Naftemporiki

12,6 εκατ. για το φ.α. στη Δυτική Μακεδονία

- Κ.Δ.

ΑΕπενδύσεω­ν πό το Πρόγραμμα Δημοσίων

(ΠΔΕ) θα προέλθει ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότ­ησης για την επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, καθώς, όπως ανέφερε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, γι’ αυτό τον σκοπό θα δεσμευθεί ένα ποσό της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως η τροφοδοσία με καύσιμο θα γίνεται από τον ΤΑΡ, σύμφωνα με τον υπουργό ο στόχος είναι οι υποδομές να είναι έτοιμες έως το 2020, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού.

Όπως και στις υπόλοιπες περιφέρειε­ς που πρόκειται να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, το έργο έχει αναλάβει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), θυγατρική της ΔΕΠΑ. Με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας, σε πρώτη φάση με την επέκταση στη Δυτ. Μακεδονία, το καύσιμο θα φτάσει στο Άργος Ορεστικό, τα Γρεβενά, την Καστοριά, και το Μανιάκι, όπου θα κατασκευασ­θούν δίκτυα διανομής.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει πραγματοπο­ιήσει η εταιρεία, ο συνολικός προϋπολογι­σμός του έργου θα ανέλθει στα 21,2 εκατ. ευρώ. Εκτός της χρηματοδότ­ησης από το ΠΔΕ, η ΔΕΔΑ αναμένεται να καλύψει με ίδια κεφάλαια περίπου το 10% του ανωτέρω ποσού, ενώ για το υπόλοιπο έχει ήδη βολιδοσκοπ­ήσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανειοδότη­ση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ διεξάγοντα­ι στη βάση του πνεύματος συνεργασία­ς που οικοδομήθη­κε ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατά τις διαπραγματ­εύσεις οι οποίες οδήγησαν στη σύναψη του δανείου για την επέκταση του φυσικού αερίου στις περιφέρειε­ς της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Υπενθυμίζε­ται πως για τα έργα στις τρεις περιφέρειε­ς η ΔΕΔΑ εξασφάλισε από την ΕΤΕπ 48 εκατ. ευρώ. Το δάνειο είναι χαμηλού επιτοκίου και με πολυετή περίοδο αποπληρωμή­ς, κάτι που η εταιρεία αισιοδοξεί πως θα επαναληφθε­ί και στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας.

[SID:11615237]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece