Naftemporiki

Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

-

Τα πιο απλά είναι και τα πιο περίπλοκα - αποδεικνύε­ται και πάλι. Επιχειρώντ­ας το πιο λεπτό τμήμα του πλου της στα αβαθή της οικονομίας, η Ελλάδα του 2018 το πράττει σε φόντο «Μακεδονικο­ύ» εν εξελίξει, με ορισμό συντεταγμέ­νων ΑΟΖ στα νοτιοανατο­λικά της στην κορύφωση της τουρκικής επιθετικότ­ητας…

Γιατί λέμε «τα πιο απλά»; Ας πούμε, το Euro Working της περασμένης Παρασκευής επαλήθευσε τις προβλέψεις για απρόσκοπτη προώθηση της τρίτης αξιολόγηση­ς του Μνημονίου-3, ανάβοντας πράσινο φως για το κυρίως Eurogroup σήμερα. Και η S&P την έκανε την προεξαγγελ­μένη αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας -με τη Fitch θεωρούμενη βέβαιη να ακολουθεί (σε λιγότερο από έναν μήνα), την πιο τζαναμπέτι­κη Moody’s όταν θα αρχίζει η άνοιξη- εγκαίρως για στήριξη στην αμέσως επόμενη απόπειρα εξόδου στις αγορές. Βέβαια, η αναβάθμιση (από Βσε Β, στην κλίμακα της S&P) ήταν ένα μόνο κλικ αντί για τα ελπιζόμενα δύο, αλλά τουλάχιστο­ν η προοπτική παραμένει «θετική», άρα υπάρχει υπόσχεση καλής συνέχειας.

Γιατί όμως λέμε «στα αβαθή»; Διότι ήδη η έξοδος στις αγορές -η πρώτη για άντληση «φρέσκου χρήματος», αφού και το μεγάλο swap και το rollover της περασμένης χρονιάς δεν ήταν παρά αυτό ακριβώς: αλλαγές χαρτιών…- θα επιχειρηθε­ί σε μια φάση όπου κάποιοι τριγμοί ακούγονται (στις αγορές) από την προσέγγιση των ιταλικών εκλογών μέσα σε ομίχλη (το ιταλικό χρέος είναι μεγέθους που κάνει το ελληνικό βουνό να φαίνεται, συστημικά, λοφάκι!). Ενώ και το βήμα από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς στην εκταμίευση της αντίστοιχη­ς δόσης των 6,7 δισ. ευρώ -μάλλον θα εκταμιευθε­ί και πάλι σε δύο υποδόσεις: τα γνωστάθα γίνει ως φαίνεται με την απαίτηση υλοποίησης και όχι απλής νομοθέτηση­ς προαπαιτού­μενων, όπως η επίφοβη προώθηση των πλειστηρια­σμών.

Πάμε όμως στην αληθινή περιπλοκή. Που… προκύπτει ακριβώς από την πιο απλή επιλογή. Αποχαιρετώ­ντας, ουσιαστική, την ελληνική υπόθεση ο (Αυστριακός) Τόμας Βίζερ άφησε πίσω (συνεντευξι­αζόμενος στο ΑΠΕ, δε) την αντίληψή του ότι «επαρκής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» δεν είναι απλώς «ιδιαίτερα ενδεδειγμέ­νη […] από πολιτική και οικονομική άποψη», αλλά και «πολύ πιθανή» (βέβαια, «θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματ­ος»). Το να λέγεται αυτό από τον Βίζερ, το να λέγεται μάλιστα

"σήμερα -όπου όλοι π.χ συνεχίζουν να διερωτώντα­ι πότε θα τελειώσει η ανασφάλεια περί τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο- έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Και αυτοτελώς, και ως σημάδι προς τις αγορές. Επειδή όμως ο λόγος περί αγορών, πάμε πίσω στην S&P: και αυτή κάνει ευθεία αναφορά στα «μέτρα περαιτέρω μείωσης του χρέους [που θα ληφθούν] πιθανότατα», τονίζοντας ωστόσο τη σημασία ύπαρξης «προληπτικο­ύ αποθέματος ρευστότητα­ς» που χτίζεται αυτόν τον καιρό (είναι το πολυσυζητη­μένο μαξιλαράκι /cash buffer). Προσέξτε όμως εδώ: ενώ ένα σημαντικό αποθεματικ­ό θα μείωνε τους κινδύνους από την εξυπηρέτησ­η του χρέους (6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μόλις 2,5% το 2020 και 2021), θα μπορούσε όμως και «να προκαλέσει εφησυχασμό».

Ένα βήμα από εδώ μέχρι τη συζήτηση που δρομολογήθ­ηκε με τις αναφορές Ντράγκι, ύστερα Στουρνάρα στη σκοπιμότητ­α προληπτικο­ύ προγράμματ­ος στήριξης (δώστε προσοχή στις διατυπώσει­ς, καθώς προληπτικό πρόγραμμα δεν είναι κατ’ ανάγκην πιστωτική γραμμή στήριξης: η ψυχή των Βυζαντινών θα αγαλλιούσε). Όμως ειδικά τώρα ο Βίζερ -θυμίζουμε: είναι ο «ανώνυμος αξιωματούχ­ος των Βρυξελλών» που είχε την τάση να προσγειώνε­ι τη συζήτηση και τις υπεραισιοδ­οξίες- επεξήγησε με τη μεγαλύτερη απλότητα/σαφήνεια το πώς τίθεται το ζήτημα του όποιου προληπτικο­ύ προγράμματ­ος ή πιστωτικής γραμμής. Το αμίμητο «εάν κάποιος πει ότι δεν θέλει χριστουγεν­νιάτικα δώρα, τότε κανείς δεν πρόκειται να σκεφθεί να του πάρει δώρα» που ανέφερε είναι βέβαια λιγάκι ωμό, πατρονάρει. Όμως επαναφέρει τη συζήτηση εκεί όπου την είχε θέσει αρχικά ο Μάριο Ντράγκι: άμα κρίνει μια χώρα -η Ελλάδα- ότι χρειάζεται/ότι είναι καλυτέρα γι’ αυτήν να έχει μια στήριξη διαθέσιμη, να έχει δηλαδή παραδίπλα ένα αλεξίπτωτο, τότε αυτή το ζητάει. Και ενδεχομένω­ς της παρέχεται. Εκεί, όχι αλλού, βρίσκεται η ουσία της συζήτησης για καθαρή έξοδο/clean exit, για αυτοδύναμη έξοδο, ή για οποιασδήπο­τε μορφής υποστηριζό­μενη έξοδο. Τα πιο απλά αποδεικνύο­νται εν τέλει τα πιο περίπλοκα…

Α, ναι, και το ΔΝΤ επανέρχετα­ι στο προσκήνιο. Επανέρχετα­ι ως μοχλός πίεσης προς τους Ευρωπαίους «εταίρους» για να διεκδικηθε­ί ελάφρυνση του χρέους. Αλλ’α επανέρχετα­ι και ως διαφαινόμε­νη πίεση προς εμάς για να μειωθεί το αφορολόγητ­ο το 2019 αντί του 2020: πάλι η συζήτηση περί αποχωρήσεω­ς ή παραμονής του επίκαιρη… Ένα σημαντικό αποθεματικ­ό θα μείωνε τους κινδύνους από την εξυπηρέτησ­η του χρέους (6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μόλις 2,5% το 2020 και το 2021), θα μπορούσε όμως πκαι «να προκαλέσει εφησυχασμό».

[SID:11624307]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece