Naftemporiki

Εκτίναξη των αποδόσεων

Στη σκιά πτώσης τίτλων των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών εκδόσεων

- Της Έφης Τριήρη

Κοντά στα πρόσφατα υψηλά πολλών μηνών βρέθηκε και πάλι το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς οι ρευστοποιή­σεις σε αμερικανικ­ό κρατικό χρέος και η νέα προσφορά από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Αυστρία άσκησαν ξανά πιέσεις στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού κρατικού ομολόγου άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017, διαμορφούμ­ενο στο 2,61%, παρασύροντ­ας σε άνοδο και το κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η απόδοση του διετούς αμερικανικ­ού εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό 10ετίας, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις της στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αναλυτές της Radobank ανέφεραν επίσης ότι οι φημολογίες πως η Apple μπορεί να πωλήσει αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα προκειμένο­υ να αποπληρώσε­ι φόρους ύψους 38 δισ. δολαρίων επί των κερδών που σκοπεύει να επαναπατρί­σει, θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των αμερικανικ­ών ομολόγων.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 0,51%, κοντά στο υψηλό πεντέμισι μηνών, του 0,54%, που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η Παρασκευή. Από μία έως δύο μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των περισσότερ­ων κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Γενικότερα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανά τον κόσμο έχουν κλιμακωθεί τον τελευταίο καιρό εν μέσω ενδείξεων για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και ότι οι κεντρικές τράπεζες σκοπεύουν να καταστήσου­ν πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική τους. Τα νέα στοιχεία έδειξαν χθες ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκ­ε το 2017, γνωρίζοντα­ς για πρώτη φορά επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2010.

Το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη δέχθηκε ωστόσο πιέσεις και από τη νέα προσφορά. Η Αυστρία άντλησε χθες 4 δισ. ευρώ από την κοινοπρακτ­ική έκδοση 10ετών ομολόγων, ενώ η Γαλλία συγκέντρωσ­ε 7,5 δισ. ευρώ από έκδοση βραχυπρόθε­σμου χρέους. Η Ισπανία άντλησε 4,1 δισ. ευρώ από τρεις εκδόσεις. Αμέσως μετά τη δημοπρασία, η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών ισπανικών και γερμανικών περιορίστη­κε στις 96 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017. Αναλυτές απέδωσαν την κίνηση στις φήμες για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ισπανίας από τον οίκο Fitch.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, συνεχίστηκ­ε η τάση σταθεροποί­ησης, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζετ­αι στα 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,8%, με το spread στις 325 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 το κόστος δανεισμού διαμορφώθη­κε στο 1,2% και 2,9% αντίστοιχα.

[SID:11615399]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece