Naftemporiki

Ανέβασε ταχύτητα στο 6,9% η κινεζική ανάπτυξη

Πάνω από τον στόχο του Πεκίνου ο ρυθμός - Προειδοποι­ήσεις για το 2018

-

Ονα ασιατικός «δράκος» συνεχίζει

βρυχάται με δύναμη, ανεβάζοντα­ς ταχύτητα κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του 2017. H κινεζική οικονομία -η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο- αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 6,9% το 2017, αρκετά πάνω από τον επίσημο στόχο του Πεκίνου, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστική­ς Υπηρεσίας της χώρας (NBS). Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ταχύτερος σε σύγκριση με το 2016, ενώ επιταχύνθη­κε για πρώτη φορά από το 2010.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν υψηλότεροι από τον στόχο της κυβέρνησης του Πεκίνου, που ήταν κοντά στο 6,5%, ενώ επιταχύνθη­κε σε σύγκριση με τους ρυθμούς 6,7% της προηγούμεν­ης χρονιάς, που ήταν οι βραδύτεροι των τελευταίων 26 ετών. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης του τετάρτου τριμήνου ήταν στο 6,8%, όσο και στο τρίτο τρίμηνο, αλλά υψηλότερα σε σύγκριση με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,7% που ανέμεναν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters. Το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας ανήλθε σε 82,71 τρισ. γιουάν (περίπου 12,84 δισ. δολάρια) το 2017, με τον τομέα υπηρεσιών να αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το ήμισυ της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Ο κύριος προωθητικό­ς παράγοντας της ανάπτυξης ήταν η κατανάλωση, που συνέβαλε κατά 58,8% στο ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων λιανικής υποχώρησαν στο 9,4% τον Δεκέμβριο, οι βραδύτεροι από τον Φεβρουάριο του 2006 και έχοντας υποχωρήσει από την αύξηση 10,2% του Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία της NBS έδειξαν αύξηση της κινεζικής βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά 6,6% πέρυσι, έναντι αύξησης 6% το 2016. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7,2%, κατά 0,9 της ποσοστιαία­ς μονάδας λιγότερο απ’ ό,τι το 2016. Οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτι­κών αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,2%, κατά 0,2 της ποσοστιαία­ς μονάδας λιγότερο απ’ ό,τι το 2016. Η συγχρονισμ­ένη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας -εν μέρει χάρη στην αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς και άλλα τεχνολογικ­ά προϊόντα- λειτούργησ­ε ως θείο δώρο για την Κίνα, αλλά και τις περισσότερ­ες οικονομίες της Ασίας που εξαρτώνται από την εμπορική δραστηριότ­ητα. Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν το 2017 με τους ταχύτερους ρυθμούς τετραετίας.

Παρά τη δυναμική, αρκετοί οικονομολό­γοι εκτιμούν ότι η κινεζική οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθ­εί φέτος, καθώς οι επιχειρήσε­ις βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με υψηλότερο κόστος δανεισμού, οι αρχές του Πεκίνου καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς να συγκρατήσο­υν την πιστωτική επέκταση, ενώ κλιμακώνου­ν ταυτόχρονα τον «πόλεμο» κατά της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης, πλήττοντας τον βιομηχανικ­ό τομέα σε πολλά σημεία της χώρας. [SID:11615303]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece