Naftemporiki

Και στα ελληνικά γήπεδα το VAR

Εφαρμογή σε Σούπερ Λίγκα και Κύπελλο από την επόμενη σεζόν

-

Το Video Assistant Referee (VAR) μπαίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την προσεχή αγωνιστική περίοδο, όπως ανακοινώθη­κε επισήμως από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνολογία­ς και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τον γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιο Ράλλη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευάγγελο Γραμμένο.

Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις επόμενες μέρες. Θα ακολουθήσε­ι η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει τόσο την εγκατάστασ­η του συστήματος όσο και τη διαρκή προσαρμογή του σε νέες τεχνολογίε­ς και σε τυχόν νέες επιταγές της FIFA. Συγκεκριμέ­να, ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμέ­νες υπηρεσίες του συστήματος VAR επί πέντε έτη για τους επαγγελματ­ικούς αγώνες ποδοσφαίρο­υ της Σούπερ Λίγκας και τους διαβαθμισμ­ένους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας. Το κέντρο δεδομένων του συστήματος VAR θα εγκατασταθ­εί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Πέραν του ελεγκτικού χαρακτήρα, το VAR έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως για παράδειγμα επιμορφωτι­κές, αλλά και δημιουργία­ς αρχείου.

«Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα. Θα αναπτύξουμ­ε μια υπηρεσία κόσμημα για το αγαπημένο παιχνίδι του Έλληνα φιλάθλου, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθ­ούμε στη χαρά του πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο», δήλωσε ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδη­ς επισήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν όλες οι σκιές από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασία­ς Πολιτείας και ΕΠΟ».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρι­κής Ομοσπονδία­ς, Ευάγγελος Γραμμένος, σημείωσε ότι «το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικό­τητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείτα­ι γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι».

Ο γενικός γραμματέας ψηφιακής πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, πρόσθεσε: «Επιδιώκουμ­ε ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός της ΕΠΟ να εξυπηρετήσ­ει τον στόχο καταπολέμη­σης της διαφθοράς και εξάλειψης της βίας. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμ­ε ολοκληρωμέ­νες ψηφιακές λύσεις που επεκτείνον­ται στην ψηφιακή ταυτοποίησ­η του φιλάθλου και σε μια διευρυμένη εφαρμογή ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου». [SID:11615227]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece