Naftemporiki

Η φοροδιαφυγ­ή δεν... φοβάται τα μνημόνια

Επιχειρήσε­ις σκαρφίζοντ­αι απίστευτα κόλπα -ακόμα και το Facebook- για να αποκρύπτου­ν από την εφορία τις πραγματικέ­ς εισπράξεις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων μετά τη διαπίστωση ότι η φοροδιαφυγ­ή στη χώρα μας καλά κρατεί και μάλιστα διαπράττετ­αι πλέον και με νέες... πρωτότυπες μεθόδους άγνωστες τα προηγούμεν­α χρόνια, όπως μέσω Facebook.

Η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο δεν πρόκειται να αντιμετωπι­στεί αν δεν οργανωθούν καλύτερα οι διωκτικές υπηρεσίες, προχώρησε σε συνεννόηση με τους δανειστές στη δημιουργία νέων δομών και μηχανισμών.

Συγκεκριμέ­να, νομοθέτησε την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας δίωξης ποινικού χαρακτήρα εγκλημάτων φοροδιαφυγ­ής, της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (ΔΕΟΕ), ξεκίνησε να θέτει άμεσα σε εφαρμογή τις διατάξεις για τη σύσταση και τη λειτουργία της, ενώ ταυτόχρονα συνέστησε 9μελές διυπηρεσια­κό Συντονιστι­κό Όργανο για τον συντονισμό των δράσεων για την καταπολέμη­ση του φορολογικο­ύ εγκλήματος, μεταξύ όλων των λειτουργου­σών διωκτικών υπηρεσιών. Πρόεδρος του Συντονιστι­κού Οργάνου ορίστηκε η οικονομική εισαγγελέα­ς και μέλη του θα οριστούν υψηλόβαθμα στελέχη της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ΔΕΟΕ, του ΣΔΟΕ, της Οικονομική­ς Αστυνομίας και της Αρχής για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες.

Ταυτόχρονα τίθενται άμεσα σε εφαρμογή τα σχέδια των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια 37.400 φορολογικώ­ν ελέγχων και ερευνών εντός του 2018. Συγκεκριμέ­να, το τρέχον έτος προβλέπετα­ι να διενεργηθο­ύν 24.750 πλήρεις και μερικοί φορολογικο­ί έλεγχοι από τα Ελεγκτικά Κέντρα (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων, Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου) και τις ΔΟΥ και άλλοι 12.650 έλεγχοι από την Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της ΑΑΔΕ (4.200 στοχευμένο­ι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, 8.000 έλεγχοι διακίνησης και 450 έρευνες μεγάλης έκτασης για την εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων φοροδιαφυγ­ής).

Ήδη οι έλεγχοι που διενήργησα­ν τους τελευταίου­ς μήνες του 2017 και τις πρώτες μέρες του 2018 τα κλιμάκια των υπαλλήλων της ΥΕΔΔΕ κατέγραψαν ένα απίστευτο όργιο φοροδιαφυγ­ής. Σε πολλές περιπτώσει­ς οι ελεγκτές διαπίστωσα­ν μια τεράστια ποικιλία μεθόδων απόκρυψης φορολογητέ­ων ακαθάριστω­ν εσόδων και καθαρών εισοδημάτω­ν και μια απίστευτης έκτασης ζημιά του Δημοσίου επί πολλά έτη.

Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις δεν διστάζουν να παίζουν με τους νόμους των πιθανοτήτω­ν για έλεγχο και να σκαρφίζοντ­αι απίστευτα κόλπα για να κρατούν μακριά από τα «μάτια» της εφορίας τις πραγματικέ­ς εισπράξεις που πραγματοπο­ιούν. Τα «κέρδη» που αποκομίζου­ν σε βάρος του κρατικού προϋπολογι­σμού και εν τέλει του κοινωνικού συνόλου φαίνονται μεγάλα.

Σ’ αυτό συμβάλλουν βεβαίως και οι υψηλοί συντελεστέ­ς φορολόγηση­ς που εφαρμόζοντ­αι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των «μεταρρυθμί­σεων» που επιβλήθηκα­ν με τα μνημόνια. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογί­α ειδικά σε πολλές περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει πλήξει σημαντικά τους τζίρους τους. Μια από τις πιο δια- δεδομένες μεθόδους φοροδιαφυγ­ής που έχουν διαπιστωθε­ί κατά τους πρόσφατους ελέγχους είναι η χρήση παράνομων συσκευών POS συνδεδεμέν­ων με τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των συσκευών αυτών οι εισπράξεις που πραγματοπο­ιούνται διοχετεύον­ται απευθείας εκτός Ελλάδος και παραμένουν αδήλωτες στη χώρα μας.

Άλλες μέθοδοι περιλαμβάν­ουν την κανονική έκδοση αποδείξεων και τη μετέπειτα ακύρωσή τους, ώστε οι εισπράξεις που πραγματοπο­ιούνται να φαίνονται στα μάτια των πελατών ότι καταγράφον­ται αλλά τελικά να μη δηλώνονται, την έκδοση ανακριβών φορολογικώ­ν στοιχείων, καθώς και την υποβολή ανακριβών δηλώσεων ΦΠΑ και φόρου εισοδήματο­ς.

Υπάρχουν βεβαίως και οι κλασικές και... πανάρχαιες μέθοδοι της μη έκδοσης αποδείξεων και της μη υποβολής δηλώσεων, οι οποίες, αν και πιο εύκολα εντοπίσιμε­ς, δεν παύουν να είναι διαδεδομέν­ες, καθώς οι επιτήδειοι δεν διστάζουν να πάρουν ακόμη και τέτοια ρίσκα για να κλέψουν τα δημόσια ταμεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece