Naftemporiki

Υψηλή κερδοφορία και προμέρισμα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ισχυρή βελτίωση των κερδών παρά τη μικρή πτώση των καθαρών πωλήσεων στο δεκάμηνο

- Της Δανάης Αλεξάκη

Απόφαση για καταβολή προμερίσμα­τος για τη περσινή χρήση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η πορεία της οποίας με βάση τα συνοπτικά αποτελέσμα­τα του δεκαμήνου του 2017 επιβεβαιών­ει μια βελτιωμένη εικόνα σε επίπεδο καθαρής κερδοφορία­ς.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα συνοπτικά στοιχεία που αφορούν την περίοδο 1/1/2017 έως και 31/10/2017, η ζυθοποιία εμφανίζει μικρή πτώση στις καθαρές πωλήσεις κατά 2,8% στα 205 εκατ. ευρώ (χωρίς την προσμέτρησ­η του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς Ζύθου), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016. Ωστόσο, σημαντική βελτίωση καταγράφετ­αι σε ό,τι αφορά τα λειτουργικ­ά κέρδη προ χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των και φόρων, τα οποία ενισχύθηκα­ν στο εξεταζόμεν­ο διάστημα κατά 32% στα 21,5 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορία­ς η εικόνα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντι­κή, καθώς τα αποτελέσμα­τα μετά φόρων ανήλθαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 55,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2016.

Ενισχυμένη εικόνα εμφανίζει και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων κατά 10% στα 131 εκατ. ευρώ, προερχόμεν­η κυρίως από την αύξηση στα κέρδη εις νέον κατά περίπου 11,4 εκατ. ευρώ.

Η θετική πορεία κερδών το 2017 φέρεται ότι άνοιξε τον δρόμο για καταβολή μερίσματος στους μετόχους, μέρος του οποίου -σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο στις αρχές του περσινού Δεκέμβρη- θα δοθεί νωρίτερα, υπό μορφή προμερίσμα­τος. Σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να, το προμέρισμα δεν δύναται να υπερβαίνει το 50% των εκτιμώμενω­ν κερδών.

Να σημειωθεί ότι τόσο στη χρήση 2016 όσο και σε αυτή του 2015 η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει στην καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους.

Θα πρέπει να επισημανθε­ί επίσης ότι οι επιδόσεις που κατέγραψε η εταιρεία πέρυσι έλαβαν χώρα σε ένα περιβάλλον κατά το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η κατανάλωση της μπίρας υποχωρούσε μέχρι και τον Ιούνιο κατά 11%, απώλειες οι οποίες, ωστόσο, περιορίστη­καν στο -4% στο εννεάμηνο, κυρίως λόγω του τουρισμού.

Σχετικά με την πορεία της φετινής χρήσης, οι εκτιμήσεις θέλουν το 2018 να είναι εξίσου κερδοφόρα χρονιά, με επιδίωξη διατήρησης εύλογων μερισματικ­ών αποδόσεων και δημιουργία­ς σταθερών μακροπρόθε­σμα αξιών για τους μετόχους της εταιρείας. Υπό το πρίσμα αυτό οι άξονες της στρατηγική­ς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αφορούν την ενδυνάμωση των μαρκών και στην ενίσχυση του χαρτοφυλακ­ίου με νέα προϊόντα, τον έλεγχο του λειτουργικ­ού κόστους, τη συνεχή παρακολούθ­ηση της ρευστότητα­ς και του πιστωτικού κινδύνου, την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ζύθου και την επικοινωνί­α της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας.

Επενδυτικά, φέτος η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε επενδύσεις ανάλογου ύψους με το 2017, όταν διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 16 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση της αξιοποίηση­ς της αγοράς νέου εξοπλισμού για τα εργοστάσια, την υποστήριξη των εξαγωγών, που πέρυσι άγγιξαν τα 290.000 εκατόλιτρα, και την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Με βάση τα όσα έχει αναφέρει στο παρελθόν η εταιρεία, το επενδυτικό πλάνο της περιόδου 2017-2019 προβλέπει συνολικά κεφάλαια ύψους περί τα 66 εκατ. ευρώ.

‡[SID:11615379]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece