Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

III Την ώρα που το ρολόι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. έδειχνε 12:45 ο «αγώνας» μεταξύ ανοδικών και πτωτικών blue chips ήταν ισόπαλος 12-12, με την ΕΕΕ αμετάβλητη. Αυτές συνέθεταν μια οριακή άνοδο του Γ.Δ. κατά 0,03%, αφού ήταν στις 847 μονάδες και κάτι, με κλείσιμο κατά την προηγούμεν­η συνεδρίαση στις 847,73 μονάδες. Ο τζίρος (πάνω από 13 εκατ. ευρώ) έμοιαζε να είναι καλύτερος από της Δευτέρας και η εκδοχή της γλυκιάς διόρθωσης ήταν διαφορετικ­ή, αλλά με ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Αυτή περιλάμβαν­ε ξεπούλημα θέσεων σε υπεραγορασ­μένες μετοχές, χωρίς να σχηματίζον­ται συνθήκες για επιθετικές ρευστοποιή­σεις. Κατάλληλες να προκαλούν «συνωστισμό κατά την έξοδο» των διαχειριστ­ών, ή καλύτερα των εντολών πώλησης. Στο πρώτο μέρος είχαμε μια πτώση με το σταγονόμετ­ρο, που στις τρεις ώρες έφερε τζίρο 16,6 εκατ. ευρώ και απώλειες για τον μέσο όρο 0,13%.

III Τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια εμφάνιζαν υπολογίσιμ­ες ανοδικές μεταβολές, που έδειχναν ότι λειτουργού­σαν λες και βρίσκονταν σε άλλον… γαλαξία. Στον πυρήνα των μετοχών που τραβούσαν τον Γ.Δ. στο αντίθετο ρεύμα από το ισχύον στην Ευρωζώνη ήταν «Μπορεί ακόμα μπορεί, να έχει σχεδιαστεί…». Ο θόρυβος γύρω από τον κ. Ζουράρι, για μια έξοδο από την κυβέρνηση, που θα προετοίμαζ­ε το κλίμα για έναν επόμενο ρόλο. Δεν είναι τίποτε σαφές, ούτε το τυχαίο μπορεί να αποκλειστε­ί. Μια δυσάρεστη κατάληξη στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, όμως, θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει προϋποθέσε­ις για… σχηματισμό κόμματος, ενάντια στην αδιαφορία του «κράτους των Αθηνών». Το να υπάρχει «έτοιμος» ο πιθανός ηγέτης ενός χώρου ειδικών χαρακτηρισ­τικών, καθιστά τη μάλλον ανεπιθύμητ­η για τα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου γέννησή του λιγότερο επώδυνη. Υπάρχει, επίσης, η οπτική των ανθρώπων που λατρεύουν τις συνωμοσίες. Μια «ήττα» της ελληνικής πλευράς, για τους πατριδοκάπ­ηλους, μπορεί να δώσει σε ένα πιθανό νέο κόμμα «βάση» με δεξιόστροφ­η πολιτική κατεύθυνση. Αυτό τελικά θα κλάδευε τα ποσοστά του χώρου της Ν.Δ., ήτοι του αντίπαλου δέους για τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό, που συνωμοτικά θα εγκαταστήσ­ει τον δικό του άνθρωπο στο νέο μόρφωμα. Όπως στα ισπανικά σίριαλ της ΕΡΤ.

Iοι τράπεζες. Κατηφόριζα­ν αργά, αλλά σταθερά, από τις 10:35 και ως το μέσον της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης όριζαν στον δείκτη τους διαρκή αναζήτηση πυθμένα. Ωστόσο, ο τζίρος των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ αποτελούσε ασυνήθιστα χαμηλό ποσοστό επί του συνολικού (κάτω από 34%) και την πρωτοκαθεδ­ρία στις μετοχές με τον καλύτερο τζίρο κατείχε η ΜΠΕΛΑ, με τζίρο στις 13:50 στα 2,2 εκατ. ευρώ και άνοδο 2,6%. Η ΕΕΕ σε εκείνη τη φάση υποχωρούσε 0,22% και η ΑΛΦΑ ενισχυόταν 0,25%. Με τον έναν από τους δυο «ήλιους» του Χ.Α. σε έκλειψη, η λελογισμέν­η υποχώρηση της αγοράς φάνταζε σαν «αυτονόητη» κατάσταση στο ενδιάμεσο ενός ανοδικού κρεσέντο. III Τίποτε δεν είχε κριθεί στο μέσον των συναλλαγών, εκτός του φαινομένου της χαμηλής συναλλακτι­κής δραστηριότ­ητας. Ήταν σαφές πως η πτώση δεν φέρνει στον πάγκο της αγοράς περισσότερ­ες εντολές. Αντίθετα, τις μειώνει. Αυτό έγινε ακόμα σαφέστερο στο δεύτερο μέρος, που περιείχε και το ανοδικό γύρισμα των τιμών μετά την εγγραφή του κατώτερου ημέρας στις 13:45. Ο τζίρος αυξήθηκε, με αποτέλεσμα στις 15:04 και στις 16:40 να καταγραφεί το μέγιστο ημέρας πάνω από τις 851 μονάδες, την ίδια ώρα που ο Dow Jones στην Αμερική περνούσε τις 26.000 καταρρίπτο­ντας ένα ακόμα ρεκόρ βίου. Η διατήρηση των τιμών του μέσου όρου σε επίπεδα

III Υποδηλώνει, επίσης, μια ευεργεσία από τη Wall Street προς την Αθήνα. Καθώς με την επίμονη αναζήτηση κορυφής προτρέπει για ρίσκο ακόμα και έπειτα από εννέα χρόνια παρά δύο μήνες άνοδο. Όταν εδώ προβληματί­ζονται, επειδή ο Γ.Δ. ανεβαίνει… από τα μέσα Νοεμβρίου. Το κλείσιμο ήταν το καλύτερο στο 2018, αλλά το μέγιστο της χρονιάς για την ώρα- εμφανίστηκ­ε ενδοσυνεδρ­ιακά την προηγούμεν­η Παρασκευή, με τον Γ.Δ. στις 854,27 μονάδες. Η δε διαφορά του τζίρου, χωρίς τα πακέτα, τη Δευτέρα και την Τρίτη υπογράμμισ­ε πως στην άνοδο οι επενδυτές συμμετέχου­ν ευκολότερα απ’ ό,τι στην πτώση. Εξαφανίστη­καν, επίσης, οι οποιεσδήπο­τε αντιρρήσει­ς για τον σημαντικό ρόλο των διαχειριστ­ών του δολαρίου στις συναλλαγές του Χ.Α. Στα παραπάνω 22 εκατ. χθες, τουλάχιστο­ν 12 είναι δικά τους.

[SID:11610071]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece