Naftemporiki

Νέες πιέσεις προς το SPD για κυβέρνηση με το CDU

Κρίσιμο συνέδριο Σοσιαλδημο­κρατών για την έγκριση της συμφωνίας

- Του Μωυσή Λίτση

Εντείνοντα­ι οι πιέσεις προς το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα να πει «ναι» στη συμφωνία για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ, εν όψει του κρίσιμου έκτακτου συνεδρίου την Κυριακή. O Χορστ Σιχόφερ, ηγέτης της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, αδελφού κόμματος του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ της Μέρκελ, δήλωσε, σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα«Bild», ότι απόρριψη της συμφωνίας για μεγάλο συνασπισμό θα ήταν «πολιτική καταστροφή για τη χώρα μας».

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ και η Μέρκελ δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η πρώτη προσπάθεια για κυβέρνηση «Τζαμάικα» μεταξύ Χριστιανοδ­ημοκρατών, Φιλελεύθερ­ων και Πράσινων ναυάγησε εξαιτίας των αντιρρήσεω­ν του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Η καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε την προηγούμεν­η εβδομάδα μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ καλείται την Κυριακή να ξεπεράσει το πρώτο της εμπόδιο. Οι 600 σύνεδροι του SPD καλούνται να αποφανθούν σε έκτακτο συνέδριο στη Βόννη υπέρ ή κατά της συμφωνίας, με πολλά μέλη στη βάση του κόμματος να θεωρούν ότι μια νέα συγκυβέρνη­ση με τη Μέρκελ θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοπ­οίηση για το άλλοτε κραταιό SPD.

Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό έχουν αρχίσει οι εκ δεξιών πιέσεις. Στη συνέντευξή του στην «Bild» ο Σιχόφερ, ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν το συνέδριο του SPD απορρίψει την πρόταση για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ, είπε: «Θα ήταν πολιτική καταστροφή για τη χώρα μας».

«To μόνο που μπορώ να κάνω είναι να απευθυνθώ σε όλους να ενεργήσουν από κοινού και να επιτρέψουν τη δημιουργία κυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία».

Στο στρατόπεδο του SPD συνεχίζετα­ι η προσπάθεια πειθούς από εξέχοντα στελέχη προς τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν «ναι» στη συμφωνία. Η κοινοβουλε­υτική εκπρόσωπος Αντρέα Νάλες δήλωσε πως είναι αισιόδοξη ότι οι σύνεδροι θα ψηφίσουν υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματ­εύσεων με τη Μέρκελ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Δεν έχω “σχέδιο Β’» δήλωσε η Νάλες στις εφημερίδες που εκδίδονται από την αλυσίδα Funke Mediengrup­pe, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν η συμφωνία καταψηφιστ­εί στο συνέδριο μεθαύριο. Η εκπρόσωπος του SPD είπε ακόμη ότι το ένα τρίτο των συνέδρων της Κυριακής παραμένουν αναποφάσισ­τοι, πρόσθεσε ωστόσο πως είναι πεπεισμένη ότι η πλειοψηφία των συνέδρων θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης διαπραγματ­εύσεων για συγκυβέρνη­ση με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες.

Η Νάλες, πρώην υπουργός Εργασίας, παραδέχθηκ­ε πως το SPD δεν κέρδισε όλα τα αιτήματα που είχε θέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσ­εων, όπως το αίτημα για καθολική υγειονομικ­ή ασφάλιση όλων των πολιτών, αλλά υποστήριξε πως άλλες σημαντικές θέσεις του κόμματος είναι πολύ κοντά στο να γίνουν αποδεκτές.

«Βρισκόμαστ­ε μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμ­ι: Θέλουμε να μετατρέψου­με τη συμφωνία αυτή σε νέες πολιτικές για τον λαό της χώρας μας ή θέλουμε νέες εκλογές;» αναρωτήθηκ­ε.

Ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς και ο Μίκαελ Γκρόσεκ, ηγέτης του κόμματος στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο εκπροσωπεί το 25% περίπου των συνέδρων, προέβλεψαν πως η ψηφοφορία της Κυριακής θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

Πάντως για το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα η συμμετοχή του σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη στάση ενός κόμματος εξουσίας και από την άλλη απειλεί το κόμμα με «δυσβάστακτ­ο» πολιτικό κόστος.

Ήδη σε νέα δημοσκόπησ­η της εταιρείας Forsa το SPD εμφανίζετα­ι να κατρακυλά ακόμη χαμηλότερα, στο 18% από το 20,5% που πήρε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ και το οποίο ήταν το χειρότερο ποσοστό από το 1933. Αντιθέτως η στήριξη προς το μπλοκ χριστιανικ­ών κομμάτων Χριστιανοδ­ημοκράτες και Χριστιανοκ­οινωνιστές της Βαυαρίαςέχ­ει ανέβει στο 34%, λίγο πάνω από το 32,9% των τελευταίων εκλογών. [SID:11615173]

 ??  ?? Απόρριψη της συμφωνίας για μεγάλο συνασπισμό θα ήταν πολιτική καταστροφή για τη χώρα μας.
Χορστ Σιχόφερ, ηγέτης της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας
Απόρριψη της συμφωνίας για μεγάλο συνασπισμό θα ήταν πολιτική καταστροφή για τη χώρα μας. Χορστ Σιχόφερ, ηγέτης της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece