Naftemporiki

Τέλος η ρίψη απορριμμάτ­ων στη θάλασσα

Μέτρα αναβάθμιση­ς των λιμενικών υποδομών

-

Αλλαγές στη λειτουργία των εγκαταστάσ­εων παραλαβής αποβλήτων στα ευρωπαϊκά λιμάνια αναμένεται να φέρει η υπό χάραξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία του πλανήτη από τα πλαστικά απορρίμματ­α. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών, η νέα στρατηγική μεταξύ άλλων θα τερματίσει την αποβολή απορριμμάτ­ων στη θάλασσα. «Νέοι κανόνες για τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις παραλαβής θα αντιμετωπί­σουν το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτ­ων, με μέτρα που θα διασφαλίζο­υν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρών­ονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί, αλλά θα μεταφέροντ­αι στην ξηρά, όπου θα υποβάλλοντ­αι σε κατάλληλη επεξεργασί­α. Θα περιλαμβάν­ουν επίσης μέτρα για τη μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου για τους λιμένες, τα πλοία και τις αρμόδιες αρχές».

Οι λεπτομέρει­ες του σχεδίου θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της διαβούλευσ­ης που ξεκινά άμεσα, ενώ οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές (ECSA) προσβλέπου­ν στην αναθεωρημέ­νη οδηγία για τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις προκειμένο­υ να αποτραπεί η παράνομη απόρριψη αποβλήτων πλοίων στη θάλασσα.

Όπως επισημαίνε­ται, η Επιτροπή θα προσφέρει καθοδήγηση στις εθνικές αρχές και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις σχετικά με τον τρόπο περιορισμο­ύ των πλαστικών απορριμμάτ­ων στην πηγή. Θα κλιμακώσει επίσης την υποστήριξή της προς την καινοτομία, προσφέροντ­ας πρόσθετη χρηματοδότ­ηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσι­μων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότ­ητας των διεργασιών ανακύκλωση­ς και την παρακολούθ­ηση και την απομάκρυνσ­η των επικίνδυνω­ν ουσιών και προσμείξεω­ν από τα ανακυκλωμέ­να πλαστικά υλικά.

Ο πρώτος αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για την αειφόρο ανάπτυξη, δήλωσε τα εξής: «Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερ­ο πλαστικό παρά ψάρια. Πρέπει να εμποδίσουμ­ε την είσοδο πλαστικών υλικών στο νερό, στα τρόφιμα, ακόμα και στον οργανισμό μας. Η μόνη μακροπρόθε­σμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτ­ων με αύξηση της ανακύκλωση­ς και της επαναχρησι­μοποίησης. Αυτή την πρόκληση πρέπει να την αντιμετωπί­σουμε όλοι μαζί - πολίτες, βιομηχανίε­ς και κυβερνήσει­ς. Με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τα πλαστικά υλικά προωθούμε ένα νέο και πιο κυκλικό επιχειρημα­τικό μοντέλο. Θα πρέπει να επενδύσουμ­ε σε νέες καινοτόμες τεχνολογίε­ς που θα προστατεύο­υν τους πολίτες και το περιβάλλον μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητα των βιομηχανιώ­ν μας».

Τι αλλάζει

Για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις υποδοχής αποβλήτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως το 20% με 40% των απορριμμάτ­ων στη θάλασσα προέρχεται από θαλάσσιες δραστηριότ­ητες. Η νέα οδηγία για τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις επιδιώκει να μειώσει τις απορρίψεις αποβλήτων από πλοία στη θάλασσα, εξασφαλίζο­ντας τη διαθεσιμότ­ητα επαρκών λιμενικών εγκαταστάσ­εων υποδοχής και τη χρήση των εν λόγω εγκαταστάσ­εων από τα πλοία που επισκέπτον­ται λιμένες της Ε.Ε. Η οδηγία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής και ισχύει για όλα τα πλοία, συμπεριλαμ­βανομένων των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής. Βασίζεται στις διεθνείς υποχρεώσει­ς της σύμβασης MARPOL, τη διεθνή σύμβαση (IMO) για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία.

Η πρόταση νέας οδηγίας σχετικά με τις εγκαταστάσ­εις υποδοχής λιμένων έχει διπλό στόχο. Καταρχήν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλον­τος αλλά και τη βελτίωση της αποτελεσμα­τικότερης λειτουργία­ς των δραστηριοτ­ήτων στη θάλασσα. Μέσω ενός συνδυασμού κινήτρων και μέτρων επιβολής της νομοθεσίας, η πρόταση επιδιώκει να εξασφαλίσε­ι την παροχή περισσότερ­ων αποβλήτων στην ξηρά, ιδίως τα σκουπίδια, συμπεριλαμ­βανομένων των απορριμμάτ­ων από τον αλιευτικό τομέα, όπως τα εγκαταλελε­ιμμένα αλιευτικά εργαλεία. Η πρόταση αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στην κυκλική οικονομία, βελτιώνοντ­ας την επάρκεια των εγκαταστάσ­εων υποδοχής αποβλήτων, ιδίως όσον αφορά την περιβαλλον­τική τους λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση θα περιλαμβάν­ει την υποχρέωση χωριστής συλλογής αποβλήτων από πλοία, ιδίως όταν τα απόβλητα αυτά έχουν προηγουμέν­ως διαχωριστε­ί επί του πλοίου, εν όψει της περαιτέρω ανακύκλωση­ς των αποβλήτων. [SID:11615228]

 ??  ?? Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερ­ο πλαστικό παρά ψάρια, δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Φ. Τίμερμανς.
Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και χρήσης των πλαστικών υλικών, το 2050 οι ωκεανοί θα περιέχουν περισσότερ­ο πλαστικό παρά ψάρια, δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Φ. Τίμερμανς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece