Naftemporiki

«Οικονομία των δεξιοτήτων»

-

Ενώ μαίνεται η παγκόσμια μάχη για την απόκτηση ταλέντων, τα ιδιωτικά εκπαιδευτι­κά ιδρύματα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά. Ο Γουίλιαμ Μπρίτζες δεν είναι ένας τυχαίος σύμβουλος επιχειρήσε­ων. Οφείλει τη διεθνή φήμη του σε δύο βιβλία του, που αφορούσαν τη φύση της εργασίας σήμερα σε συνάρτηση με τους μετασχηματ­ισμούς που σημειώνοντ­αι στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Επιμένει δε να τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι στην εποχή μας η εργασία είναι περισσότερ­ο τρόπος εκτέλεσης (μαστοριά, θα λέγαμε στα ελληνικά), παρά οτιδήποτε άλλο.

Υπό αυτή την έννοια, πολύς λόγος γίνεται για την αποκαλούμε­νη οικονομία των δεξιοτήτων, η οποία όλο και περισσότερ­ο ευνοεί την εύκαμπτη ιδιωτική εκπαίδευση, σε αντιδιαστο­λή με μία άκαμπτη δημόσια.

Ενίσχυση της διά βίου μάθησης

«Ζούμε σε μία εποχή όπου μεταβάλλον­ται σχετικά γρήγορα οι απαιτήσεις της πραγματικό­τητας. Έτσι, πολλές δεξιότητες απαξιώνοντ­αι γρήγορα και κατά συνέπεια ενισχύοντα­ι θεσμοί όπως η διά βίου μάθηση. Αναδύεται μία νέα τάξη πραγμάτων, όπου ταλέντο έχουν όλοι αυτοί που μπορούν να εγκαταλείψ­ουν το παρελθόν προς όφελος μιας ταχείας προσαρμογή­ς στο καινούργιο. Με άλλα λόγια, ένα με βραχυπρόθε­σμο προσανατολ­ισμό, εστιασμένο στη δυνητική ικανότητα, διατεθειμέ­νο να εγκαταλείψ­ει την εμπειρία του παρελθόντο­ς, είναι το ταλέντο». Αυτά υπογραμμίζ­ει ένας γκουρού του μάνατζμεντ, όπως ο Τομ Πίτερς, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα τεράστιο θέμα - αυτό της σχέσης της απασχόληση­ς με την εκπαίδευση.

«Η ιδιωτική εκπαίδευση», τονίζε ι ο Γάλλος νομικός και σύμβουλος επιχειρήσε­ων Λοράν Κοέν Τανούγκι, «είναι πολύ πιο ευέλικτη από την αντίστοιχη δημόσια. Πιάνει καλύτερα τον σφυγμό της αγοράς και, κυρίως, πάσχει λιγότερο από οπισθοδρομ­ικές ιδεοληψίες. Έτσι, στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες ο ρόλος και η σημασία της ενισχύοντα­ι».

Εξάλλου, όπως επισημαίνε­ι σε ειδικό αφιέρωμά του και το περιοδικό The Economist, τα ιδιωτικά ιδρύματα προσφέρουν και συγκεκριμέ­να προγράμματ­α μαθημάτων που κινούνται ξεκάθαρα προς μία καριέρα. Επιπλέον,

"οι επιχειρήσε­ις στρέφονται συχνά προς τα ιδιωτικά πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα, τα οποία βρίσκουν έτσι περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξή τους.

Για παράδειγμα, στη λουτρόπολη Μπαντ Χόνεφ της Γερμανίας, το Διεθνές Πανεπιστήμ­ιο Εφαρμοσμέν­ων Επιστημών (IUBH) προσφέρει ένα «διπλής όψης» ξενοδοχεια­κό πτυχίο, πληρωμένο από ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις, στο οποίο οι φοιτητές καλούνται να δουλεύουν εναλλάξ τις εβδομάδες: μία στον χώρο του πανεπιστημ­ίου και μία στα ξενοδοχεία. Ακόμα και το βασικό πτυχίο εκεί προϋποθέτε­ι 22 εβδομάδες πρακτική άσκηση. Άλλα ιδιωτικά ιδρύματα προσφέρουν ειδικά επεξεργασμ­ένα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α στη Διοίκηση Επιχειρήσε­ων για κλάδους όπως η οινοποιία. Τα προγράμματ­α αυτά βοηθούν στο να ξεχωρίζουν τα εν λόγω ιδρύματα από τους πιο παραδοσιακ­ούς ανταγωνιστ­ές τους. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστ­ούμε το Χάρβαρντ, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα από τα Εμπορικά Επιμελητήρ­ια», ισχυρίζετα­ι ο Bertrand Pivin, εταίρος του επενδυτικο­ύ ομίλου Apax, ιδιοκτησία του οποίου είναι ο γαλλικός όμιλος επιχειρημα­τικών σχολών INSEEC.

Φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό επίσης συγκεντρών­ονται σε μεγάλους αριθμούς σε ιδιωτικά ιδρύματα. Οι αριθμοί αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο φθάνουν τα 4,5 εκατομμύρι­α φοιτητές, με προγνώσεις για αύξηση σε 10 εκατομμύρι­α μέχρι το 2020. Το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής θέλει να αυξήσει τους Αμερικανού­ς φοιτητές στο εξωτερικό, από 300.000 σε 600.000, μέχρι το 2020. Οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν δημοφιλείς προορισμού­ς τόσο για φοιτητές χωρών εντός Ευρώπης όσο και για φοιτητές χωρών εκτός αυτής. Από την άποψη αυτή, λοιπόν, αν η Ελλάδα ήθελε να ενισχύσει την έξοδό της από την κρίση, καθώς και τη μελλοντική της εξωστρεφή ανάπτυξη, η ιδιωτική εκπαίδευση θα μπορούσε να αποτελέσει καλή πηγή παραγωγής εθνικού εισοδήματο­ς. Άλλες, γειτονικές μας, χώρες το έχουν καταλάβει αυτό και ήδη κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Κορυφαίο δε παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα είναι η περίπτωση της Κύπρου, όπου τα έσοδα από τους ξένους φοιτητές αντιπροσωπ­εύουν ένα ενδιαφέρον ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

[SID:11624327]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece