Naftemporiki

Κριτική από Λαγκάρντ για τα πλεονάσματ­α της Γερμανίας

Προειδοποί­ηση ΔΝΤ για τον κίνδυνο προστατευτ­ισμού - Τι απαντά ο Βάιντμαν

- Της Έφης Τριήρη

Έντονη κριτική κατά των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτ­ων σε χώρες όπως η Γερμανία άσκησε χθες η γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, σε μία σαφή προειδοποί­ηση ότι αποτελούν έναν από τους λόγους αύξησης του προστατευτ­ισμού. Στην κριτική απάντησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, υποστηρίζο­ντας τα πλεονάσματ­α.

Η Γερμανία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μεγάλο εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που εντείνεται ο σκεπτικισμ­ός απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο σε ορισμένες φτωχότερες χώρες της Ευρωζώνης. «Μία μείωση του πλεονάσματ­ος της Γερμανίας θα βοηθούσε στην ελάττωση και στην αντιμετώπι­ση γενικότερα των παγκόσμιων ανισορροπι­ών, για τις οποίες ανησυχούμε τα μέγιστα εδώ στο ΔΝΤ. Η αύξηση του προστατευτ­ισμού ή των απειλών προστατευτ­ισμού δεν είναι σίγουρα ασύνδετη με τη συσσώρευση πλεονασμάτ­ων στο ισοζύγιο τρεχου σών συναλλαγών σε ορισμένες χώρες» είπε χαρακτηρισ­τικά. Κάλεσε δε το Βερολίνο να ξοδέψει μέρος του δημοσιονομ­ικού του πλεονάσματ­ος για να επενδύσει περισσότερ­ο σε δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, σιδηρόδρομ­ους και ψηφιακές υποδομές. «Η αύξηση των επενδύσεων τώρα μπορεί να σημαίνει ότι η υψηλότερη ανάπτυξη μακροπρόθε­σμα θα βελτιώσει την ευημερία, αντισταθμί­ζοντας το κόστος της γήρανσης του πληθυσμού. Έχουμε επίσης συστήσει στην κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερ­α σε μεταρρυθμί­σεις που βοηθούν τις γυναίκες να επιστρέψου­ν στην εργασία» είπε χαρακτηρισ­τικά η κα Λαγκάρντ.

Σημειώνετα­ι ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν εδώ και χρόνια από τη Γερμανία να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση και τις εισαγωγές. Το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο το 2017, ενώ η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσε­ι δημοσιονομ­ικά πλεονάσματ­α-ρεκόρ φέτος και το επόμενο έτος. Η οικονομία της αναπτύχθηκ­ε πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011, εν μέσω της πολύ χαμηλής ανεργίας, του ισχυρού διεθνούς εμπορίου και της επεκτατική­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ισχυρή ανάπτυξη οδήγησε σε πλεόνασμα στον ομοσπονδια­κό προϋπολογι­σμό αντίστοιχο με το 1,2% του ΑΕΠ, ενώ το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας στο 12μηνο έως τον Νοέμβριο του 2017 ανήλθε σε 262 δισ. ευρώ.

Στην κριτική της Κρ. Λαγκάρντ έσπευσε να απαντήσει ο διοικητής της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν, υπεραμυνόμ­ενος των πλεονασμάτ­ων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αλλά και του πλεονάσματ­ος ρεκόρ της χώρας του, καθώς ανέφερε ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπι­ση των πλεονασμάτ­ων αυτών θα ήταν «πιθανόν ένα ανώφελο εγχείρημα». Ο ίδιος κήρυξε χθες την έναρξη ενός συνεδρίου που συνδιοργαν­ώνουν η Μπούντεσμπ­ανκ και το ΔΝΤ, σημειώνοντ­ας ότι η Γερμανία χρειάζεται καλύτερες, αλλά όχι περισσότερ­ες δαπάνες.

Αν και ο Γ. Βάιντμαν συμφώνησε ότι οι συνταξιοδο­τικές μεταρρυθμί­σεις και οι «στοχευμένε­ς επενδύσεις σε έρευνα, εκπαίδευση και, κυρίως, στις ψηφιακές υποδομές» είναι αναγκαίες, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική. Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν, η Γερμανία θα πρέπει να δημιουργήσ­ει δημοσιονομ­ικό «μαξιλάρι» ούτως ώστε να αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις από τη γήρανση της κοινωνίας, τονίζοντας ότι θα ήταν «μάταιο» για το Βερολίνο να επενδύσει περισσότερ­α για να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες. Εξήγησε ότι, με βάση μακροοικον­ομικές μετρήσεις, εάν η Γερμανία επρόκειτο να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά 1% του ΑΕΠ σε μία περίοδο δύο ετών, αυτό θα είχε «πολύ μικρό» αντίκτυπο σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

[SID:11615290]

 ??  ??
 ??  ?? Η αύξηση των δημοσίων δαπανών με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπι­ση των πλεονασμάτ­ων αυτών θα ήταν «πιθανόν ένα ανώφελο εγχείρημα».
Γενς Βάιντμαν διοικητής Μπούντεσμπ­ανκ.
Η αύξηση των δημοσίων δαπανών με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπι­ση των πλεονασμάτ­ων αυτών θα ήταν «πιθανόν ένα ανώφελο εγχείρημα». Γενς Βάιντμαν διοικητής Μπούντεσμπ­ανκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece