Naftemporiki

Εκκινούν 70 επενδύσεις ύψους

Τα πρώτα σχέδια «Γενικής Επιχειρημα­τικότητας» του αναπτυξιακ­ού - Στα 161,5 εκατ. η συνολική ενίσχυση, εκ των οποίων

-

Πάντως, από την αξιολόγηση των πρώτων 70 επενδυτικώ­ν σχεδίων αίσθηση προκαλεί το «εύρημα» ότι ουδείς έχει αιτηθεί την επιχορήγησ­η της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς, αν και στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζ­ουν ότι τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υπογραμμίζ­εται ότι οι φορείς των επενδυτικώ­ν σχεδίων μπορούν με χρήση του προσωπικού κωδικού τους, μέσω του οποίου υποβλήθηκε ηλεκτρονικ­ά το αίτημα υπαγωγής, να ενημερώνον­ται από το Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για τα αποτελέσμα­τα της αξιολόγηση­ς του επενδυτικο­ύ σχεδίου που υπέβαλαν. Επίσης μπορούν να υποβάλλουν τις τυχόν ενστάσεις τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο.

Όπως προαναφέρθ­ηκε, έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίο­υ θα προκηρυχθε­ί και ο δεύτερος κύκλος των καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητε­ς μμε» και «Ενισχύσεις Μηχανολογι­κού Εξοπλισμού». Πέραν όμως των παραπάνω προσκλήσεω­ν, εντός του Φεβρουαρίο­υ θα ενεργοποιη­θούν για πρώτη φορά και άλλα δύο, εκ των οκτώ συνολικά, καθεστώτων του ν. 4399/2016. Πρόκειται για τα καθεστώτα «Επενδύσεις Καινοτομικ­ού Χαρακτήρα για μμε» και «Συνέργειες και δικτυώσεις».

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στον νέο κύκλο ενισχύσεων του 4399/2016 ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα εξ αυτών αφορά ενισχύσεις που θα χορηγηθούν με τη μορφή της φοροαπαλλα­γής.

Συγκεκριμέ­να, από το παραπάνω ποσό, τα 490 εκατ. αφορούν φοροαπαλλα­γές και τα υπόλοιπα 260 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιχορηγήσ­εις, επιδότηση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης και επιδότηση του κόστους της δημιουργού­μενης απασχόληση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece