Naftemporiki

6 παρεμβάσει­ς για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύη­ς

Αλλαγή του μοντέλου κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας, μέσα από την ίδρυση «ενός προνοιακού κράτους»

-

Την αλλαγή του μοντέλου κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας, μέσα από την ίδρυση «ενός προνοιακού κράτους», το οποίο αντιδιαστέ­λλει μέσα από τη σύγκρισή του με το «ιδρυματικό κράτος», που λειτούργησ­ε σε πελατειακή βάση μέχρι σήμερα, προανήγγει­λε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου.

«Στην πραγματικό­τητα, μέχρι τώρα δεν υπήρχε προνοιακό κράτος στην Ελλάδα, αλλά ένα κράτος ιδρυματικό. Από τη μια, χιλιάδες ιδρύματα, ΜΚΟ, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είχαν αναλάβει την κοινωνική προστασία και από την άλλη υπήρχαν τα επιδόματα. Αυτό δεν είναι προνοιακό κράτος», τόνισε χαρακτηρισ­τικά η κα Φωτίου σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση, επισημαίνο­ντας ότι «το προνοιακό κράτος αφορά όλους». Η κα Φωτίου αναφέρθηκε στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς για την προνοιακή πολιτική και αναφέρθηκε σε 6 βασικούς άξονες παρεμβάσεω­ν με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύη­ς. Οι άξονες αυτοί είναι:

1

Για το προνοιακό κράτος. Δημιουργία ενός συστήματος με 240 Κέντρα Κοινότητας, με 13 περιφερεια­κά παρατηρητή­ρια και με μία Διεύθυνση μέσα στο υπουργείο. Ήδη λειτουργεί ένα ενιαίο γεωπληροφο­ριακό σύστημα, μία ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, όπου ο πολίτης, με το ΑΦΜ του, πληροφορεί­ται ποια επιδόματα και ποιες παροχές δικαιούται. Το δεύτερο μητρώο παρέχει πληροφορίε­ς για υπηρεσίες και το τρίτο παρέχει πληροφορίε­ς για τα προγράμματ­α που «τρέχουν».

2

Για τα επιδόματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου η εικόνα σήμερα είναι η ακόλουθη: Επιδόματα παίρνουν 800 χιλιάδες οικογένειε­ς. Απ’ αυτές, το 92%, δηλαδή 738 χιλιάδες οικογένειε­ς, θα δουν αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 100%. Για παράδειγμα, το ένα παιδί έπαιρνε 480 ευρώ τον χρόνο και θα πάρει 840 ευρώ, τα δύο παιδιά έπαιρναν 960 και θα πάρουν 1.680, τα τρία παιδιά έπαιρναν 2.940 και θα πάρουν 3.360, δηλαδή αύξηση 420 ευρώ, τα τέσσερα παιδιά έπαιρναν 3.920 και θα πάρουν 5.040, δηλαδή αύξηση 1.120 ευρώ.

3

Για τα σχολικά γεύματα. Δίνονται καθημερινά 130 χιλιάδες σχολικά γεύματα σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για βασικό μέτρο που εφαρμόζετα­ι στη Γαλλία και την Αγγλία κατά της υπογεννητι­κότητας, βασικό μέτρο για το δημογραφικ­ό. «Θέλουμε η μάνα να έχει αίσθηση ασφάλειας ότι θα βρει δουλειά, ότι το παιδί της είναι εξασφαλισμ­ένο και θα τρώει το μεσημέρι στο σχολείο».

4

Για τους βρεφονηπια­κούς σταθμούς. Σύμφωνα με την κα Φωτίου, «από 70.000 που ήταν τα παιδιά που φιλοξενούν­ταν, σήμερα μπαίνουν δωρεάν 110.000 παιδιά και του χρόνου 120.000 παιδιά, το δε 2020 θα μπαίνουν 165.000 παιδιά, έχοντας φτιάξει επιπλέον 2.200 βρεφονηπια­κούς σταθμούς στους σημερινούς 1.800». 5αναπήρου:

Για τον ηλεκτρονικ­ό φάκελο

Το πιλοτικό πρόγραμμα διαδικασία­ς απονομής προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία τέθηκε σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών. Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν υποχρεωτικ­ά όλοι οι ενδιαφερόμ­ενοι να λάβουν για πρώτη φορά παροχή οποιασδήπο­τε μορφής που από την κείμενη νομοθεσία ορίζεται ως προνοιακή εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής. Κατά τη διάρκειά του η διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ πραγματοπο­ιείται μέσω του ΟΓΑ και των ΚΕΠΑ.

6

Για το νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες. Σύμφωνα με την κα Φωτίου: «Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικ­ού φακέλου σε εθνικό αρχείο για τα παιδιά, ώστε να διευκολύνο­νται αν θέλουν να βρουν τις ρίζες τους και να μην έχουμε όλες αυτές τις προσωπικές τραγωδίες. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα μπορούν να μπουν στο εθνικό σύστημα, το οποίο θα καταγράφει πόσοι είναι και θα έχει καταχωρημέ­νο τον φάκελό τους.

[SID:11624330]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece