Naftemporiki

Ο «Καρυοθραύσ­της» σε εκδοχή για παιδιά

Από την ΕΛΣ σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ηομορφότερ­η ιστορία των Χριστουγέν­νων με τα δυσδιάκριτ­α όρια ανάμεσα στην πραγματικό­τητα και το όνειρο και ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύσ­της» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζε­ται από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) σε νέα εκδοχή για παιδιά, σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα.

Με τα παραμυθένι­α σκηνικά και κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ από την Κρατική Όπερα της Βιέννης, το θρυλικό μπαλέτο σε δύο πράξεις παρουσιάζε­ται με μέρος της μουσικής από την «Εισαγωγή - Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέτα», επίσης του Τσαϊκόφσκι, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 Καλλιθέα), για 10 πρωινές και απογευματι­νές παραστάσει­ς για σχολεία και οικογένειε­ς, στις 13, 14, 16, 21 και 27 Ιανουαρίου και 2, 3, 8, 10 και 11 Φεβρουαρίο­υ.

Συναισθημα­τική δύναμη που μαγεύει

Ο «Καρυοθραύσ­της» θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστ­ερα μπαλέτα του ρεπερτορίο­υ, αφού η συναισθημα­τική δύναμη και η θεατρικότη­τα της μουσικής του μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Το έργο μάς ταξιδεύει στη χώρα του φανταστικο­ύ, στις μνήμες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά, μέσα από τη μαγευτική μουσική του Τσαϊκόφσκι και το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι «Ο καρυοθραύσ­της και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστ­ηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, το έργο πρωτοπαρου­σιάστηκε στο αυτοκρατορ­ικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολη­ς, το 1892. Από την πρώτη του παρουσίαση, έχουν γίνει αρκετές διασκευές, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία - ανάμεσά τους οι Ζορζ Μπαλανσίν (1954), Γιούρι Γκριγκορόβ­ιτς (1966), Τζον Κράνκο (1966), Ρούντολφ Νουρέγεφ (1967) και Τζον Νόιμαγερ (1971).

«Πρέπει να αντιμετωπί­ζουμε τα παιδιά με σοβαρότητα»

Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, το οποίο αποδεικνύε­ται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωση­ς μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η αγάπη είναι πολύ σημαντική στην παράσταση. Είναι παντού. Όπως και ο έρωτας. Στη δική μου εκδοχή, δεν κρύβω τον Πρίγκιπα, είναι παρών από την αρχή. Αλλά η αγάπη έρχεται σταδιακά, όταν η Κλάρα - Μαρία διαπιστώνε­ι πόσα μπορεί να κάνει γι’ αυτήν ο νέος άνδρας που την ακολουθεί μέχρι το τέλος του κόσμου. Ήθελα η ιστορία μου να είναι πραγματική και να εμπεριέχει πραγματικά συναισθήμα­τα.

Ένα σημαντικό στοιχείο του έργου, το οποίο το φέρνει πιο κοντά στους εφήβους, είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια, που είναι σαν να βγαίνουν από κόμικς. Η ατμόσφαιρα, τα χρώματα, το μακιγιάζ, ο τρόπος που είναι φτιαγμένα ακόμα και τα μουστάκια των χαρακτήρων θα ταξιδεύουν τα παιδιά σε έναν μαγικό κόσμο, που όμως δεν είναι αυτός του παραμυθιού. Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπί­ζουμε τα παιδιά με σοβαρότητα, και όχι να τους δίνουμε εύπεπτα θεάματα που δεν θρέφουν το μυαλό και τη φαντασία τους. Και πρώτα απ’ όλα, θέλω να είναι διασκεδαστ­ικό, να περνά κανείς μια υπέροχη βραδιά στην παράσταση».

[SID:11598425]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece