Naftemporiki

ΚΟΝΔΥΛΙΑ 169 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤ­Α ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟïΟΝΤΩΝ

-

Επιτροπή προκήρυξε στις 12/1/2018 προσκλήσει­ς υποβολής προτάσεων για προγράμματ­α προώθησης των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά διατίθεντα­ι 169 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματο­δότηση των προγραμμάτ­ων, έναντι 142 εκατ. ευρώ το 2017. Τα προγράμματ­α μπορεί να καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων, από γενικές εκστρατείε­ς για την υγιεινή διατροφή έως συγκεκριμέ­νους τομείς της αγοράς.

Ο επίτροπος Φιλ Χόγκαν, αρμόδιος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, δήλωσε τα εξής: «Η Ε.Ε. κατέχει ηγετική θέση στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής και είναι ο καλύτερος παραγωγός τροφίμων υψηλής ποιότητας στον κόσμο. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά το ενδιαφέρον καταναλωτώ­ν και επιχειρήσε­ων από ολόκληρο τον κόσμο για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής της Ε.Ε. στο πλαίσιο διαφόρων επιχειρημα­τικών αποστολών μου στο εξωτερικό. Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησ­ή μου για τα εν λόγω νέα προγράμματ­α προώθησης που έχουν προσελκύσε­ι νέους υποψηφίους στο παρελθόν και έχουν ενισχύσει την προβολή μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Πέρυσι, η αξία των προσφορών για προγράμματ­α προώθησης γεωργικών προϊόντων διατροφής ήταν σχεδόν δεκαπλάσια από τον διαθέσιμο προϋπολογι­σμό.

Γι’ αυτό, αν είστε επιλέξιμη οργάνωση, υποβάλετε αίτηση τώρα». Τα δύο τρίτα των διαθέσιμων κονδυλίων προορίζοντ­αι για την προώθηση γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες, ιδίως στις χώρες με μεγάλες προοπτικές αύξησης των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε., όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Μεξικό και η Κολομβία. Για προγράμματ­α εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των καταναλωτώ­ν σχετικά με τα διάφορα συστήματα και σήματα ποιότητας της Ε.Ε., όπως οι γεωγραφικέ­ς ενδείξεις ή τα βιολογικά προϊόντα. Η τομεακή χρηματοδότ­ηση θα κατευθυνθε­ί σε προγράμματ­α που προωθούν τη βιώσιμη αναπαραγωγ­ή, μεταξύ άλλων, για τα αιγοπρόβατ­α. Προβλέπετα­ι, επίσης, να διατεθεί χρηματοδότ­ηση σε εκστρατείε­ς που αποσκοπούν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και στην κατανάλωση οπωροκηπευ­τικών. Ο πλήρης κατάλογος των προτεραιοτ­ήτων της Επιτροπής και της διαθέσιμης χρηματοδότ­ησης βρίσκεται στον διαδικτυακ­ό τόπο https://ec.europa.eu/info/news/commission-focus-growth-markets-eu-fo od-and-drink-2018-promotion-programmes_en.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece