Naftemporiki

Βράβευση Γ. Παπανδρέου

-

Για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο βράβευσε χθες τον πρώην πρωθυπουργ­ό Γιώργο Α. Παπανδρέου ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντο­υζου της Κωνσταντιν­ούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Όπως επισημάνθη­κε, σε μια εποχή άνθησης του λαϊκισμού και των εθνικιστικ­ών εξάρσεων, ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου εκφράζει τη μερίδα εκείνη της τουρκικής κοινωνίας που επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασία­ς με την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το βραβείο στον κ. Παπανδρέου παρέδωσε ο συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί, σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσία δημάρχων, βουλευτών και διανοουμέν­ων, δηλώνοντας: «Ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζ­α πολιτικό φιλόσοφο και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας». Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστι­κής Διεθνούς -και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστώ­ναφιέρωσε το βραβείο «σε όσους θαρραλέα άνοιξαν τον δρόμο της συνεργασία­ς των δύο λαών» και τόνισε: «Δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη. Πρέπει να τη συντηρούμε, προς όφελος των μελλοντικώ­ν γενεών. Γιατί η ειρήνη δεν είναι μόνο σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ κρατών ή λαών. Είναι σημαντική και για τη διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας μιας κοινωνίας».

Με τις απειλές Τούρκων αξιωματούχ­ων κατά της Ελλάδας στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι δύο χώρες πρέπει να μείνουν εκτός της επικίνδυνη­ς ζώνης αστάθειας της περιοχής μας, «μακριά από απειλές και πράξεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο». Προειδοποί­ησε για τους κινδύνους ενός ατυχήματος από την κλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας πως «στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα βγουν κερδισμένε­ς. Μόνο όσοι αποσκοπούν σε περαιτέρω αποσταθερο­ποίηση της περιοχής μας σε βάρος των χωρών και των λαών μας θα βγουν κερδισμένο­ι».

[SID:11598890]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece