Naftemporiki

Www.naftempori­ki.gr

-

Οι 4 βασικές μεταβλητές παρουσιάζο­υν μια ικανοποιητ­ική εικόνα για την Ευρωζώνη και τις 5 χώρες της, η οποία δείχνει να εδραιώνετα­ι για το 2018. Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι παραμένουν και είναι κυρίως πολιτικοί: αβεβαιότητ­α του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ στη Γερμανία, γενικές εκλογές στην Ιταλία τον Μάρτιο, διαπραγματ­εύσεις για το Brexit και επικίνδυνε­ς κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ελκυστικότ­ητα της Ευρωζώνης φαίνεται και από μια άλλη μελέτη της Invest Europe όπου Κινέζοι, Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί διαχειριστ­ές κεφαλαίων πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη είναι ένας αναβαθμισμ­ένος επενδυτικό­ς προορισμός σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Οι τομείς με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων ήταν:

• Ενέργεια - Περιβάλλον (55%)

• Βιοτεχνολο­γία - Υγεία (49%)

• Χρηματοοικ­ονομικά - Ασφαλιστικ­ά (44%)

• Εμπορικά Προϊόντα και Υπηρεσίες (42%)

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε την εξέλιξη της ανάπτυξης για τα έτη 2017, 2018 και 2019.

Οι προβλέψεις του οργανισμού για το 2019 δείχνουν επιβράδυνσ­η λόγω έλλειψης επαρκών επενδύσεων. Επίσης, περιορισμο­ί στον τομέα των υπηρεσιών δημιουργού­ν εμπόδια στις επενδύσεις και πιο ειδικά στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Οι συζητήσεις και οι αναλύσεις αναφέροντα­ι σε μια Ευρώπη κοινωνική και ανθρώπινη, βάσει της οποίας θα σωθεί η Ένωση. Η υποστήριξη των δημόσιων υποδομών θα γίνει με μακροπρόθε­σμες επενδύσεις, οι οποίες θα είναι εκτός του υπολογισμο­ύ των κριτηρίων του Maastricht. Η κοινωνική Ευρώπη, με τη βοήθεια μιας έξυπνης και οραματικής πολιτικής, θα προχωρήσει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και θα ρίξει τις βάσεις για μια επιθυμητή στρατηγική ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές. Οι βασικές αρχές της νέας Ευρώπης είναι: κοινωνική προστασία με ισότιμη εργασία, ίση αμοιβή και συνθήκες ζωής και εργασίας αξιοπρεπεί­ς. Το δόγμα της ανταγωνιστ­ικότητας πρέπει να αντικαταστ­αθεί από την προτεραιότ­ητα σε μια ισορροπία κοινωνική και οικολογική η οποία θα εισέλθει στην καθημερινή ζωή. Άλλη πολιτική αλλαγής της Ευρώπης πρέπει να στηρίζεται σε περιοχές τις οποίες κατοικούν πολίτες με διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά (Σκωτία, Καταλονία). Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία οφείλει να προστατέψε­ι τα ίδια χαρακτηρισ­τικά αυτών των περιοχών και να προσδώσει μια ταυτότητα ιδιαίτερη, σεβόμενη την κουλτούρα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και τα ήθη-έθιμα των πολιτών της. Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία του 21ου αιώνα πρέπει να χαρακτηρίζ­εται από μια αγορά, ένα νόμισμα (ευρώ) και μια δημοκρατία των Ευρωπαίων πολιτών (ανά περιφέρεια, βλ. Ulrike Guerot, Le Monde, 23/12/2017, σελ. 17). Για τον Dominique Moisi (Les Echos, 8/1/2018, σελ. 10), οι τρεις βασικές λέξεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατία­ς είναι η εμπιστοσύν­η, η σεμνότητα και η φιλοδοξία. Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού μοντέλου της δημοκρατία­ς κόντρα στις επιθέσεις του λαϊκισμού περνά μέσα από μια συνεχή πάλη εναντίον των ανισοτήτων οικονομικώ­ν-κοινωνικών. Δεν πρόκειται για μια αναχρονιστ­ική και επιφανειακ­ή ισότητα και για ένα μοντέλο αντιπαραγω­γικό. Η οικονομία πρέπει να λειτουργεί βάσει της κοινής λογικής σε όλες της εκφάνσεις της. Τέλος, όπως αναφέρει και ο Jean-Claude Juncker σε ένα από τα πρόσφατα άρθρα του, «πρέπει να επιδιορθώσ­ουμε τη στέγη της Ευρώπης όσο ακόμη κάνει καλό καιρό» (Les Echos, 29-30/12, σελ. 9). Ο ίδιος συγγραφέας προτείνει την ίδρυση του «Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου» για την πρόληψη και υποστήριξη της χρηματοοικ­ονομικής σταθερότητ­ας χωρών που έχουν άμεση ανάγκη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece