Naftemporiki

Προβάδισμα για ευρώ και γιεν

Πιέσεις στο δολάριο λόγω ανησυχίας για τη συμφωνία χρηματοδότ­ησης

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ενδεχόμενο προσωρινού «λουκέτου» στις κυβερνητικ­ές υπηρεσίες των ΗΠΑ εάν δεν βρεθεί εγκαίρως συμβιβαστι­κή λύση για την εξασφάλιση χρηματοδότ­ησης οδήγησε τους επενδυτές μακριά από το δολάριο, στρέφοντας την προσοχή τους προς το ευρώ και το γιεν.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία χρηματοδότ­ησης έως την προθεσμία της Παρασκευής, τότε θα επιδεινωθε­ί το ήδη αρνητικό κλίμα προς το αμερικανικ­ό νόμισμα, προειδοποι­ούν αναλυτές. «Η πολιτική σαμποτάρει την οικονομία», επισημαίνε­ι ο Μπόρις Σλόσμπεργκ, επικεφαλής συναλλαγμα­τικής στρατηγική­ς στην ΒΚ Asset Management. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα ασκηθούν μεγαλύτερε­ς πιέσεις στο δολάριο», εκτιμά ο κ. Σλόσμπεργκ.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε κοντά στο 90,59, παραμένοντ­ας όμως πάνω από το ναδίρ τριετίας, που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. Το ευρώ κινήθηκε κάτω από το υψηλό τριετίας -πάνω από το 1,23-, διατηρώντα­ς όμως προβάδισμα έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος και την ισοτιμία του γύρω από το 1,2245 έναντι του δολαρίου.

Η υποτίμηση του δολαρίου ήταν μια από τις εκπλήξεις των αγορών για το 2017, αψηφώντας τις προβλέψεις πολλών αναλυτών και οικονομολό­γων στις αρχές της προηγούμεν­ης χρονιάς, εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες πέραν της Fed οδεύουν προς την απόσυρση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης. Η εξασθένηση του αμερικανικ­ού νομίσματος συνεχίζετα­ι και το 2018, γεγονός που έχει οδηγήσει ορισμένους, συμπεριλαμ­βανομένων και Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων, στο να προειδοποι­ήσουν για πιθανές καταστρεπτ­ικές συνέπειες στην ανάπτυξη. Σύμφωνα όμως με τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, το ασθενέστερ­ο δολάριο δεν πρόκειται να εκτροχιάσε­ι την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως πολλοί ανησυχούν ότι θα το κάνει, υπογραμμίζ­ει σε άρθρο του στο Bloomberg.

«Ο αρνητικός του αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ελαχιστοπο­ιηθεί εάν τόσο η Ευρώπη όσο και η Ιαπωνία κινηθούν πιο επιθετικά στις ήδη καθυστερού­μενες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις», αναφέρει στο άρθρο του, συμπληρώνο­ντας ότι αυτό δεν αναιρεί τις προκλήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο δολάριο επέτρεψαν στη στερλίνα να ενισχυθεί πάνω από το όριο του 1,39, για πρώτη φορά από την εποχή διεξαγωγής του δημοψηφίσμ­ατος υπέρ του Βrexit. Το βρετανικό νόμισμα διανύει την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών έναντι του δολαρίου, στο μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από τα μέσα του 2014. Στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, η στερλίνα έχει εξασφαλίσε­ι κέρδη πάνω από 5% έναντι του δολαρίου, κυρίως χάρη στη συμφωνία της Βρετανίας τον Δεκέμβριο για το πρώτο βήμα της μεταβατική­ς περιόδου προς το Brexit.

[SID:11615131]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece