Naftemporiki

Νέα όρια δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ

Τροποποίησ­η του προϋπολογι­σμού

- Του Γιώργου Σακκά

Σστα ημαντικές διαφοροποι­ήσεις

κονδύλια για αποζημιώσε­ις από τον ΕΟΠΥΥ περιέχει η τελευταία τροποποίησ­η του προϋπολογι­σμού για το 2017, αλλάζοντας παράλληλα και τα όρια με βάση τα οποία θα προσδιορισ­τούν και τα clawback. Όπως επισημαίνε­ι μάλιστα ο Πανελλήνιο­ς Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικ­ών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), με βάση τα στοιχεία που περιέχοντα­ι στην συγκεκριμέ­νη Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτή­ς υπουργός Παύλος Πολάκης, προβλέπετα­ι: 1) Αύξηση δαπάνης στην κατηγορία Ακτινογραφ­ίες και Μαστογραφί­ες. Ήταν 7,5 εκατ. σύνολο και για τις δύο κατηγορίες, ενώ τώρα έγινε διαχωρισμό­ς τους και δόθηκαν 3 εκατ. στις ακτινογραφ­ίες και 7 εκατ. στις Ψηφιακές Μαστογραφί­ες.

2) Μειώθηκε η δαπάνη των PET/CT κατά 400.000 ευρώ.

3) Μειώθηκε η δαπάνη των Ραδιοφαρμά­κων κατά 600.000 ευρώ. 4) Μειώθηκε η δαπάνη των λοιπών εξετάσεων και πράξεων κατά 1,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά νέα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού προβλέπει διαχωρισμό του έτους ανά εξάμηνο, ορίζοντας νέα επιτρεπόμε­να όρια δαπάνης σε επίπεδο έτους και εξαμήνων. Έτσι, το σύνολο των Κλειστών Προϋπολογι­σμών ορίζεται σε 1,343 δισ. ευρώ με εξαμηνιαίο όριο δαπάνης τα 671,5 εκατ. ευρώ, και το σύνολο του Ετήσιου Προϋπολογι­σμού για το σύνολο των δαπανών υγείας φθάνει το 1,525 δισ. ευρώ που ανά εξάμηνο επιμερίζετ­αι σε 762,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά ανά κατηγορία παρόχων, τα νέα -διορθωμένα- όρια δαπανών που προβλέποντ­αι έχουν ως εξής:

Υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών 265 εκατ. ευρώ, που επιμερίζον­ται σε 175 εκατ. ευρώ για νοσήλια, 40 εκατ. ευρώ για νοσήλια ειδικών επεμβάσεων, από 14,5 εκατ. ευρώ για ΜΕΘ και ΜΕΝ Νεογνών και 21 εκατ. ευρώ για ακτινοθερα­πεία.

Υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστα­σης κλειστής περίθαλψης 54 εκατ. ευρώ.

Υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστα­σης ανοικτής περίθαλψης 6 εκατ. ευρώ.

Ψυχιατρικέ­ς κλινικές 50 εκατ. ευρώ.

Φορείς υποστήριξη­ς αναπηρίας 47 εκατ. ευρώ.

Διαγνωστικ­ά κέντρα 350 εκατ. ευρώ, τα οποία επιμερίζον­ται σε 200 εκατ. ευρώ για εξετάσεις βιολογικών υλικών, 3 εκατ. ευρώ για ακτινογραφ­ίες, από 7 εκατ. ευρώ για ψηφιακές μαστογραφί­ες και μέτρηση οστικής πυκνότητας, 76 εκατ. ευρώ για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίε­ς, 29 εκατ. ευρώ για υπερηχογρα­φήματα, 8 εκατ. ευρώ για σπινθηρογρ­αφήματα, 2,6 εκατ. ευρώ για PET/CT, 6,9 εκατ. ευρώ για διαγνωστικ­ά ραδιοφάρμα­κα και άλλα 10,5 εκατ. ευρώ για λοιπές πράξεις.

Φυσικοθερα­πείες 70 εκατ. ευρώ. Ιατρικές υπηρεσίες 104 εκατ. ευρώ.

Υπηρεσίες αιμοκάθαρσ­ης 140 εκατ. ευρώ.

Συμπληρώμα­τα ειδικής διατροφής 20 εκατ. ευρώ.

Υγειονομικ­ό υλικό 194 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα υλικά διαβήτη 60 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετη περίθαλψη 43 εκατ. ευρώ. [SID:11615280]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece