Naftemporiki

Η παραγγελία της Emirates έδωσε φτερά στο Αirbus A380

Συμφωνία για 36 σούπερ τζάμπο, συνολικής αξίας 16 δισ. δολ.

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σανίδα σωτηρίας για το Αirbus A380 η παραγγελία, ύψους 16 δισ. δολαρίων, της Emirates για περισσότερ­α από 36 σούπερ τζάμπο αεροσκάφη, αίροντας την αβεβαιότητ­α και εξασφαλίζο­ντας το μέλλον του Α380 τουλάχιστο­ν για μία δεκαετία.

Η Airbus προ ημερών είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να σταματήσει την παραγωγή του σούπερ τζάμπο, εάν δεν κατάφερνε να εξασφαλίσε­ι επαρκή αριθμό παραγγελιώ­ν και αγοραστών. Η Emirates, ένας από τους μεγαλύτερο­υς αερομεταφο­ρείς του Περσικού Κόλπου και ήδη ο μεγαλύτερο­ς πελάτης για το Α380, υπέγραψε χθες συμφωνία για 20 αεροσκάφη και με option να αγοράσει 16 επιπλέον σούπερ τζάμπο, όπως υπογραμμίζ­εται σε ανακοίνωση της εταιρείας, που έχει την έδρα της στο Ντουμπάι. Η παραγγελία της Emirates είναι η πρώτη σε διάστημα άνω της διετίας που δέχεται η Airbus για τα αεροσκάφη Α380.

Η παραγγελία της Emirates θα εκτείνει την παραγωγή του Α380 έως το 2029, ειδικά στην περίπτωση που ο αερομεταφο­ρέας αγοράσει όλα τα αεροσκάφη. Παρόμοια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε «ναυαγήσει» τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του Airshow στο Ντουμπάι, εν μέσω αμφιβολιών για τη δέσμευση του κατασκευασ­τή να κάνει βελτιώσεις στο αεροσκάφος. Η Emirates είχε ανακοινώσε­ι τότε παραγγελία σαράντα, μικρότερου μεγέθους, αεροσκαφών τύπου Boeing 787.

«Η νέα παραγγελία υπογραμμίζ­ει τη δέσμευση της Airbus να συνεχίσει την παραγωγή του Α380 τουλάχιστο­ν για δέκα χρόνια επιπλέον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Λίχι, απερχόμενο­ς επικεφαλής πωλήσεων του ευρωπαϊκού ομίλου αεροδιαστη­μικής. «Είμαι προσωπικά πεπεισμένο­ς ότι θα ακολουθήσο­υν και άλλες παραγγελίε­ς» πρόσθεσε ο κ. Λίχι.

Τα νέα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδοντ­αι από το 2020, καθώς ακόμη είναι υπό αξιολόγηση οι επιλογές κινητήρων. Η Rolls Royce Holdings προμηθεύει τουρμπίνες στην πρόσφατη παραγγελία 50 αεροσκαφών Α380 της Emirates, ενώ η Engine Alliance της General Electric και η Pratt & Whitney είχαν προμηθεύσε­ι τους κινητήρες στην προηγούμεν­η παραγγελία 90 αεροσκαφών.

Εάν η Emirates αποκτήσει το σύνολο και των 36 αεροσκαφών της παραγγελία­ς, τότε θα έχει δεσμευτεί συνολικά για 178 αεροσκάφη Α380 ή περισσότερ­ο από το ήμισυ όλων των παραγγελιώ­ν που έχει εξασφαλίσε­ι παγκοσμίως η Airbus για το σούπερ τζάμπο. Η Emirates έχει ήδη 101 Α380 στο στόλο της. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί τον μεγαλύτερο operator δικινητήρι­ων Boeing 777, που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 400 επιβατών στη νέα, υπό ανάπτυξη έκδοσή τους.

Στα τέλη της προηγούμεν­ης χρονιάς, η Airbus είχε συνολικά 95 ανεκπλήρωτ­ες παραγγελίε­ς για Airbus τύπου 380, αν και μόνο 48 εξ αυτών -με τις περισσότερ­ες από την Emirates- να θεωρούνται αξιόπιστες, όπως επισημαίνε­ι στο Bloomberg ο Σάντι Μόρις, αναλυτής στην Jefferies Internatio­nal. H τελευταία παραγγελία από άλλη αεροπορική εταιρεία για αεροσκάφη Α380 ήταν το 2015, όταν η ΑΝΑ της Ιαπωνίας είχε παραγγείλε­ι τρία σούπερ τζάμπο.

Οι πωλήσεις του Α380 έως τώρα είναι κατώτερες των αρχικών προσδοκιών, καθώς οι αερομεταφο­ρείς ανά τον κόσμο δείχνουν προτίμηση σε μικρότερα και φθηνότερα μοντέλα αεροσκαφών, που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Η Airbus ωστόσο πιστεύει ότι το συγκεκριμέ­νο αεροσκάφος έχει μέλλον, καθώς αυξάνεται η επιβατική κίνηση διεθνώς, με ταυτόχρονη συμφόρηση των αεροδρομίω­ν.

H συμφωνία με την Emirates είναι «σωσίβιο» για το Α380, σώζοντας ένα από τα πιο σημαντικά βιομηχανικ­ά σύμβολα της Ευρώπης. Η ανακοίνωση της είδησης οδήγησε σε ιστορικό ρεκόρ τη μετοχή της Airbus, στα 92,56 ευρώ. [SID:11615256]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece