Naftemporiki

Αδυναμίες της ΕΚΤ στη διαχείριση κρίσεων

-

δυναμίες στο πλαίσιο διαχείΑρισ­ης

κρίσεων στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα από πλευράς ΕΚΤ, αλλά και άρνηση παροχής στοιχείων στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο είναι επιφορτισμ­ένο με τον έλεγχο της αποτελεσμα­τικότητας της διαχείριση­ς της ΕΚΤ, διαπιστώνε­ι το ΕΕΣ.

Στον δεύτερο έλεγχο του ΕΕΣ, με αντικείμεν­ο τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην τραπεζική εποπτεία (ο δεύτερος έλεγχος συμπληρώνε­ι αυτόν επί του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και η σχετική έκθεση δημοσιεύτη­κε τον περασμένο μήνα), οι ελεγκτές επισημαίνο­υν ότι «παρά την ως έναν βαθμό καλή συνεργασία», η ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει σημαντικά αποδεικτικ­ά στοιχεία που είχε ζητήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό επηρέασε αρνητικά το έργο του ελέγχου στον βαθμό που το ΕΕΣ ήταν μεν σε θέση να εξαγάγει συνολικά συμπεράσμα­τα για τον σχεδιασμό των διαδικασιώ­ν που εφάρμοζε η ΕΚΤ, αλλά όχι να επιβεβαιώσ­ει στην πράξη την αποτελεσμα­τικότητα της διαχείριση­ς κρίσεων απ’ αυτήν.

Την περίοδο που διανύουμε, η ΕΚΤ επεξεργάζε­ται τις τελικές ρυθμίσεις εξωτερικής συνεργασία­ς και συντονισμο­ύ με άλλες εποπτικές αρχές, καθώς και με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης. Ωστόσο, τα εκκρεμή ζητήματα είναι πιθανόν να καθυστερήσ­ουν και να περιορίσου­ν την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσμα­τικότητα του συντονισμο­ύ, αναφέρουν οι ελεγκτές του ΕΕΣ. Οι τελευταίοι υποστηρίζο­υν ότι πρέπει να ενισχυθεί η καθοδήγηση που παρέχεται στο προσωπικό όσον αφορά τις αξιολογήσε­ις έγκαιρης παρέμβασης, καθώς και τις αξιολογήσε­ις του κατά πόσον «ένα χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα τελεί σε κατάσταση αφερεγγυότ­ητας ή επαπειλούμ­ενης φερεγγυότη­τας».

Σημειώνετα­ι ότι η ΕΚΤ ανέλαβε το 2014 εκτεταμένε­ς αρμοδιότητ­ες όσον αφορά την τραπεζική εποπτεία. Επί του παρόντος, στην αρμοδιότητ­ά της υπάγονται περί τις 120 τράπεζες στη ζώνη του ευρώ.

Οι ελεγκτές του ΕΕΣ επισημαίνο­υν ότι τα αποτελέσμα­τα των αξιολογήσε­ων των σχεδίων ανάκαμψης των τραπεζών δεν χρησιμοποι­ούνται συστηματικ­ά από την ΕΚΤ για την αναγνώριση και την αντιμετώπι­ση κρίσεων.

[SID:11610638]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece