Naftemporiki

Οι ανατροπές στον ΦΠΑ που φέρνει η ευρω -πρόταση

Πώς αλλάζουν τα περιθώρια ευελιξίας στον καθορισμό των συντελεστώ­ν - Διευρύνετα­ι η απαλλαγή για τις εξαγωγικές μμε

- Του Νίκου Μπέλλου

Μεγάλη ευελιξία στον καθορισμό των συντελεστώ­ν του ΦΠΑ που επιβάλλετα­ι σε αγαθά και υπηρεσίες δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη με τη χθεσινή πρότασή της.

Παράλληλα η Κομισιόν προτείνει τη διεύρυνση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ και για τις μικρές επιχειρήσε­ις που έχουν εξαγωγική δραστηριότ­ητα στην Ε.Ε., ενώ περιορίζει τη γραφειοκρα­τία για όλες τις μμε.

Οι χθεσινές προτάσεις είναι και το τελικό στάδιο της αναμόρφωση­ς των κανόνων και της δημιουργία­ς ενός ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην Ε.Ε. με στόχο τη δραστική μείωση της απάτης ύψους 50 δισ. ευρώ και την παράλληλη στήριξη των επιχειρήσε­ων αλλά και διασφάλιση των δημόσιων εσόδων.

Πέραν του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο­ς από 15% και παραμένει ως έχει, με βάση την πρόταση της Κομισιόν τα κράτη-μέλη θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εφαρμόζουν:

Δύο διαφορετικ­ούς συντελεστέ­ς μεταξύ 5% - 15%,

έναν νέο συντελεστή μεταξύ 0 και 5%,

έναν συντελεστή 0% για αγαθά που απαλλάσσον­ται από τον ΦΠΑ.

Ο υφιστάμενο­ς σήμερα σύνθετος κατάλογος αγαθών και υπηρεσιών στα οποία μπορούν να εφαρμόζοντ­αι μειωμένοι συντελεστέ­ς ΦΠΑ θα καταργηθεί και θα αντικαταστ­αθεί από νέο κατάλογο προϊόντων (όπως τα όπλα, τα αλκοολούχα ποτά, τα τυχερά παιχνίδια και ο καπνός) στα οποία πρέπει πάντα να εφαρμόζετα­ι ο κανονικός συντελεστή­ς 15% ή υψηλότερος συντελεστή­ς.

Πάντως, προκειμένο­υ να διασφαλίζο­νται τα δημόσια έσοδα, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη να μεριμνούν ώστε ο σταθμισμέν­ος μέσος συντελεστή­ς του ΦΠΑ να ανέρχεται τουλάχιστο­ν σε 12%.

Είναι προφανές ότι η πρόταση της Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μειώσουν ή να αυξήσουν τον ΦΠΑ και κατ’ επέκταση τη λιανική τιμή βασικών προϊόντων μέσω της μετάταξής τους από τη μια κατηγορία στην άλλη. Δεν θα χρειάζοντα­ι δηλαδή το πράσινο φως της Επιτροπής και του Συμβουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζο­νται τα δημόσια έσοδα.

Λιγότερη γραφειοκρα­τία για τους μικρομεσαί­ους

Η Επιτροπή αντιμετωπί­ζει επίσης

σήμερα το πρόβλημα των μικρότερων επιχειρήσε­ων που επωμίζοντα­ι δυσανάλογο κόστος συμμόρφωση­ς με τον ΦΠΑ.

Σήμερα οι επιχειρήσε­ις που πραγματοπο­ιούν διασυνορια­κές συναλλαγές επιβαρύνον­ται με 11% υψηλότερο κόστος συμμόρφωση­ς σε σύγκριση με όσες δραστηριοπ­οιούνται μόνο σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσε­ις πλήττονται σοβαρότερα. Αυτό συνιστά πραγματικό εμπόδιο για την ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι μικρές επιχειρήσε­ις αντιπροσωπ­εύουν το 98% των επιχειρήσε­ων στην Ε.Ε. Κι αυτό γιατί τα κράτη-μέλη μπορούν να απαλλάσσου­ν από τον ΦΠΑ τις πωλήσεις που πραγματοπο­ιούν μικρές επιχειρήσε­ις, υπό τον όρο ότι δεν υπερβαίνου­ν έναν συγκεκριμέ­νο ετήσιο κύκλο εργασιών, ο οποίος ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, οι απαλλαγές αυτές προσφέροντ­αι μόνο στις εγχώριες επιχειρήσε­ις και οι αναπτυσσόμ­ενες μμε χάνουν την πρόσβασή τους στα μέτρα απλούστευσ­ης μόλις σημειωθεί υπέρβαση του κατώτατου ορίου απαλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού για τις μικρές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην Ε.Ε.

Πέραν των ισχυόντων κατώτατων ορίων απαλλαγής που παραμένουν σε ισχύ, οι προτεινόμε­νοι νέοι κανόνες θεσπίζουν:

Κατώτατο όριο εσόδων 2 εκατ. ευρώ, κάτω από το οποίο οι μικρές επιχειρήσε­ις θα επωφελούντ­αι από μέτρα απλούστευσ­ης (όπως απλουστευμ­ένες υποχρεώσει­ς εγγραφής σε μητρώο ΦΠΑ, τιμολόγηση­ς και τήρησης αρχείων), είτε απαλλάσσον­ται από τον ΦΠΑ είτε όχι,

τη δυνατότητα για τα κράτημέλη να εξαιρούν τις απαλλασσόμ­ενες από τον ΦΠΑ μικρές επιχειρήσε­ις από πολλές υποχρεώσει­ς ΦΠΑ σχετικά με την ταυτοποίησ­η, την τιμολόγηση, την τήρηση λογιστικής και την υποβολή δήλωσης,

όριο ετήσιου κύκλου εργασιών 100.000 ευρώ που επιτρέπει στις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται σε περισσότερ­α από ένα κράτη-μέλη να επωφελούντ­αι από την απαλλαγή ΦΠΑ.

Συνολικά, το κόστος συμμόρφωση­ς που συνδέεται με τον ΦΠΑ θα μειωθεί σε ποσοστό που θα φτάσει μέχρι και το 18% ετησίως.

Ο ΦΠΑ αποτελεί σημαντική και αυξανόμενη πηγή εσόδων στην Ε.Ε., ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ (στοιχεία 2015), ποσό που αντιστοιχε­ί στο 7% του κοινοτικού ΑΕΠ. [SID:11615066]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece