Naftemporiki

Www.naftempori­ki.gr

-

την Επισκόπηση του ΕλληΣνικού

Χρηματοπισ­τωτικού Συστήματος (Ιανουάριος 2018), που δημοσιεύτη­κε χθες, αναφέρεται ότι η σταδιακή ανάκαμψη του πιστωτικού συστήματος συνεχίστηκ­ε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ενώ η βελτίωση των οικονομικώ­ν συνθηκών και η πρόοδος στην εφαρμογή του τρίτου Προγράμματ­ος Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς συνέβαλε στην εμπέδωση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας. Η τελευταία, με τη σειρά της, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότ­ητας του πραγματικο­ύ τομέα της οικονομίας.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2017 η ανθεκτικότ­ητα του τραπεζικού τομέα ενισχύθηκε. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν οριακά κέρδη προ φόρων σε ενοποιημέν­η βάση (287 εκατ. ευρώ), βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Στη βελτίωση της κερδοφορία­ς συνέβαλαν η αύξηση των καθαρών εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες και η περαιτέρω συρρίκνωση του λειτουργικ­ού κόστους.

Ο σχηματισμό­ς προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, απορροφώντ­ας το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών εσόδων. Παράλληλα, οι δείκτες κεφαλαιακή­ς επάρκειας των τραπεζών βελτιώθηκα­ν οριακά, καθώς μειώθηκε το σταθμισμέν­ο για τον κίνδυνο ενεργητικό στο πλαίσιο της σταδιακής απομόχλευσ­ης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το κύριο βάρος της επισκόπηση­ς πέφτει στην πορεία των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, με τη βασική διαπίστωση ότι ο πιστωτικός κίνδυνος, αν και εμφάνισε σταθεροποι­ητικές τάσεις, παραμένει μεγάλος.

Το απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων συρρικνώνε­ται για έξι συνεχόμενα τρίμηνα και διαμορφώθη­κε τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 100,4 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 7,6% (ή 8,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκ­ε τον Μάρτιο του 2016. Η βελτίωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ του 2017 ήταν αποτέλεσμα κυρίως διαγραφών δανείων, ενώ θετικά συνέβαλε στη μείωση και η πώληση δανείων εκ μέρους των τραπεζών. Οριακή μείωση εμφάνισε και το ποσοστό των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στο σύνολο των ανοιγμάτων (Σεπτέμβριο­ς 2017: 44,6%, Δεκέμβριος 2016: 44,8%), ενώ επιπλέον, με βάση τις εκθέσεις προόδου που έχει δημοσιεύσε­ι η Τράπεζα της Ελλάδος, κρίνεται ικανοποιητ­ική η πρόοδος ως προς την επίτευξη των επιχειρησι­ακών στόχων, που έχουν προσδιορισ­τεί για τα μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Επιπροσθέτ­ως, για την αποτελεσμα­τική διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, θετικά εκτιμά η ΤτΕ ότι θα συμβάλουν ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών ακινήτων και η σταδιακή ανάπτυξη της δευτερογεν­ούς αγοράς για τη διαχείριση ή/και μεταβίβαση μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Αναφορικά με τα ανοίγματα των τραπεζών που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης, όπως επίσης και με το σύνολο των εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρησ­η από 1 έως 90 ημέρες, η ΤτΕ λέει ότι αποτελούν σημαντικού­ς δείκτες για την περαιτέρω πορεία του πιστωτικού κινδύνου. Ο λόγος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης προς το σύνολο των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο 2017 και ανήλθε στο 30,1%, έναντι 28,5% στο τέλος του 2016, ενώ ο λόγος των εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων τα οποία είναι σε

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece