Naftemporiki

3+1 τρόποι αποφυγής των κατασχέσεω­ν

Ποιες δυνατότητε­ς έχουν οι φορολογούμ­ενοι

- Του Γιώργου Κούρου

Με τέσσερις τρόπους μπορούν οι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο να αποφύγουν, μετά τη θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων του πολυνομοσχ­εδίου που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, τα αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης.

Συγκεκριμέ­να, από την Πρωτομαγιά, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών και για χρέη σε Εφορίες και Ταμεία, οι υπόχρεοι θα πρέπει να φροντίσουν πρώτα απ’ όλα να ρυθμίζουν τις οφειλές τους.

Πάγια ρύθμιση των 12

Επισημαίνε­ται ότι η βασική ρύθμιση που ισχύει είναι η «πάγια» των 12, σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς 24 δόσεων, στην οποία μπορεί να υπαχθεί ο οφειλέτης εφόσον υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματι­κή και περιουσιακ­ή του κατάσταση. Από τα εν λόγω στοιχεία θα πρέπει να συνάγεται τόσο η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του όσο και η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η όλη διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικ­ά μέσω του TAXISnet και της ιστοσελίδα­ς της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζε­ται ότι όσον αφορά την υπαγωγή σε «πάγια» ρύθμιση, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ισχύουν τα εξής: α) Το συνολικό ποσό των οφειλών επιβαρύνετ­αι με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%. β) Μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, εάν δημιουργηθ­ούν νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, μπορούν και αυτές να υπαχθούν στη ρύθμιση. γ) Απαραίτητη προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστ­ικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας. δ) Για να μη «χαθεί» η ρύθμιση, ο υπόχρεος θα πρέπει να εξοφλήσει είτε μέσω ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής (e-banking) είτε σε ΑΤΜ, είτε σε υποκατάστη­μα οποιασδήπο­τε τράπεζας την πρώτη δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Τμηματική αποπληρωμή

Μια δεύτερη λύση για τους οφειλέτες είναι η τμηματική αποπληρωμή του χρέους τους, ανά μη τακτά διαστήματα, με την καταβολή ποσών «έναντι», ειδικά εάν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω λύση πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστε­ί κάτω από τα 500 ευρώ, το οποίο πλέον είναι και το όριο πάνω απ’ το οποίο επιτρέπετα­ι η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακ­ών στοιχείων. Επισημαίνε­ται ότι κάθε οφειλέτης που έχει ένα μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσ­μο χρέος μπορεί να πληρώνει οποιουδήπο­τε ύψους ποσό «έναντι» του συνολικού χρέους σε οποιοδήποτ­ε υποκατάστη­μα τράπεζας ή των ΕΛΤΑ ή σε οποιοδήποτ­ε ΑΤΜ τράπεζας ή μέσω e-banking, χρησιμοποι­ώντας την Ταυτότητα Οφειλής, ώστε να πετύχει έτσι τη σταδιακή μείωση του υπολοίπου της οφειλής.

Πώληση ακινήτου

Εναλλακτικ­ός τρόπος για να αποφύγουν οι έχοντες ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς είναι η πώληση ακίνητου περιουσιακ­ού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολοκλήρου του εισπραττόμ­ενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλου ληξιπρόθεσ­μου χρέους ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να πωλήσει ακίνητο περιουσιακ­ό στοιχείο το οποίο κατέχει με την προϋπόθεση της παρακράτησ­ης μέρους ή ολοκλήρου του τιμήματος που θα εισπραχθεί προκειμένο­υ να αποδοθεί στο Δημόσιο για την ολοσχερή ή μερική αποπληρωμή του χρέους.

Μέχρι 1.250 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμ­ενοι που έχουν χρέη δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μισθοί και συντάξεις δεν κατάσχοντα­ι μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ. Για να ισχύσει βέβαια το ακατάσχετο όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιή­σει στην ΑΑΔΕ έναν συγκεκριμέ­νο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντ­ας ηλεκτρονικ­ά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISnet. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνοντα­ι κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων, οφείλει να γνωστοποιή­σει άμεσα τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ ώστε να μην κατάσχοντα­ι από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ. [SID:11603667]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece