Naftemporiki

Αυξάνεται η προσφορά πετρελαίου

Ώθηση από την ανάκαμψη των τιμών

-

Ημπρεντ ανάκαμψη των τιμών του

στα 70 δολάρια το βαρέλι αποτελεί πλέον ισχυρό κίνητρο για αύξηση της προσφοράς, με τον ΟΠΕΚ να αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παραγωγή από χώρες εκτός καρτέλ το 2018 και για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Οι μειώσεις παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ -διανύοντας ήδη δεύτερη χρονιά- σημείωσαν επιτυχία στην αποκατάστα­ση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οδηγώντας τις τιμές του αργού σε υψηλά τριετίας.

Το ράλι όμως έχει εντείνει τις ανησυχίες μήπως η ανάκαμψη των τιμών δώσει κίνητρο στις επιχειρήσε­ις των ΗΠΑ να επεκτείνου­ν την παραγωγή.

«Οι υψηλότερες πετρελαϊκέ­ς τιμές φέρνουν μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά, ειδικά στη Βόρεια Αμερική» ανέφερε χθες ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του.

Ο Οργανισμός αναθεώρησε την πρόβλεψή του για ρυθμούς αύξησης της προσφοράς από τις χώρες εκτός καρτέλ κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως ή 16%, στο 1,15 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η αναμενόμεν­η ανάπτυξη της προσφοράς των ΗΠΑ αναθεωρήθη­κε κατά 110.000 βαρέλια, στα 820.000 βαρέλια ημερησίως, και κυρίως στη συμβατική παραγωγή.

Πρόβλεψη παραγωγής

Από την άλλη, όμως, ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παραγωγή από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα κατά 1,1% σε σύγκριση με την έκθεση του προηγουμέν­ου μηνός, περίπου στα 5,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

ΟΠΕΚ και οι εταίροι του, συμπεριλαμ­βανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθού­ν στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου στο Ομάν ώστε να αναθεωρήσο­υν τη στρατηγική τους για εξορθολογι­σμό της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε την πρόβλεψή του όσον αφορά τη ζήτηση για το αργό των χωρώνμελών του φέτος στα 33,09 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 33,15 εκατ. βαρέλια.

[SID:11615348]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece