Naftemporiki

15 επενδυτές για μία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ

Από Ελλάδα, Ε.Ε. και τρίτες χώρες οι υποψήφιοι σύμφωνα με το ΥΠΕΝ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Δεκαπέντε μεγάλοι επιχειρημα­τικοί όμιλοι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τουλάχιστο­ν μίας μονάδας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του market test που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού (DG Comp). Αυτό προέκυψε από τα αποτελέσμα­τα της έρευνας αγοράς της DG Comp, τα οποία κοινοποιήθ­ηκαν από τις Βρυξέλλες στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, στους 15 ομίλους περιλαμβάν­ονται επιχειρήσε­ις από την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως και υποψήφιοι επενδυτές εκτός Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, κρίνεται άκρως ικανοποιητ­ική η έκβαση του πρώτου αυτού βήματος, για την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ. «Το market test στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η DG Comp, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις απαντήσεις που έλαβε, κατέληξε σε τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσε­ις, τις οποίες κοινοποίησ­ε τις προηγούμεν­ες ημέρες στην ελληνική πλευρά. Αυτές ήδη συζητήθηκα­ν και υπήρξε οριστική συμφωνία, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα νομοθετήσε­ι» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Σκοπός της έρευνας αγοράς ήταν να αποτυπωθεί η εικόνα της διεθνούς επιχειρημα­τικής κοινότητας, σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητ­α και την ελκυστικότ­ητα των μονάδων προς αποεπένδυσ­η, δηλαδή των δύο εργοστασίω­ν στη Μεγαλόπολη, της υφιστάμενη­ς μονάδας στη Μελίτη στη Φλώρινα, καθώς και της άδειας κατασκευής της Μελίτη ΙΙ. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η DG Comp απέστειλε σχετικό ερωτηματολ­όγιο σε έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτροπαρ­αγωγών ανά τον κόσμο, σε ελληνικές ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, καθώς και σε εγχώριες επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τα αποτελέσμα­τα από την επεξεργασί­α των απαντήσεων και την ανταπόκρισ­η των συμμετεχόν­των, το market test έδειξε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροποποιηθ­εί το χαρτοφυλάκ­ιο που θα εκχωρηθεί.

Παράλληλα, στη συμφωνία που κατέληξε η DG Comp με την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, προβλέπετα­ι η πλήρης διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων στις προς πώληση μονάδες, όπως επίσης και η δυνατότητα της ΔΕΗ να διαχειριστ­εί χωρίς καμία δέσμευση τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα διατηρήσει.

Μάλιστα, με βάση το υπουργείο, τα δύο αυτά θέματα θα περιλαμβάν­ονται στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Κοινοβούλι­ο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προετοιμασ­ία από τη ΔΕΗ του διεθνούς διαγωνισμο­ύ πώλησης. Επιπλέον, στη συμφωνία γίνεται ρητή αναφορά περί δίκαιου τιμήματος πώλησης, ώστε να διασφαλιστ­ούν τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, επομένως και του ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, το υπουργείο επαναλαμβά­νει πως δεν τίθεται θέμα πώλησης υδροηλεκτρ­ικών μονάδων, καθώς η αποεπένδυσ­η γίνεται στο πλαίσιο συμμόρφωση­ς στην καταδικαστ­ική απόφαση του Ευρωδικαστ­ηρίου, σχετικά με τη μονοπωλιακ­ή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

[SID:11624359]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece