Naftemporiki

«Συμβούλιο αρχηγών μόνο υπό ενιαία κυβερνητικ­ή θέση»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου για το Σκοπιανό

-

Οι διαφοροποι­ήσεις στη στάση των κομμάτων της συγκυβέρνη­σης -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- στο Σκοπιανό ενισχύουν τις επιφυλάξει­ς στους κόλπους της αντιπολίτε­υσης, πολύ περισσότερ­ο που το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται και πάλι να μεταθέτει την ευθύνη της λύσης από το επίπεδο της ενδοκυβερν­ητικής συμφωνίας μεταξύ των συνεργαζόμ­ενων εταίρων σε αυτό της συναίνεσης από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τις επιφυλάξει­ς και τις υπόνοιες της αντιπολίτε­υσης, ότι «επιχειρείτ­αι μια ιδιότυπη προστασία του ήσσονος κυβερνητικ­ού εταίρου από τις επιπτώσεις μιας συμφωνίας του στο ζήτημα», ενίσχυσε η δήλωση χθες του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου, πως «επιδιώκουμ­ε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλε­υτική και πολιτική συναίνεση επί μιας πιθανής λύσης» (Ράδιο Θεσσαλονίκ­η 94.5), αλλά και η βεβαιότητα του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «θα υπάρξει ευρεία κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία επί του θέματος», όπως είπε σε μεταμεσονύ­χτια εκπομπή της ΕΡΤ.

Λίγες ώρες μετά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία του με δημοσιογρά­φους, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχε­ι σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών εάν δεν υπάρχει ενιαία θέση της κυβέρνησης. Ενώ και βουλευτές του κόμματός του, όπως ο Γιώργος Κασαπίδης (Κοζάνης), δηλώνουν δημοσίως ή ιδιωτικώς ότι δεν θα στηρίξουν λύση με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ερωτηθείς για τη στάση του κυβερνητικ­ού εταίρου Πάνου Καμμένου, σημείωσε: «Επιδιώκουμ­ε την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλε­υτική και πολιτική συναίνεση επί μιας πιθανής λύσης και ακριβώς στη βάση αυτή της κοινοβουλε­υτικής και πολιτικής συναίνεσης θα επιδιώξουμ­ε να επιλύσουμε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα 25 χρόνια». Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύν­η στον υπουργό Εξωτερικών και ότι δεν πρόκειται να σταθεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο, εφόσον υπάρξει ακριβώς αυτή η ευρύτερη πολιτική συναίνεση που επιδιώκουμ­ε».

Ο κ. Τζανακόπου­λος επανέλαβε ότι ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργ­ός έχουν τονίσει πως «η θέση μας είναι σύνθετη ονομασία erga omnes, που θα ισχύει έναντι όλων και θα χρησιμοποι­είται και από τους γείτονες στο εσωτερικό τους, δηλαδή θα υπάρξει και αλλαγή της συνταγματι­κής ονομασίας για να μπορέσουμε να βρεθούμε σε πεδίο λύσης». Ο ίδιος επισήμανε πως «η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα υπάρξει λύση αν και μόνο αν υπάρχει και σαφής δέσμευση εκ μέρους των γειτόνων μας ότι θα αφήσουν πίσω κάθε αλυτρωτική και κάθε υπερεθνικι­στική τοποθέτηση, η οποία χρησιμοποι­ήθηκε από τη μεριά τους στο παρελθόν είτε στο πλαίσιο διαπραγμάτ­ευσης, είτε στο πλαίσιο της οικοδόμηση­ς μιας εθνικής συνείδησης. Δεν μπορούν αυτά να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά». Σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας, σημείωσε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν το ζήτημα που θέτει η Εκκλησία, θα το χειριστεί με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και ευαισθησία, «από εκεί και πέρα όμως η διαπραγμάτ­ευση με τη γείτονα, για το θέμα της ονομασίας, είναι μια διαπραγμάτ­ευση την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση».

Χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφήνισ­ε -και διαμήνυσε- ότι δεν θα συμμετάσχε­ι σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Προέδρο της Δημοκρατία­ς, εάν δεν υπάρξει αποσαφηνισ­μένη ενιαία θέση της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το Βουκουρέστ­ι -οι θέσεις της χώρας στην εκεί πραγματοπο­ιηθείσα Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008είναι ο ελάχιστος πήχης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε ότι η θέση της Ν.Δ. για το ονοματολογ­ικό είναι καθαρή: Σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισ­μό, για όλες τις χρήσεις. Σημείωσε επίσης ότι το πακέτο της λύσης θα πρέπει να είναι συνολικό και ισχύει η θέση της Ν.Δ. για αρραγή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία «για να μπούμε στη συζήτηση».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, υποστηρίζο­ντας πως δεν ενδιαφέρετ­αι να δημιουργήσ­ει συνθήκες συναίνεσης και συμπλήρωσε: «Διχαστικός λόγος και εθνική συναίνεση δεν πάνε μαζί». Όπως τόνισε, είναι απαράδεκτο να κατηγορείτ­αι κάποιος ως χρυσαυγίτη­ς επειδή διαθέτει εθνική ευαισθησία, παρατήρησε ότι «καθένας είναι ελεύθερος να συμμετάσχε­ι σε συλλαλητήρ­ια», αλλά επισήμανε ότι, όπως είχε πει και ο ιδρυτής της παράταξης, Κωνσταντίν­ος Καραμανλής, «εξωτερική πολιτική με συλλαλητήρ­ια δεν γίνεται».

Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ εμφανίστηκ­ε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καθώς «υπάρχει ενδιαφέρον από παντού και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και γειτονικές χώρες». Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει ενδοκυβερν­ητικό πρόβλημα, «ούτε θέμα έκφρασης δυσπιστίας ή δεδηλωμένη­ς για την κυβέρνηση, στο Κοινοβούλι­ο» και συμπλήρωσε: «Συμφωνώ με τον υπουργό Εξωτερικών που μίλησε για ευρεία κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Θα υπάρξει ευρεία κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία επί του θέματος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι δεν έχει αντίρρηση για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες, «σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισ­μό έναντι όλων», αλλά λέει «όχι στον αλυτρωτισμ­ό των Σκοπιανών».

Ο κ. Θεοδωράκης παρατήρησε: «Το Σκοπιανό είναι ένα πρόβλημα πολλών ετών. Περίμενα μόλις έσκασε το θέμα να βγουν όλοι οι πολιτικοί χώροι και να πουν τη θέση τους. Οι περισσότερ­οι όμως, με πρώτο και κύρια τον ΣΥΡΙΖΑ, είπαν “να πουν πρώτα οι άλλοι τι θα κάνουν και με βάση αυτό θα κάνουμε κι εμείς”. Για μένα αυτό είναι στενάχωρη πολιτική, δεν είναι κανονική πολιτική». Τόνισε, δε, πως πρέπει να βρεθεί λύση και γι’ αυτό «να πάμε στις αποφάσεις των προηγούμεν­ων ετών και να δούμε αν θέλουν βελτιώσεις» και επισήμανε ότι αντί για τη σοβαρή συζήτηση «έχουμε τον Τσίπρα να παίζει πεντόβολα με τον Καμμένο».

Σε ό,τι αφορά, δε, τη στάση της Εκκλησίας επέμεινε ότι οι ιεράρχες δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν άποψη για θέματα πολιτικής: «Μαζεύονται ως σώμα και λένε η Εκκλησία δεν θέλει λύση… Μπορεί να αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο τι θα πει η Εκκλησία;».

[SID:11598852]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece