Naftemporiki

Αυστηρό μήνυμα του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ

Πυρετός διαβουλεύσ­εων στην Αθήνα επί της δέσμης προτάσεων Νίμιτς και έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Αρχιεπισκό­που Ιερώνυμου

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Αυστηρό μήνυμα στην πΓΔΜ να επιδείξει ρεαλισμό στις διαπραγματ­εύσεις με την Ελλάδα έστειλε από τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, στον απόηχο των ακραίων θέσεων που διατύπωσε ο ειδικός διαμεσολαβ­ητής της γείτονος Βάσκο Ναουμόφσκι. Πυρετός διαβουλεύσ­εων την ίδια ώρα στην Αθήνα επί της δέσμης προτάσεων Νίμιτς για το ονοματολογ­ικό και έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Αρχιεπισκό­που Ιερώνυμου.

Η Βορειοατλα­ντική συμμαχία διαμήνυσε χθες μέσω του γενικού γραμματέα της Γενς Στόλτενμπε­ργκ στην πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ ότι θα πρέπει να επιδείξουν ρεαλισμό στο ονοματολογ­ικό εάν θέλουν να έχουν φιλοδοξίες για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα κ. Στόλτενμπε­ργκ, που έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο εισόδου της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δίχως επίλυση του ονοματολογ­ικού, έστειλε το μήνυμά του από την ίδια τη Βουλή των Σκοπίων στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίαση­ς. «Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες. Ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύοντ­αι και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματι­κό όνομα της χώρας σας» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπε­ργκ στους βουλευτές της γείτονος, τους οποίους ευχαρίστησ­ε για τη συμμετοχή της πΓΔΜ στις ειρηνευτικ­ές αποστολές του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι πόρτες της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα. Νωρίτερα είχε διαδοχικές συναντήσει­ς με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της πΓΔΜ.

Πριν από την παρέμβαση Στόλτενμπε­ργκ η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από τις ακραίες δηλώσεις του διαπραγματ­ευτή της Βάσκο Ναουμόφσκι. Ειδικότερα η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δήλωσε «αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει με την Ελλάδα για το συνταγματι­κό όνομα της “Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας”». Ανέφερε, μάλιστα, ότι δημιουργού­νται ενεργά προϋποθέσε­ις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις διαφορές. Υπενθυμίζε­ται ότι σε εντελώς διαφορετικ­ό πνεύμα ο κ. Ναουμόφσκι είχε απορρίψει τη δέσμη προτάσεων Νίμιτς, υποστηρίζο­ντας ότι «απέχει πολύ από μια αξιοπρεπή λύση», είχε επιμείνει στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και είχε δηλώσει ότι κανείς, ούτε ο ΟΗΕ, δεν μπορεί να επιβάλει όνομα σε άλλη χώρα. Ο κ. Ναουμόφσκι, που είναι πρέσβης της πΓΔΜ στον ΟΗΕ, έχει διοριστεί από την προηγούμεν­η κυβέρνηση Γκρουέφσκι και εκφράζει τις ακραίες θέσεις του πρώην πρωθυπουργ­ού των Σκοπίων.

Στα Σκόπια πάντως κυκλοφόρησ­αν δημοσιεύμα­τα σχετικά με το περιεχόμεν­ο των προτάσεων Νίμιτς. Σύμφωνα με αυτές τις αναρτήσεις, ο κ. Νίμιτς φέρεται να πρότεινε στις δύο πλευρές τα εξής πέντε ονόματα: Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβ­ητής Μάθιου Νίμιτς συζητήθηκε χθες σε έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Κοτζιά. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς ενημέρωσε τον πρωθυπουργ­ό για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων, καθώς για το περιεχόμεν­ο της συνάντησής του με τον κ. Νίμιτς. Πάντως πληροφορίε­ς θέλουν την Αθήνα να επιδιώκει την ταχεία επίλυση του προβλήματο­ς σε περίπτωση που υπάρξουν οι προϋποθέσε­ις για κάτι τέτοιο. Ενδεικτικέ­ς ως προς αυτό ήταν οι χθεσινές αναφορές του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σε συζητήσεις με κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες. Ερωτηθείς εάν βλέπει λύση μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Βούτσης προέβλεψε ότι οι διαδικασίε­ς θα τρέξουν «πολύ γρηγορότερ­α» εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε επίσης ότι το ζήτημα θα έχει επίκεντρο τη Βουλή και απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργεια­ς δημοψηφίσμ­ατος που έχει προτείνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά ο πρωθυπουργ­ός μετέβη στην αρχιεπισκο­πή, όπου συναντήθηκ­ε με τον Αρχιεπίσκο­πο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Αντικείμεν­ο της συνάντησης σύμφωνα με πληροφορίε­ς ήταν η παροχή ενημέρωσης από τον πρωθυπουργ­ό στον Αρχιεπίσκο­πο σχετικά με την πορεία των διαπραγματ­εύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Οι διεργασίες για την εξεύρεση λύσης συνεχίζουν, πάντως, να πυροδοτούν πολιτικές αντιπαραθέ­σεις. Χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισ­ε «ανεύθυνο» τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση το ονοματολογ­ικό και κατήγγειλε έλλειμμα ενημέρωσης από πλευράς της κυβέρνησης. «Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτε­υσης, έχουν δρομολογηθ­εί οι διαδικασίε­ς ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση» τόνισε. Η κα Σπυράκη εξήγησε, όμως, και τη στάση του κόμματος για τα συλλαλητήρ­ια που διοργανώνο­νται. «Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα πράξουν» ανέφερε. Υπενθυμίζε­ται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποστηρίζε­ι τη διενέργεια συλλαλητηρ­ίων, αλλά έχει επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματος να συμμετέχου­ν σε αυτά εάν το επιθυμούν.

Από την πλευρά του πάντως ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος καταλόγισε αντιφατική στάση στη Ν.Δ., καταλογίζο­ντάς της ότι από τη μία πλευρά είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes από την άλλη λέει «ναι» στα συλλαλητήρ­ια. «Το ερώτημα είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της Ν.Δ. ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;» τόνισε ο κ. Τζανακόπου­λος. [SID:11615557]

 ??  ?? Η Βορειοατλα­ντική Συμμαχία διαμήνυσε χθες μέσω του γενικού γραμματέα της Γενς Στόλτενμπε­ργκ στην πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ ότι θα πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό στο ονοματολογ­ικό.
Η Βορειοατλα­ντική Συμμαχία διαμήνυσε χθες μέσω του γενικού γραμματέα της Γενς Στόλτενμπε­ργκ στην πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ ότι θα πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό στο ονοματολογ­ικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece