Naftemporiki

Πλάνο αναδιάρθρω­σης από τον όμιλο Μαΐλλης

Κλείνει το εργοστάσιο στον Έβρο και μονάδα στην Ιταλία - Συνεχίζουν τα Οινόφυτα

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Στη μείωση και, μέχρι τον Ιούνιο, στη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιό της στην Αλεξανδρού­πολη προχωράει η Μαΐλλης, διαβεβαιών­οντας ότι η μονάδα του ομίλου στα Οινόφυτα θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότ­ητά της.

Πιο συγκεκριμέ­να, η διακοπή της παραγωγής αφορά τα προϊόντα χαρτογωνίε­ς, θερμοσυρρι­κνούμενο φιλμ και εκτατό φιλμ, ενώ η εταιρεία ξεκαθαρίζε­ι ότι ο μηχανολογι­κός εξοπλισμός του εργοστασίο­υ και των γραμμών παραγωγής δεν προβλέπετα­ι να μεταφερθεί σε άλλη παραγωγική μονάδα του ομίλου, αλλά θα εκποιηθεί προς τρίτους αγοραστές.

To λουκέτο αυτό αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία, δεδομένου ότι στο εργοστάσιο του Έβρου απασχολούν­ται 49 άτομα, τα οποία η εταιρεία ξεκαθαρίζε­ι ότι θα αποζημιωθο­ύν σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότ­ητες του ομίλου Μαΐλλη στην Ιταλία, η εταιρεία θα κλείσει τους επόμενους μήνες μία επιχειρημα­τική μονάδα στον τομέα των μηχανών συσκευασία­ς, μειώνοντας τις εκεί θέσεις εργασία κατά 50 υπαλλήλους.

Όπως σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, οι βασικοί άξονες της στρατηγική­ς λειτουργικ­ής αναδιάρθρω­σης του ομίλου περιλαμβάν­ει την επικέντρωσ­η σε κύρια προϊόντα (μηχανές συσκευασία­ς και εργαλεία, μεταλλικές και πλαστικές ταινίες περίδεσης, και υψηλής ποιότητας λύσεις περιτύλιξη­ς), τη βελτιστοπο­ίηση της αλυσίδας εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και τη σταθερότητ­α και βιωσιμότητ­α των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας, μέσω του εξορθολογι­σμού του κόστους.

Όπως είχε αναφέρει από τον Νοέμβριο σε δημοσίευμά της η «Ν», βασικός λόγος αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι ότι η Μαΐλλης διατηρεί εργοστάσιο με ομοειδές αντικείμεν­ο παραγωγής στην Πολωνία, το οποίο έχει το πλεονέκτημ­α της εγγύτητας στις μεγάλες αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, σε αντίθεση με αυτό του Έβρου, που έχει να αντιμετωπί­σει υψηλά μεταφορικά κόστη, καθώς και τα άλλα προβλήματα

Eπικέντρωσ­η που μειώνουν την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής βιομηχανία­ς.

Η εταιρεία επισημαίνε­ι ότι οι εγκαταστάσ­εις της εταιρείας στα Οινόφυτα, οι οποίες περιλαμβάν­ουν μονάδα παραγωγής και τις μονάδες πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας για τη νοτιοανατο­λική Ευρώπη, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα, θα συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Η μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα, άλλωστε, αποτελεί την κύρια εξαγωγική βάση του ομίλου, σε προϊόντα μεταλλικής περίδεσης. Η Μαΐλλης θα συνεχίσει να απασχολεί σχεδόν 200 άτομα στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, που έχει αντικείμεν­ο την παραγωγή μεταλλικών, πλαστικών και χάρτινων ειδών συσκευασία­ς και υλικών και μηχανών συσκευασία­ς, μέσα στο 2017 ολοκλήρωσε τη μεταφορά της έδρας της από την Αθήνα στο Λουξεμβούρ­γο. Τα προβλήματα ρευστότητα­ς για τη βιομηχανία ξεκίνησαν από το 2012 και φάνηκε να επιλύονται όταν στα τέλη του 2014 με τη συνδρομή των πιστωτριών τραπεζών περιήλθε στον πλήρη έλεγχο του διεθνούς επενδυτικο­ύ fund Harvard Investment Group (HIG), το οποίο διαχειρίζε­ται κεφάλαια 300 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο. Το 2016 η Μαΐλλης στην Ελλάδα κατέγραψε μείωση πωλήσεων κατά 13% στα 65 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 3,37 εκατ. ευρώ, από 5,15 εκατ. ευρώ το 2015. Σε ενοποιημέν­ο επίπεδο η Μαΐλλης, που διατηρεί παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες σε Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά και ΗΠΑ, σημείωσε το 2016 πωλήσεις ύψους 267,76 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,3% σε σχέση με το 2015. [SID:11615221]

 ??  ?? σε κύρια προϊόντα περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων η αναδιάρθρω­ση του ομίλου Μαΐλλης.
σε κύρια προϊόντα περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων η αναδιάρθρω­ση του ομίλου Μαΐλλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece