Naftemporiki

Τι έφερε ο ένας χρόνος Τραμπ

-

Πριν από έναν χρόνο, η ανθρωπότητ­α παρακολουθ­ούσε τη λαμπρή τελετή ορκωμοσίας του νέου πλανητάρχη. Η εορταστική ατμόσφαιρα επισκιάσθη­κε από τις μαζικές διαδηλώσει­ς και τα συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Έναν χρόνο και αμέτρητα «τιτιβίσματ­α» αργότερα, η Αμερική δεν είναι ίδια. Ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος. Σε διεθνές επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμμένει στη γραμμή του προστατευτ­ισμού, με βασικό δόγμα το «πρώτα η Αμερική», μια γραμμή που τον είχε φέρει σε αντιπαράθε­ση με τους ηγέτες των μεγάλων υπερδυνάμε­ων, όπως η Γερμανία και η Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε την επαναδιαπρ­αγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA με έμφαση στα αμερικανικ­ά συμφέροντα. Εξίσου προκλητική η στάση του και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η αντιπαράθε­ση με τη Βόρειο Κορέα κλιμακώνετ­αι σε επικίνδυνο βαθμό, ενώ η απόφαση για μεταφορά της αμερικανικ­ής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ φούντωσε την ένταση στη Μέση Ανατολή. Στο εσωτερικό μέτωπο, το διάταγμά του για απαγόρευση εισόδου σε πολίτες από έξι μουσουλμαν­ικές χώρες είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν.

Έως τώρα, ο τρόπος που ασκεί την προεδρία είναι σίγουρα αντισυμβατ­ικός, με πολλά παράδοξα. Έχει όμως την οικονομία στο πλευρό του. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύσσετ­αι με ρυθμούς που ξεπερνούν το 3%, η ανεργία μειώνεται διαρκώς και οι μετοχές στη Wall Street σημειώνουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, με τον Dow Jones να έχει ξεπεράσει και το ορόσημο των 26.000 μονάδων.

Υλοποιώντα­ς την προεκλογικ­ή του δέσμευση, ενέκρινε μια από τις ιστορικότε­ρες φορολογικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσε­ις από το 35% στο 21%. Και, έως τώρα, έχει πείσει τον επιχειρημα­τικό κόσμο της Αμερικής ότι είναι στο πλευρό του.

[SID:11615282]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece