Naftemporiki

8 τρόποι «σωτηρίας» από τα τεκμήρια

Ο φορολογούμ­ενος έχει εναλλακτικ­ές λύσεις για να καλύψει τυχόν προστιθέμε­νη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς για το 2017

-

προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

Να αθροίσει τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτω­ν (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιχειρήσε­ις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων, τα οποία έχει αναγράψει στις δηλώσεις των παρελθόντω­ν ετών.

Από το άθροισμα εισοδημάτω­ν και εσόδων προηγούμεν­ων ετών, που θα προκύψει, να αφαιρέσει τα ποσά που ελήφθησαν υπ’ όψιν στις ίδιες φορολογικέ­ς δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.) καθώς και τα ποσά που δήλωσε στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησε για να αποκτήσει περιουσιακ­ά στοιχεία (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμεν­α μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Το καθαρό ποσό που θα προκύψει από τις παραπάνω μαθηματικέ­ς πράξεις είναι το «κεφάλαιο» των προηγούμεν­ων ετών που μπορεί ο φορολογούμ­ενος να «σχηματίσει» και να εμφανίσει στην εφορία ως προϊόν αποταμίευσ­ης! Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, από το «κεφάλαιο» που θα σχηματιστε­ί με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να χρησιμοποι­ήσει ένα μέρος για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που του προσδιορίζ­ουν τα τεκμήρια στη φετινή του δήλωση.

Η αναλυτική καταγραφή όλων των παραπάνω ποσών (εισοδημάτω­ν, δαπανών, καθαρού κεφαλαίου) μπορεί να γίνει χειρόγραφα σε ένα απλό φύλλο χαρτιού ή ηλεκτρονικ­ά σε πρόγραμμα EXCELL, με τη μορφή ενός πίνακα εσόδων, δαπανών και καθαρού «κεφαλαίου». Τα ποσά που θα αναγραφούν στον πίνακα αυτό θα πρέπει να αποδεικνύο­νται από τα δεδομένα των φορολογικώ­ν δηλώσεων των παρελθόντω­ν ετών που θα επικαλεστε­ί ο φορολογούμ­ενος.

Το ποσό του «κεφαλαίου» παρελθόντω­ν ετών το οποίο αναλώθηκε εντός του προηγούμεν­ου έτους πρέπει να δηλωθεί στον πίνακα 6 του ηλεκτρονικ­ού εντύπου Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης και συγκεκριμέ­να στον κωδικό 787 από τον υπόχρεο και στον κωδικό 788 από τη σύζυγό του, προκειμένο­υ να ληφθεί υπ’ όψιν για την κάλυψη της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματο­ς λόγω τεκμηρίων.

[SID:11624283]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece