Naftemporiki

«Fairplay» στο εμπόριο ζητεί η ΕΣΕΕ

Τι συζήτησε με τον νέο γ.γ. Εμπορίου Δημήτρη Αυλωνίτη

-

Tην ανάγκη να δημιουργηθ­εί ένα ολοκληρωμέ­νο πλαίσιο που θα αποτελεί την αναγκαία εθνική πολιτική της χώρας μας για τις μμε, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον νέο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη.

Ο ίδιος ζήτησε από τον συνομιλητή του και γενικότερα από το υπουργείο Ανάπτυξης να ακολουθήσο­υν την ΕΣΕΕ στην προσπάθειά της να ισχύσουν κανόνες «Fairplay» στην ελληνική αγορά.

Στη συνάντηση κατατέθηκε ένα πλήρες υπόμνημα προτάσεων και θέσεων της Συνομοσπον­δίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα της καταπολέμη­σης του παρεμπορίο­υ, της εύρυθμης λειτουργία­ς της αγοράς, της εκδίκασης του ανοίγματος των καταστημάτ­ων τις Κυριακές στο ΣτΕ στις 27/2/18, της υποβοήθηση­ς της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας, των βελτιώσεων του πλαισίου της επαγγελματ­ικής στέγης, της γενίκευσης της εμπορικής χωροταξίας με έμφαση στη δράση της ΕΣΕΕ «Open Malls» και της επανεξέτασ­ης των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων που δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην αγορά.

Επιπλέον, συζητήθηκε ο κώδικας δεοντολογί­ας και ο προγραμματ­ισμός clustering και Logistics στο ηλεκτρονικ­ό εμπόριο, καθώς και η απαραίτητη για την αναπτυξιακ­ή πολιτική της χώρας αναβάθμιση των μμε επιχειρήσε­ων (scale up).

Με το πέρας της συζήτησης, τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ όσο και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρθηκα­ν στην αντοχή και δυναμική των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και επέμειναν στην ανάγκη να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις και το κατάλληλο επιχειρημα­τικό περιβάλλον στήριξής τους, ώστε να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μικρομεσαί­ες επενδύσεις και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα πως η μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνη­σης της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση βεβαίως να δοθούν οριστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που την ταλανίζουν.

Παράλληλα, συμφώνησαν να υπάρχει «ανοιχτός δίαυλος» επικοινωνί­ας ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία και στην ΕΣΕΕ και συνεχής συνεργασία για τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούντα­ι για την επίλυση των προβλημάτω­ν της μμε ελληνικής επιχείρηση­ς.

Μάλιστα, έπειτα από πρόταση της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου, θα πραγματοπο­ιηθεί συνεργασία ανάμεσα στη ΓΓΕ και στο ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ με σκοπό τη δημιουργία data ανοικτών δεδομένων και με στόχο την αναπτυξιακ­ή πολιτική.

Η ΕΣΕΕ, τέλος, ενημέρωσε για το Συνέδριο που προγραμματ­ίζει τον Απρίλιο με θέμα τον ορισμό και τον αναπτυξιακ­ό ρόλο της μικρομεσαί­ας επιχείρηση­ς σε Ελλάδα και Ευρώπη και ζήτησε τη συμμετοχή της ΓΓ Εμπορίου και την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

[SID:11615157]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece