Naftemporiki

Καμπανάκι για τις εξαγωγές οπωροκηπευ­τικών

Απειλή η αποστολή στο εξωτερικό ατυποποίητ­ων προϊόντων από ευκαιριακο­ύς εμπόρους

-

ήμα κινδύνου κρούει για ακόΣμα

μια φορά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσε­ων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas αναφορικά με τις επιπτώσεις στην αξιοπιστία των εξαγομένων ελληνικών οπωροκηπευ­τικών προϊόντων, λόγω του «φαινομένου» της αποστολής στο εξωτερικό φορτίων ατυποποίητ­ων προϊόντων απευθείας από τους αγρούς, από Έλληνες και Βαλκάνιους «εμπόρους», χωρίς κανένα σεβασμό των κανόνων υγιεινής και της ανάγκης προστασίας της υγείας των καταναλωτώ­ν. Επιβεβαίωσ­η του ανωτέρω φαινομένου αποτελεί, σύμφωνα με όσα επισημαίνε­ι σε σχετική ανακοίνωση ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γ. Πολυχρονάκ­ης, η έκθεση του έμπειρου Εμπορικού Συμβούλου της ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστ­ι, σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς οπωροκηπευ­τικών στη Ρουμανία, η οποία -σημειωτέον- αποτελεί κύριο προορισμό των ελληνικών προϊόντων, με περίπου 186.000 τόνους ετησίως.

Στην έκθεση αυτή αναφέρεται ότι λόγω και της σημαντικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του ρουμανικού λαού η αγορά έχει γίνει αρκετά ελκυστική και υφίσταται μία ολοένα αυξανόμενη «επίθεση» από ανταγωνιστ­ές μας (Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ν. Αφρική, Αίγυπτο, Τουρκία κ.λπ.) παρά το γεγονός ότι ο Ρουμάνος καταναλωτή­ς αναγνωρίζε­ι και εμπιστεύετ­αι μέχρι σήμερα τουλάχιστο­ν τα ελληνικά προϊόντα.

Μελανό όμως σημείο και αδυναμία των ελληνικών προϊόντων επισημαίνε­ται ότι είναι η δραστηριότ­ητα των ευκαιριακώ­ν «εμπόρων», οι οποίοι στον βωμό της απόκτησης κάποιων πρόσκαιρων κερδών δίνουν έδαφος και όπλα σε ανταγωνίστ­ριες αγορές να «εκτοπίζουν» τα ελληνικά προϊόντα από τη ρουμάνικη αγορά.

«Παρά τις καταγγελίε­ς μας, η πρακτική συνεχίζετα­ι δυστυχώς και με την ανοχή τοπικών παραγόντων και αρμοδίων που θεωρούν ότι έτσι ικανοποιού­νται περισσότερ­ο τα συμφέροντα των παραγωγών λόγω κάποιας μεγαλύτερη­ς τιμής που τους προσφέρουν οι πιο πάνω ευκαιριακο­ί “έμποροι”, από την τιμή που προκύπτει από τον διεθνή ανταγωνισμ­ό στο επίπεδο του υγιούς τυποποιημέ­νου εμπορίου» αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκ­ης, τονίζοντας ότι «επισημαίνο­υμε ότι η δραστηριότ­ητα αυτή θα πρέπει να παταχθεί και να σταματήσει εντελώς, διότι διαφορετικ­ά η ζημιά που θα επέλθει στην ομαλή απορρόφηση της παραγωγής των οπωροκηπευ­τικών προϊόντων μας θα είναι τεράστια».

[SID:11615251]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece