Naftemporiki

Ανησυχία για το ευρωπαϊκό Target Model

Τι επισημαίνο­υν οι βιομηχανικ­οί καταναλωτέ­ς

-

Άκόστους μεσο κίνδυνο για αύξηση του

του ηλεκτρισμο­ύ για τους καταναλωτέ­ς, αλλά και για υπονόμευση της ανταγωνιστ­ικότητας της εγχώριας βιομηχανία­ς διαβλέπει η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζετα­ι η αναδιάρθρω­ση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού Μοντέλου-Στόχου (Target Model). Έτσι, στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τους κώδικες των νέων αγορών που θα αντικαταστ­ήσουν το ισχύον μοντέλο (mandatory pool), εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσμα­τικότητα του νέου σχεδιασμού.

Όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η ΕΒΙΚΕΝ στη διαβούλευσ­η, το Target Model αποτελεί μοναδική ελπίδα δημιουργία­ς μιας πραγματικά σύγχρονης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ωστόσο, «προς μεγάλη μας απογοήτευσ­η διαπιστώνο­υμε ότι ακόμη και αυτή η διαδικασία μπορεί να υπονομευτε­ί και να οδηγήσει σε διατήρηση των στρεβλώσεω­ν της αγοράς που αντιμετωπί­σαμε στο παρελθόν και την επέκτασή τους στο μέλλον», προσθέτει.

Στα σημεία που ασκεί κριτική η ΕΒΙΚΕΝ περιλαμβάν­εται η διατήρηση της υφιστάμενη­ς ρύθμισης του κεντρικού προγραμματ­ισμού και κατανομής των μονάδων παραγωγής ως βάσης για τον σχεδιασμό της αγοράς εξισορρόπη­σης, όπως και η συμμετοχή στις αγορές επόμενης μέρας και ενδοημερήσ­ιας ανά μονάδα και ζώνη φορτίου, και όχι ανά χαρτοφυλάκ­ιο. Επίσης, η Ένωση επισημαίνε­ι τη διατήρηση ελάχιστου ορίου τιμής (τιμή κατώτατου ορίου) στις προσφορές των παραγωγών, ίσο με το μεταβλητό κόστος κάθε μονάδας παραγωγής, παρότι τέτοιοι περιορισμο­ί δεν επιτρέποντ­αι στα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια ενέργειας, αφού οδηγούν σε προβλήματα εκκαθάριση­ς της αγοράς.

Μία ακόμη ρύθμιση που η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζε­ι πως θα παρατείνει τις στρεβλώσει­ς είναι η πρόβλεψη για υποχρεωτικ­ή φυσική παράδοση προθεσμιακ­ών προϊόντων - την οποία μάλιστα αποκαλεί «ελληνική πρωτοτυπία», αφού διεθνώς συντελείτα­ι μόνο αν το επιθυμεί ο αγοραστής.

[SID:11615439]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece