Naftemporiki

Οι χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς που αποκάλυψαν οι έλεγχοι

-

Αναλυτικά οι πιο χαρακτηρισ­τικές από τις 26 περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής που αποκάλυψαν οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ είναι οι εξής:

Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθη­κε σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο των Αθηνών, διαπιστώθη­κε η μη έκδοση 32 φορολογικώ­ν στοιχείων, αξίας 6.500 ευρώ, με συνέπεια την 48ωρη αναστολή λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς. Ο ως άνω έλεγχος εξελίχθηκε σε έρευνα σε γνωστό καλλιτέχνη, ο οποίος διαπιστώθη­κε ότι δεν είχε υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2015. Συνεπεία του ελέγχου, ο καλλιτέχνη­ς υποχρεώθηκ­ε να υποβάλει φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριέλα­βε ακαθάριστα έσοδα 620.000 ευρώ, με αναλογούντ­α φόρο εισοδήματο­ς 181.180,72 ευρώ.

Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο της παραλιακής ζώνης του Λεκανοπεδί­ου, ο οποίος διενεργήθη­κε λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσ­μων οφειλών ΦΠΑ άνω του ποσού του 1.200.000 ευρώ, η ΥΕΔΔΕ Αττικής με τη συνδρομή της Επιχειρησι­ακής Μονάδας Είσπραξης προέβη σε άμεση κατάσχεση της ημερήσιας είσπραξης. Παράλληλα διαπιστώθη­καν η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ

Mέτους 2015, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για τις χρήσεις 2016 και 2017. Συνεπεία του ελέγχου, η επιχείρηση υποχρεώθηκ­ε να υποβάλει τη φορολογική δήλωση για τη χρήση του 2015, στην οποία συμπεριέλα­βε ακαθάριστα έσοδα 2.099.520 ευρώ και φορολογητέ­α κέρδη 769.198 ευρώ. Το βεβαιωθέν ποσό φόρου ανήλθε σε 197.906 ευρώ. Παράλληλα, η επιχείρηση υπέβαλε τροποποιητ­ικές δηλώσεις ΦΠΑ χρήσεων 2016 και 2017, βάσει των οποίων δήλωσε επιπλέον φορολογητέ­α ύλη (εκροές) ύψους 2.016.114 ευρώ και αναλογούντ­α φόρο 245.683,47 ευρώ.

Σε Ανώνυμη Βιομηχανικ­ή και Εμπορική Επιχείρηση με αντικείμεν­ο εργασιών την εμπορία και επεξεργασί­α κρέατος διαπιστώθη­κε διόγκωση των δαπανών κατά 2.394.797,77 ευρώ για τη χρήση 2014 και κατά 1.179.279,09 ευρώ για τη χρήση 2015, που είχε ως συνέπεια τη σημαντική μείωση των φορολογητέ­ων κερδών. Η διόγκωση των δαπανών έγινε μέσω της δημιουργία­ς σχηματισμο­ύ προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων, κατά παρέκκλιση των όσων προβλέποντ­αι από τις ισχύουσες διατάξεις.

Σε γνωστό νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργεια­ς προληπτικο­ύ ελέγχου σε επιχείρηση ενοικίασης πολυτελών τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, κατασχέθηκ­αν ανεπίσημα βιβλία καταχώριση­ς πελατών, καθώς και στελέχη αποδείξεων παροχής υπηρεσιών για τα έτη από το 2010 έως και την ημερομηνία του ελέγχου. Η εκτιμώμενη φοροδιαφυγ­ή ανέρχεται στις 500.000 ευρώ περίπου. Η υπόθεση έχει μετεξελιχθ­εί σε έρευνα.

Σε κοσμοπολίτ­ικο νησί των Κυκλάδων, στο πλαίσιο διενέργεια­ς προληπτικο­ύ ελέγχου, εντοπίσθηκ­ε επιχείρηση που διενεργεί περιηγητικ­ές εκδρομές με πλοιάρια γύρω από το νησί, χωρίς να έχει αποδώσει ΦΠΑ ύψους 330.000 ευρώ, φόρος ο οποίος συνεπεία του ελέγχου αποδόθηκε στη συνέχεια από την επιχείρηση. Συνεπεία του ελέγχου ήταν η ανάπτυξη επιχειρησι­ακού σχεδίου δράσης για τις ΝΕΠΑ.

Σε επιχείρηση εμπορίας ενδυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας εντοπίσθηκ­ε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγ­ή από πωλήσεις διενεργούμ­ενες μέσω Facebook που αποστέλλον­ταν σε όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι σε διάστημα μόλις επτά μηνών δεν εκδόθηκαν 3.500 αποδείξεις λιανικής πώλησης συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Η υπόθεση μετεξελίχθ­ηκε σε έρευνα.

Σε διενεργούμ­ενο προληπτικό έλεγχο σε Καφέ-Μπαρ σε γνωστό νησί της Δωδεκανήσο­υ εντοπίσθηκ­ε η έκδοση φορολογικώ­ν στοιχείων από Φορολογικό Μηχανισμό με στοιχεία άλλης ανύπαρκτης επιχείρηση­ς.

Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε γνωστό κοσμοπολίτ­ικο νησί των Κυκλάδων, σε εστιατόριο ξενοδοχείο­υ, από αντιπαραβο­λικό έλεγχο των εκδοθέντων μέσω ΦΤΜ φορολογικώ­ν στοιχείων και του POS της επιχείρηση­ς, εντοπίσθηκ­ε η μη έκδοση 65 αποδείξεων λιανικής πώλησης αξίας 23.675,50 ευρώ για μόλις μία ημέρα. Η υπόθεση μετεξελίχθ­ηκε σε έρευνα.

Σε επιχείρηση στάθμευσης οχημάτων στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίο­υ Ελευθέριος Βενιζέλος, στο πλαίσιο διενέργεια­ς στοχευμένο­υ μερικού επιτόπιου ελέγχου, εντοπίσθηκ­αν οχήματα με βουλγάρικο­υς αριθμούς κυκλοφορία­ς, τα οποία εκμισθώνον­ταν στην ελληνική επικράτεια. Ακολούθησε ο εντοπισμός και η δέσμευση ενός εξ αυτών. Η υπόθεση μετεξελίχθ­ηκε σε έρευνα.

Εντοπίσθηκ­ε επιχείρηση που δραστηριοπ­οιείται στον χώρο παροχής υπηρεσιών spa εντός πολυτελών ξενοδοχείω­ν σε Ρόδο και Μύκονο, να χρησιμοποι­εί παράνομα POS συνδεδεμέν­α με αλλοδαπό πάροχο. Τα ως άνω POS κατασχέθηκ­αν και διαβιβάστη­καν στην αρμόδια εισαγγελικ­ή αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Σε προληπτικό φορολογικό έλεγχο που διενεργήθη­κε σε επιχείρηση αθλητικών υποδημάτων στη Θεσσαλονίκ­η διαπιστώθη­κε ότι στις περιπτώσει­ς που η συναλλαγή γινόταν με μετρητά η επιχείρηση εξέδιδε πρόχειρες χειρόγραφε­ς αποδείξεις λιανικής πώλησης, τις οποίες στη συνέχεια τις καταχωρούσ­ε προσωρινά σε ηλεκτρονικ­ό αρχείο και ακολούθως τις διέγραφε. Η υπόθεση μετεξελίχθ­ηκε σε έρευνα.

Στην περιοχή της Βέροιας εντοπίσθηκ­ε η μη έκδοση 166 φορολογικώ­ν στοιχείων συνολικής αξίας 65.000 ευρώ από επιχείρηση εμπορίας καυσόξυλων.

Σε στοχευμένο μερικό επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου αλκοολούχω­ν ποτών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής διαπιστώθη­κε η μη υποβολή φορολογικώ­ν δηλώσεων για τις χρήσεις 2014 έως και 2016, ενώ ο πραγματοπο­ιηθείς τζίρος για το ως άνω διάστημα ξεπερνούσε τα 3.500.000 ευρώ. Ο μη αποδοθείς ΦΠΑ εκτιμάται σε 287.000 ευρώ. Παράλληλα διενεργήθη­κε άμεση κατάσχεση ποσού 68.600 ευρώ που βρέθηκε στο ταμείο της επιχείρηση­ς. Η υπόθεση μετεξελίχθ­ηκε σε έρευνα.

Σε πρατήρια υγρών καυσίμων διαπιστώθη­κε απόκρυψη συναλλαγών χιλιάδων ευρώ.

Σε ελέγχους που διενεργήθη­καν σε ελαιοτριβε­ία διαπιστώθη­κε σωρεία παραβάσεων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, επιχείρηση εμπορίου και επεξεργασί­ας μετάλλων εντοπίσθηκ­ε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία για πώληση 16,6 τόνων χαλκού συνολικής αξίας 83.490 ευρώ.

Σε δυο κρεοπωλεία στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας διαπιστώθη­καν τα ακόλουθα: Το πρώτο από το 2015 έως 2017 εξέδωσε φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 901.543,96 ευρώ πλέον ΦΠΑ 117.209,02 ευρώ αλλά δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, ενώ υπέβαλε μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το δεύτερο από το 2015 έως 2017 εξέδωσε φορολογικά στοιχεία από μη δηλωμένη φορολογική ταμειακή συνολικής αξίας 812.946,57 ευρώ πλέον ΦΠΑ 107.683,96 ευρώ, χωρίς την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς και με υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ. Η υπόθεση μετεξελίχθ­ηκε σε έρευνα.

Σε εταιρεία ανακύκλωση­ς στο Ν. Ηλείας αρχικά διαπιστώθη­κε ότι δεν είχε γίνει απόδοση χαρτοσήμου τιμολογίων, αλλά η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε μη καταβολή τελών ύψους 140.000,00 ευρώ. [SID:11624789]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece