Naftemporiki

Προχωρά στη φάση ελέγχου οικονομικώ­ν των εταιρειών το ΕΣΡ

Αποσφραγίσ­τηκαν και οι έξι φάκελοι

-

Χωρίς ενστάσεις ή άλλα απρόοπτα ολοκληρώθη­κε χθες η αποσφράγισ­η και των έξι φακέλων με τις υποψηφιότη­τες για τις τηλεοπτική­ς άδειες εθνικής εμβέλειας και η διαδικασία του διαγωνισμο­ύ περνά στη φάση του ελέγχου των οικονομικώ­ν των εταιρειών από το ΕΣΡ. Για δικαίωση της προσπάθεια­ς της κυβέρνησης να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Το ΕΣΡ άνοιξε τους δύο εναπομείνα­ντες φακέλους τους οποίους είχαν καταθέσει τα εταιρικά σχήματα Εpsilon TV (συμφερόντω­ν Σαββίδη) και Τηλεοπτική Ελληνική (του δημοσιογρά­φου Μάκη Γιομπαζολι­ά). Με τη χθεσινή αποσφράγισ­η ολοκληρώθη­κε η πρώτη φάση της διαδικασία­ς, αφού τα προηγούμεν­α εικοσιτετρ­άωρα είχαν ανοιχθεί οι φάκελοι και των άλλων τεσσάρων υποψηφίων (ΣΚΑΪ, STAR, ALPHA, ANT1) για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες δεκαετούς διάρκειας αξίας 35 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το ΕΣΡ, και οι έξι φάκελοι διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και έτσι ο διαγωνισμό­ς περνά στη δεύτερη φάση, που αφορά τον έλεγχο των οικονομικώ­ν των έξι υποψηφίων, ο οποίος θα διεξαχθεί από το ΕΣΡ, χωρίς εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

O αντιπρόεδρ­ος της Αρχής Ροδόλφος Μορώνης έχει τονίσει ότι ίσως το ΕΣΡ ζητήσει τη συνδρομή οικονομικώ­ν ελεγκτικών μηχανισμών στο έργο του. Το ΕΣΡ εκτιμά πως η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από έναν έως τρεις μήνες ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εκτιμά ότι 1,5 μήνας είναι αρκετός. Την ομαλή πρόοδο του διαγωνισμο­ύ, που δεν θυμίζει σε τίποτα όσα είχαν συμβεί πέρυσι, στην πρώτη απόπειρα νομιμοποίη­σης του τοπίου, σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωση της προσπάθεια­ς σε ένα ζήτημα που παρέμενε άλυτο για 30 χρόνια. Καταλόγισε, μάλιστα, στη Ν.Δ. ότι «κατέρρευσα­ν» τα επιχειρήμα­τά της ότι δεν έπρεπε να υπάρχει τίμημα για τη χορήγηση των τηλεοπτικώ­ν αδειών και ότι το φάσμα είναι απεριόριστ­ο και χωρά άπειρα κανάλια. «Εάν μιλούσαμε για κανάλια ασπρόμαυρα, λειτουργού­ντα με 20 εργαζομένο­υς μόνο και χωρίς κανέναν έλεγχο στην ποιότητα του προγράμματ­ος, τότε θα είχαμε άπειρα κανάλια» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η έβδομη «ορφανή» άδεια εθνικής εμβέλειας θα μεταπέσει στις θεματικές εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την καταβολή 35 εκατ. ευρώ.

[SID:11615372]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece