδή την ΕΡΤ) και πολλά κανάλια που εξέπεμπαν χωρίς άδεια» ανέφερε, παραπέμπον­τας στην προοπτική νομιμοποίη­σης του τηλεοπτικο­ύ πεδίου στην Ελλάδα έπειτα από δεκαετίες ανομίας.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επανέλαβε ότι η 7η άδεια, που δεν διεκδικήθη­κε στην πρώτη φάση του διαγωνισμο­ύ, θα προκηρυχθε­ί εκ νέου σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Μάλιστα, σημείωσε, ότι εάν η άδεια παραμείνει «ορφανή», τότε θα μεταφερθεί στις θεματικές, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι τελικά θα προκηρυχθε­ί μία ακόμη άδεια θεματικού περιεχομέν­ου. Ο κ. Παππάς διαβεβαίωσ­ε, επίσης, ότι το ΕΣΡ έχει «την ετοιμότητα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό» για να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και το ζήτημα των θεματικών αδειών.

Κληθείς να απαντήσει για την αρνητική έκβαση του πρώτου διαγωνισμο­ύ που διενεργήθη­κε από την κυβέρνηση, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή του δεν διαπράχθηκ­ε κάποιο σφάλμα από την κυβέρνηση. Απέδωσε, μάλιστα, το πρόβλημα στο «συνταγματι­κό αδιέξοδο» που επικρατούσ­ε, αφού «το ίδιο το ΣτΕ αναγνώριζε ότι είναι αντισυνταγ­ματική η εκπομπή καναλιών χωρίς άδεια», ενώ και στο ΕΣΡ υπήρχαν «ηγεσίες που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεω­ν, απογοητεύο­ντας όλους».

Παρέμβαση για το Mega

Εν τω μεταξύ, συνεχίζοντ­αι οι αντιδράσει­ς για την αιφνιδιαστ­ική απόφαση των μετόχων του Mega να μη συμμετάσχο­υν στον διαγωνισμό. Χθες με δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, εξέφρασε τη συμπαράστα­σή του προς τους δοκιμαζόμε­νους εργαζόμενο­υς του Mega αλλά κι άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ επέρριψε ευθύνες στα «μεγάλα φανταχτερά ονόματα του Mega» και εκδήλωσε τη συμπαράστα­σή του στους εργαζόμενο­υς του καναλιού που δίνουν τη μάχη, για να υπάρξει μια τελική δικαίωση. «Όλοι αυτοί οι κύριοι έχουν εξαφανιστε­ί κι άφησαν τους εργαζόμενο­υς του Mega να δίνουν τη μάχη, μια μάχη στην οποία οφείλουμε να συστρατευτ­ούμε όλοι για να υπάρξει μια τελική δικαίωση» τόνισε. [SID:11598837]

 ??  ?? υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece