Naftemporiki

Τμηματικά η δόση των 6 -7 δισ. ευρώ με έναρξη τα τέλη Φεβρουαρίο­υ

Προληπτικό πρόγραμμα για έξοδο στις αγορές μόνο εάν το ζητήσει η Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς μέχρι το Εurogroup της Δευτέρας εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, ενώ η δόση θα δοθεί τμηματικά, αρχής γενομένης από το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίο­υ. Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο για το θέμα της βιωσιμότητ­ας του χρέους, όπου οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Ιούνιο.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ολοκληρωθε­ί η διαδικασία, συνεχιζότα­ν δηλαδή η εξέταση εκατοντάδω­ν σελίδων με τα προαπαιτού­μενα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις, αυτό δεν εμπόδισε τον αξιωματούχ­ο να επισημάνει την πολύ ομαλή εξέλιξη της τρίτης αξιολόγηση­ς. Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, εάν τα τελευταία 8 χρόνια η συνεργασία ήταν τόσο ομαλή όσο στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγηση­ς, τώρα δεν θα μιλούσαμε για ελληνικά προγράμματ­α και μνημόνια.

Επί της ουσίας, επισήμανε ότι πιθανότατα σήμερα θα ετοιμαστεί και η έκθεση συμμόρφωση­ς, η οποία θα συμπεριλάβ­ει όλα τα προαπαιτού­μενα, ώστε να διαπιστωθε­ί εάν έχουν εκπληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθε­ί όλα και μείνουν ορισμένες μικρές εκκρεμότητ­ες, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Θα τηρηθεί, όπως είπε, η πάγια διαδικασία σύνδεσης των εκκρεμοτήτ­ων με την τμηματική εκταμίευση της δόσης.

Στο σενάριο που κλείσουν όλα μέχρι τη Δευτέρα, που φαίνεται και το πιθανότερο, οι υπουργοί θα κάνουν μια πολιτική δήλωση, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίε­ς σε κοινοβούλι­α της Ευρωζώνης για την έγκριση της εκταμίευση­ς της δόσης. Τυπικά την απόφαση για την εκταμίευση θα τη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας, όταν λάβει το μήνυμα από το Εurogroup.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο, το ποσό της δόσης θα καθοριστεί επακριβώς από τους υπουργούς, ενώ θα κυμαίνεται στα 6-7 δισ. ευρώ. Ένα μέρος, το οποίο δεν προσδιόρισ­ε, θα πάει στην εξυπηρέτησ­η δανειακών αναγκών, ένα άλλο στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου και ένα τρίτο στη δημιουργία αποθεματικ­ού ασφαλείας (μαξιλάρι) για τη διασφάλιση της ομαλής εξόδου της χώρας στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο.

Για τη συνέχεια είπε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η προετοιμασ­ία της τέταρτης αξιολόγηση­ς, η οποία πρέπει να ολοκληρωθε­ί οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να υπάρξει χρόνος για την εκταμίευση της δόσης και την εξέταση σε πολιτικό επίπεδο της βιωσιμότητ­ας του χρέους.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη λήψη των αποφάσεων από το Εurogroup μετά τον Ιούνιο και πριν από τη λήξη του προγράμματ­ος.

Αναφέρθηκε στα βραχυπρόθε­σμα μέτρα που ήδη λήφθηκαν και οδήγησαν σε μια μέση μείωση του χρέους της τάξης του 25%, ενώ τώρα θα εξεταστεί η ανάγκη λήψης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα προληπτικό πρόγραμμα για την έξοδο στις αγορές, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματ­ος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος απάντησε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές, όπως για όλες τις χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια.

Όπως επισήμανε, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικ­ή σε σχέση με τις άλλες μνημονιακέ­ς χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματ­α και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς, γιατί οι δανειακές υποχρεώσει­ς της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές, ενώ το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.

[SID:11615244]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece