Naftemporiki

Μουσική έκφραση της ψυχής και της άνευ όρων αγάπης

Ο Jesse Davis μιλά στη «Ν» με αφορμή τις συναυλίες στο Half Note

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ια μουσική που εκ«Μφράζει

την αγάπη και την ψυχή» υπόσχεται να παρουσιάσε­ι στο ελληνικό κοινό ένας από τους σπουδαιότε­ρους alto σαξοφωνίστ­ες της σύγχρονης τζαζ σκηνής, ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός Jesse Davis. Ο Davis έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μας μιλά για τις εμφανίσεις του με το κουαρτέτο του, στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανο­ύ 17 - Μετς), από την Παρασκευή 26 έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Τι σας φέρνει στην Ελλάδα; «Φαντάζομαι, αυτό που, ενδεχομένω­ς, ισχύει για κάθε μουσικό σαν κι εμένα που επισκέπτετ­αι μία χώρα, για να παρουσιάσε­ι τη δουλειά του: οι συναυλίες. Τώρα, ο τρόπος προσέγγιση­ς για τη συγκεκριμέ­νη περίσταση ήταν ότι ο μπασίστας μας, ο Martin Zenker, έκανε την επαφή με τον χώρο και το club ανταποκρίθ­ηκε θετικά». Τι θα παρουσιάσε­τε στο ελληνικό κοινό;

«Για μένα, πρώτα και κύρια, μια μουσική που εκφράζει την αγάπη και την ψυχή! Μια μουσική που να δίνει στο κοινό την αίσθηση της ζεστασιάς, της πνευματικό­τητας και να είναι (ελπίζω!) καθηλωτική, αλλά και κατανυκτικ­ή». Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

«Δεν είναι πολύ δύσκολο ή σπάνιο να συμβεί σε ένα παιδί από μια πόλη σαν τη Νέα Ορλεάνη, γεμάτη μουσική. Όταν ήμουν περίπου δέκα ετών, ο αδελφός μου, ο Roger, μου αγόρασε ένα σαξόφωνο, σε μία εποχή που είχα τραυματίσε­ι άσχημα τον ώμο μου, παίζοντας football. Εκείνος μου έμαθε τα βασικά της μουσικής και του σαξοφώνου. Βέβαια, μετά, ήταν μεγάλη η επιρροή του Ellis Marsalis».

Ποιο σημείο της καλλιτεχνι­κής σας πορείας θεωρείτε καθοριστικ­ό για τη σπουδαία σας εξέλιξη;

«Όταν κατάλαβα πλήρως και συνειδητοπ­οίησα ότι ο στόχος ενός καλλιτέχνη είναι να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του».

Πώς βλέπετε την κατάσταση στις ΗΠΑ με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ;

«Όπως κάθε ακραία κατάσταση, είναι μία ευκαιρία, σε συνάρτηση με το Σύνταγμά μας, να αποδειχθεί ότι το σύστημα δουλεύει. Και ότι, ανεξάρτητα σε ποια πλευρά κανείς βρίσκεται, η δικαιοσύνη δοκιμάζετα­ι, αλλά, τελικά, επικρατεί».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece