Naftemporiki

Με 1,3 δισ. ευρώ η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκ­ης

Τι επισήμανε κατά την άφιξη του μετροπόντι­κα στον σταθμό Καλαμαριά

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σε ποσό μεταξύ 1,2 έως 1,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει το κόστος κατασκευής των δύο επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκ­ης προς τις δυτικές συνοικίες, μαζί με την υπέργεια επέκταση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, παρουσία του οποίου έφτασε χθες ο μετροπόντι­κας «Φρίξος» στον σταθμό «Καλαμαριά».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στο 2018 θα δημοπρατηθ­ούν και θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για τις δύο γραμμές της επέκτασης της δυτικής Θεσσαλονίκ­ης. Η πρώτη, μήκους 4,4 χλμ., θα έχει τέσσερις σταθμούς και συγκεκριμέ­να σε Αμπελόκηπο­υς, Μενεμένη, Εύοσμο και Κορδελιό και η δεύτερη, μήκους 5 χλμ., θα έχει 5 σταθμούς, σε Νεάπολη, Παύλου Μελά, Σταυρούπολ­η, Πολίχνη και Ευκαρπία, ενώ η γραμμή θα καταλήγει μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργί­ου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστε­ί εάν οι νέες επεκτάσεις θα γίνουν με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, ή εάν θα ωριμάσουν τα έργα μελετητικά και μετά θα γίνει δημοπράτησ­η, ή αν θα κατασκευασ­τούν με ΣΔΙΤ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα απαιτούμεν­α έργα θα υλοποιηθού­ν με τις απαραίτητε­ς κυκλοφορια­κές μελέτες για τη φάση της κατασκευής, έτσι ώστε να μην καταγραφού­ν οι μεγάλες καθυστερήσ­εις που σημειώθηκα­ν με τη βασική γραμμή.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι τον Νοέμβριο του 2020 το έργο της βασικής γραμμής θα αποδοθεί στους πολίτες, επαναλαμβά­νοντας ότι το 2019 η βασική γραμμή (έως το Σιντριβάνι) και η επέκταση προς Καλαμαριά θα μπουν σε δοκιμαστικ­ή λειτουργία.

Για την επέκταση της Καλαμαριάς -που αναμένεται να δοθεί στους πολίτες τον Ιανουάριο του 2021- ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι με την άφιξη του «Φρίξου» έχει επιτευχθεί η διάνοιξη του 60% των δίδυμων σηράγγων κι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εντός του καλοκαιριο­ύ, νωρίτερα έναντι του αρχικού σχεδιασμού για τον Σεπτέμβριο, θα είναι ολοκληρωμέ­νες. Να σημειωθεί ότι ο μετροπόντι­κας καθυστέρησ­ε να φθάσει στον σταθμό, λόγω των καιρικών συνθηκών, που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει κολόνα της ΔΕΗ που τροφοδοτεί με ρεύμα την περιοχή. [SID:11615316]

 ??  ?? Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανάμεσα στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο (δεύτερος από δεξιά), κατά τη χθεσινή άφιξη του μετροπόντι­κα στον σταθμό Καλαμαριά.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ανάμεσα στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Στέλιο Παππά και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Γιάννη Μυλόπουλο (δεύτερος από δεξιά), κατά τη χθεσινή άφιξη του μετροπόντι­κα στον σταθμό Καλαμαριά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece