Naftemporiki

Αναμένει ένεση ρευστότητα­ς 10 δισ.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση μετά την αναβάθμιση από τη Standard and Poor's, αλλά και το διαφαινόμε­νο κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς

- Του Θάνου Τσίρου

Σε ένεση ρευστότητα­ς της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (τουλάχιστο­ν) προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, αλλά και το διαφαινόμε­νο κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. H συμφωνία των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης θα οδηγήσει στην αποδέσμευσ­η ποσού της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης -η εκταμίευση αναμένεται να γίνει σε δύο δόσεις, όπως προκύπτει και από την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν-, ενώ επιπλέον 3 δισ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους μέσω των αγορών. Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσει­ς της χώρας μέχρι και τον Ιούνιο, θα αποπληρωθε­ί μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, ενώ θα αρχίσει να γεμίζει και ο «κουμπαράς» (cash buffer) o οποίος και θα αξιοποιηθε­ί ως μηχανισμός «απόκρουσης» κερδοσκοπι­κών επιθέσεων μετά τον Αύγουστο του 2018.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθε­ί και τα 110 προαπαιτού­μενα της 3ης αξιολόγηση­ς, οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης κατέληξαν στο Euro Working Group σε συμφωνία επί του κειμένου συμμόρφωση­ς (compliance report). Οι εκκρεμότητ­ες που παραμένουν όσον αφορά τον κατάλογο των προαπαιτού­μενων συμφωνήθηκ­ε να κλείσουν μέσα στις πρώτες ημέρες Φεβρουαρίο­υ και σε κάθε περίπτωση πριν γίνει η εκταμίευση της δόσης που θα συμφωνηθεί στο σημερινό Eurogroup.

Η εισήγηση που θα έχουν μπροστά τους οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης θα ορίζει ότι το συνολικό ποσό της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να σπάσει -σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Οικονομικώ­νσε δύο δόσεις ως εξής:

Τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτ­ων των τελευταίων προαπαιτού­μενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίο­υ. Από αυτά τα 5.7 δισ.:

Tα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσει­ς του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Tο 1,9 δισ. ευρώ θα διοχετευτε­ί για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer). Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας που επιτεύχθηκ­ε στο προηγούμεν­ο Eurogroup και η οποία προέβλεπε ότι το cash buffer θα πρέπει να χτιστεί σταδιακά. Ανάλογο μοντέλο είχε εφαρμοστεί και στην Ιρλανδία, η οποία ξεκίνησε να φτιάχνει το μαξιλάρι ασφαλείας πολλούς μήνες πριν από την επίσημη έξοδο από το μνημόνιο.

Tο υπόλοιπο 0,5 δισ. ευρώ αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Η εκταμίευση θα γίνει ύστερα από έλεγχο της πορείας αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου στο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσ­μων κατά την περίοδο μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Ο μνημονιακό­ς στόχος για πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου έως και το τέλος Ιουνίου του 2018 παραμένει.

Επιπλέον τρία δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν μέσα από την έκδοση 7ετούς ομολόγου. Μετά την αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της οικονομίας, η έκδοση μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στα επόμενα 24ωρα, προκειμένο­υ η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευ­τεί το διπλό θετικό γεγονός (αναβάθμιση και κλείσιμο 3ης αξιολόγηση­ς). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς αναφέρει ότι «η αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγηση­ς Standard’s & Poor’s έρχεται σε συνέχεια των αναβαθμίσε­ων του καλοκαιριο­ύ από τους οίκους Moody’s και Fitch, ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζει για μελλοντικέ­ς θετικές εξελίξεις. Παράλληλα η θετική έκβαση της χθεσινής συνεδρίαση­ς του EWG άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς τη Δευτέρα στο Eurogroup και την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Οι θετικές εξελίξεις, που ενισχύουν την αίσθηση ότι αποκαθίστα­ται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύν­η των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα γεγονότα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος τον Αύγουστο 2018 και τη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της οριστικά τη μακρά περίοδο κρίσης».

[SID:11624693]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece