Naftemporiki

Ουραγός της Ευρωζώνης η Ελλάδα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων

- Του Νίκου Μπέλλου

Σημαντική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ε.Ε., με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η υποχώρηση ήταν στα μέσα του 2017 επουσιώδης, καταγράφει έκθεση που δημοσιοποί­ησε χθες η Κομισιόν.

Από την έκθεση προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν μακράν το κράτος-μέλος με το οξύτερο πρόβλημα, ενώ η Κομισιόν ετοιμάζετα­ι να προτείνει δέσμη μέτρων μέσα στην άνοιξη με στόχο την αποφυγή στο μέλλον νέας συσσώρευση­ς ΜΕΔ στην Ε.Ε.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, το δεύτερο τρίμηνο του 2017 τα ΜΕΔ στην Ελλάδα αντιπροσώπ­ευαν το 46,9% του συνόλου των δανείων, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν μόλις 4,6%. Μάλιστα, η μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήταν ασήμαντη, αφού δεν ξεπέρασε το 0,3% (από 47,2% σε 46,9%), ενώ στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 5,6% σε 4,6%).

Πολύ μεγάλη ήταν και η απόκλιση από την αμέσως επόμενη χώρα, την Κύπρο, όπου το ποσοστό των ΜΕΔ επί του συνόλου των δανείων ήταν 33,4% έναντι 37,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Στην Πορτογαλία, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και στη Σλοβενία, που ακολουθούν με τις χειρότερες επιδόσεις, τα ΜΕΔ κινήθηκαν μεταξύ 11,4% και 15,5%.

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο

”αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, το απέδωσε στη διάρκεια και τη σφοδρότητα της οικονομική­ς κρίσης, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι, με την ανάκαμψη της οικονομίας που ξεκίνησε, τα ΜΕΔ θα αρχίσουν να μειώνονται με επιταχυνόμ­ενο ρυθμό.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, ο αυξημένος αριθμός των ΜΕΔ συνδέεται και με την καθυστερημ­ένη εφαρμογή των απαιτήσεων του προγράμματ­ος, καθώς και τις παρατεταμέ­νες διαπραγματ­εύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαγραφές παραμένουν το κύριο εργαλείο για την αντιμετώπι­ση των επισφαλών δανείων, ενώ συνολικά οι τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τους στόχους ονομαστική­ς μείωσης.

Η έκθεση επισημαίνε­ι ότι οι Αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα, με στόχο να προσφέρουν στις τράπεζες αποτελεσμα­τικά εργαλεία προκειμένο­υ να διαχειριστ­ούν τα προβληματι­κά δάνεια. Στα μέτρα αυτά αναφέρεται ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός ρύθμισης χρεών. Πάντως, σημειώνετα­ι ότι παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ από την Αύγουστο του 2017, μόνο ένας μικρός αριθμός περιπτώσεω­ν έχει ολοκληρωθε­ί.

Γίνεται επίσης αναφορά στο πρόβλημα που υπήρχε με τους πλειστηρια­σμούς και την επιφυλακτι­κή στάση των συμβολαιογ­ράφων.

Τέλος, τονίζεται ότι η απελευθέρω­ση του καθεστώτος χορήγησης αδειών για εταιρείες παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησ­ης χρέους έφερε έναν ανταγωνισμ­ού στον κλάδο.

Αναφορικά με το σύνολο, από την έκθεση της Κομισιόν προκύπτουν οι εξής διαπιστώσε­ις:

Τα ποσοστά των ΜΕΔ σημειώνουν πτώση σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, παρότι η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη. Μάλιστα, κατά μέσο όρο η μείωση φτάνει στο ένα τρίτο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Η μείωση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής και συμβάλλει στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, που αναμένεται να επιτευχθεί με παράλληλα μέτρα μείωσης και επιμερισμο­ύ των κινδύνων.

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης του Συμβουλίου.

Την άνοιξη, η Επιτροπή θα προτείνει μια ολοκληρωμέ­νη δέσμη μέτρων για τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενω­ν ΜΕΔ και την αποτροπή της μελλοντική­ς συσσώρευση­ς ΜΕΔ. Η δέσμη αυτή θα επικεντρωθ­εί σε τέσσερις τομείς: 1) εποπτικά μέτρα, 2) μεταρρύθμι­ση των πλαισίων αναδιάρθρω­σης, αφερεγγυότ­ητας και είσπραξης οφειλών, 3) ανάπτυξη δευτερογεν­ών αγορών για επισφαλή περιουσιακ­ά στοιχεία και 4) προώθηση της αναδιάρθρω­σης του τραπεζικού συστήματος. Οι δράσεις σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αναλαμβάνο­νται σε εθνικό επίπεδο και, όπου απαιτείται, σε επίπεδο Ε.Ε.

Η Επιτροπή καλεί, επίσης, τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την αφερεγγυότ­ητα των επιχειρήσε­ων. Το μέτρο αυτό, που προτάθηκε τον Νοέμβριο του 2016, θα βοηθήσει τις επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν οικονομικέ­ς δυσκολίες να αναδιαρθρώ­νονται έγκαιρα, ώστε να αποφεύγουν την πτώχευση και, κατ’ επέκταση, θα συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιώ­ν αφερεγγυότ­ητας στην Ε.Ε.

[SID:11615092]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece