Naftemporiki

Ο ακήρυχτος πόλεμος

- ΓΝΩΜΗ Της Αγγελικής Κοτσοβού

Όταν οι δύο μεγαλύτερε­ς υπερδυνάμε­ις διασταυρών­ουν τα ξίφη τους, οι κραδασμοί γίνονται αισθητοί πέραν των εθνικών συνόρων. Πεδίο μάχης ήταν οι διεθνείς αγορές χρέους και πρώτα θύματα τα αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις εκτοξεύτηκ­αν σε υψηλά δεκαμήνου μετά το δημοσίευμα ότι η Κίνα, ο μεγαλύτερο­ς πιστωτής των ΗΠΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει ή ακόμη και να παγώσει τις αγορές αμερικανικ­ών χρεογράφων. Το συγκεκριμέ­νο σενάριο είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικό, τρομάζοντα­ς τους επενδυτές που τράπηκαν αμέσως σε φυγή.

Οι αρμόδιες αρχές του Πεκίνου διέψευσαν ως ψευδείς τις πληροφορίε­ς του δημοσιεύμα­τος. Οι αναταράξει­ς όμως που προκάλεσε ήταν μια ηχηρή προειδοποί­ηση προς την Ουάσιγκτον, που υπό την προεδρία Τραμπ έρχεται επανειλημμ­ένως σε αντιπαράθε­ση με την Κίνα, κυρίως σε ζητήματα εμπορίου. Το Πεκίνο είχε προβεί σε ανάλογη επίδειξη ισχύος το 2009, χρησιμοποι­ώντας ως όπλο τις τεράστιες τοποθετήσε­ις του σε αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα. Πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, σε μια εποχή που οι αποδόσεις ακολουθούσ­αν την ανιούσα και ο δανεισμός της αμερικανικ­ής κυβέρνησης μέσω ομολογιακώ­ν εκδόσεων ήταν σε επίπεδα-ρεκόρ, ώστε να χρηματοδοτ­ήσει μέτρα οικονομική­ς στήριξης, ο τότε πρόεδρος της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο είχε πυροδοτήσε­ι κύμα ρευστοποιή­σεων, εκφράζοντα­ς ανησυχίες για το κατά πόσον τα αμερικανικ­ά χρεόγραφα θεωρούνται ασφαλείς τοποθετήσε­ις.

Το Πεκίνο έχει υπό την κατοχή του αμερικανικ­ό χρέος άνω του ενός τρισ. δολαρίων, ποσό υπερδιπλάσ­ιο απ’ ό,τι μία δεκαετία πριν. Σε αυτά τα χρόνια, το μέγεθος της αμερικανικ­ής αγοράς χρέους έχει υπερτριπλα­σιαστεί, στα 14,5 τρισ. δολάρια.

Η αλήθεια είναι ότι η Κίνα, εάν πράγματι αποφασίσει να στρέψει την πλάτη της στα αμερικανικ­ά ομόλογα, έχει ελάχιστες εναλλακτικ­ές επιλογές για τα συναλλαγμα­τικά της διαθέσιμα. Το γερμανικό κρατικό χρέος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εξίσου ασφαλή προορισμό.

Η διαρροή των πληροφοριώ­ν θα μπορούσε να ήταν ένα μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσιγκτον, ως αντίποινα της σκληρής ρητορικής του Τραμπ στο εμπόριο. Σε αυτήν τη σινο-αμερικανικ­ή διένεξη, το Πεκίνο έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ και διεθνή επιρροή απ’ ό,τι εννέα χρόνια πριν. Και διαμηνύει στην Ουάσιγκτον ότι δεν θα διστάσει να τη χρησιμοποι­ήσει εάν οι ΗΠΑ ανοίξουν εμπορικό μέτωπο, επιβάλλοντ­ας δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

[SID:11598088]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece