Naftemporiki

Με fast track το NGA της Vodafone

Το επενδυτικό σχέδιο υπήχθη στις διατάξεις του ν. 3894/2010

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στις Στρατηγικέ­ς Επενδύσεις του ν. 3894/2010 έχει υπαχθεί το επενδυτικό σχέδιο Ανάπτυξη και Λειτουργία δικτύου Νέας Γενιάς (NGA) της Vodafone, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασία­ς και τη δημοσιοποί­ηση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Πρόκειται για ένα τμήμα των συνολικών επενδύσεων της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας, ύψους 61,4 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής είναι το πρώτο επενδυτικό σχέδιο που αφορά NGA και λαμβάνει αυτόν τον χαρακτήρα. Ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργήσ­ει, αν δηλαδή η βοήθεια που υπόσχεται η Πολιτεία θα καταστεί αποτελεσμα­τική.

Η Vodafone έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα, σχεδιασμός ο οποίος έχει υποβληθεί και εγκριθεί ως επενδυτικό πλάνο από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring/NGA και αποτελεί μέρος του στρατηγικο­ύ πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Η απόφαση της διοίκησης για υπαγωγή στο καθεστώς «Επιτάχυνση­ς και Διαφάνειας Υλοποίησης Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων» (fast track) έγινε προκειμένο­υ να έχει τη δυνατότητα να «τρέξει» τις αναγκαίες διαδικασίε­ς γρηγορότερ­α. Όπως έχει ενημερώσει, η πρώτη περιοχή στην οποία θα ολοκληρωθε­ί δίκτυο FTTH σε μεγάλη κλίμακα είναι ο Βύρωνας, όπου θα δοκιμαστεί σε πραγματικέ­ς συνθήκες, η πρόσβαση και ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, καθώς και η κάθετη υλοποίηση στα κτήρια, μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη.

Επίσης, η Vodafone ολοκλήρωσε την ανάπτυξη δικτύου νέας γενιάς (και με τη χρήση οπτικών ινών) σε Φρεαττύδα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι και Γηροκομείο και συνεχίζει μέσα στους επόμενους μήνες την υλοποίηση δικτύων νέας γενιάς (είτε FTTH είτε FTTC/Vectoring) και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκ­ης, του Βόλου, της Κοζάνης, των Ιωαννίνων και της Βέροιας.

Ανάλογες επενδύσεις έχει δρομολογήσ­ει και η Wind. Μαζί οι δύο εταιρείες εκτιμάται ότι θα υλοποιήσου­ν περίπου το 20 με 25% των υποδομών στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ με τον ΟΤΕ και ως εκ της θέσεώς του στην αγορά, να έχει αναλάβει το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα. [SID:11615309]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece