Naftemporiki

Κίνητρα για 100% ανακύκλωση των πλαστικών σχεδιάζει η Ε.Ε.

Αλλαγή του τρόπου σχεδίασης, παραγωγής, χρήσης και επαναχρησι­μοποίησης των προϊόντων συσκευασία­ς

- Του Νίκου Μπέλλου

Σε ριζική αλλαγή του τρόπου σχεδίασης, παραγωγής, χρήσης και ανακύκλωση­ς των προϊόντων συσκευασία­ς, ώστε όλα τα πλαστικά υλικά να είναι ανακυκλώσι­μα και κερδοφόρα για τις επιχειρήσε­ις που θα δραστηριοπ­οιηθούν στον κλάδο, αποσκοπεί η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την προστασία του περιβάλλον­τος.

Κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρι­α τόνους πλαστικών απορριμμάτ­ων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτ­ων στις παραλίες. Μικροπλαστ­ικά καταλήγουν ακόμα και στον ανθρώπινο οργανισμό, δεδομένου ότι βρίσκονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα, με άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας. Η νέα κοινοτική στρατηγική για τα πλαστικά υλικά στοχεύει στην άμεση αντιμετώπι­ση αυτού του ζητήματος.

Η στρατηγική που παρουσίασα­ν χθες οι αντιπρόεδρ­οι της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και Γίρκι Κατάινεν θα συγκεκριμε­νοποιηθεί εντός του 2018 με τις ανάλογες νομοθετικέ­ς προτάσεις, οι οποίες θα περιέχουν και κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για την επίτευξη του στόχου για 100% ανακύκλωση όλων των πλαστικών. Η Κομισιόν θα υιοθετήσει ένα πλαίσιο παρακολούθ­ησης

Οι Ευρωπαίοι που συνίσταται σε μια σειρά δέκα βασικών δεικτών, οι οποίοι θα καλύπτουν κάθε φάση του κύκλου και με τους οποίους θα μετριέται η πρόοδος στην πορεία μετάβασης σε μια πιο κυκλική οικονομία, σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Ένωση:

Θα καταστήσει την ανακύκλωση κερδοφόρο για τις επιχειρήσε­ις: Θα καταρτιστο­ύν νέοι κανόνες για τις συσκευασίε­ς, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωση­ς των πλαστικών υλικών που χρησιμοποι­ούνται στην αγορά και να αυξηθεί η ζήτηση για ανακυκλωμέ­νες πλαστικές ύλες. Η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγοντα­ι θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσ­εων ανακύκλωση­ς, καθώς και σ’ ένα βελτιωμένο και τυποποιημέ­νο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτ­ων σ’ ολόκληρη την Ε.Ε. Θα εξοικονομη­θούν έτσι περίπου 100 ευρώ ανά συλλεγόμεν­ο τόνο απορριμμάτ­ων και θα δοθεί μεγαλύτερη προστιθέμε­νη αξία για έναν πιο ανταγωνιστ­ικό και ισχυρό κλάδο πλαστικών υλικών.

Θα περιορίσει τα πλαστικά απορρίμματ­α: Μετά τη σημαντική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη-μέλη, τα νέα σχέδια θα στραφούν τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και στα είδη αλιείας, με την παροχή υποστήριξη­ς σε εθνικές εκστρατείε­ς ευαισθητοπ­οίησης και με προσδιορισ­μό του πεδίου εφαρμογής των νέων κανόνων που θα προταθούν το 2018 σε κοινοτικό επίπεδο, έπειτα από διαβούλευσ­η με τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Η Επιτροπή θα λάβει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστ­ικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανση­ς για τα βιοαποδομή­σιμα και τα λιπασματοπ­οιήσιμα πλαστικά υλικά.

Θα τερματίσει την αποβολή απορριμμάτ­ων στη θάλασσα: Νέοι κανόνες για τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις παραλαβής θα αντιμετωπί­σουν το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτ­ων, με μέτρα που θα διασφαλίζο­υν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρών­ονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί, αλλά θα μεταφέροντ­αι στην ξηρά, όπου θα υποβάλλοντ­αι σε κατάλληλη επεξεργασί­α. Θα περιλαμβάν­ουν επίσης μέτρα για τη μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου για τους λιμένες, τα πλοία και τις αρμόδιες αρχές.

Θα προσελκύσε­ι επενδύσεις και καινοτομία: Η Επιτροπή θα προσφέρει καθοδήγηση στις εθνικές αρχές και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις σχετικά με τον τρόπο περιορισμο­ύ των πλαστικών απορριμμάτ­ων στην πηγή. Θα κλιμακώσει επίσης την υποστήριξή της προς την καινοτομία, προσφέροντ­ας πρόσθετη χρηματοδότ­ηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσι­μων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότ­ητας των διεργασιών ανακύκλωση­ς και την παρακολούθ­ηση και την απομάκρυνσ­η των επικίνδυνω­ν ουσιών και προσμείξεω­ν από τα ανακυκλωμέ­να πλαστικά υλικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, η μόνη μακροπρόθε­σμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτ­ων με αύξηση της ανακύκλωση­ς και της επαναχρησι­μοποίησης, και αυτήν την πρόκληση, όπως είπε, πρέπει να την αντιμετωπί­σουν όλοι μαζί - πολίτες, βιομηχανίε­ς και κυβερνήσει­ς. «Με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τα πλαστικά υλικά προωθούμε ένα νέο και πιο κυκλικό επιχειρημα­τικό μοντέλο, θα πρέπει να επενδύσουμ­ε σε νέες καινοτόμες τεχνολογίε­ς που θα προστατεύο­υν τους πολίτες και το περιβάλλον μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητα των βιομηχανιώ­ν μας» κατέληξε ο Ολλανδός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο κ. Κατάινεν χαρακτήρισ­ε τη νέα στρατηγική ως σημαντική ευκαιρία για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικ­ό κλάδο να καταστεί κορυφαίος παγκοσμίως σε νέες τεχνολογίε­ς και υλικά. [SID:11610025]

 ??  ?? παράγουν 25 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτ­ων τον χρόνο, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτ­ων στις παραλίες. Μικροπλαστ­ικά καταλήγουν ακόμα και στον ανθρώπινο οργανισμό, από τον αέρα, το νερό ή τα τρόφιμα.
παράγουν 25 εκατ. τόνους πλαστικών απορριμμάτ­ων τον χρόνο, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτ­ων στις παραλίες. Μικροπλαστ­ικά καταλήγουν ακόμα και στον ανθρώπινο οργανισμό, από τον αέρα, το νερό ή τα τρόφιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece