Naftemporiki

«Κούρεμα» στις κοινοτικές δαπάνες

Αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία επωφελείτα­ι σημαντικά μέχρι τώρα από τις δύο κοινές πολιτικές της Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

Ημείωση των κοινοτικών δαπανών για τη Συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου (ΠΔΠ) μετά το 2020, είναι αναπόφευκτ­η, ενώ θα μπορούσε να πλησιάσει και το 15%, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες επωφελούντ­αι από τις δύο βασικές κοινές πολιτικές της Ε.Ε. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου επίτροπου για θέματα προϋπολογι­σμού Γκίντερ Έτινγκερ, μετά τη συζήτηση προσανατολ­ισμού που πραγματοπο­ιήθηκε στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσε­ι τις επίσημες προτάσεις για το νέο ΠΔΠ τον Μάιο, ενώ χθες ο Γερμανός επίτροπος έκανε έκκληση στα κράτημέλη να καταλήξουν σε αποφάσεις πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς στα μέσα του 2019.

Ετήσια τρύπα 14 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, χώρας με καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, θα προκαλέσει μια ετήσια «τρύπα» σε αυτόν μεταξύ 12 και 14 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το κενό αυτό θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο λόγω των πρόσθετων δαπανών που θα επιφέρουν οι νέες ευρωπαϊκές πολιτικές για την εσωτερική ασφάλεια, την άμυνα, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, το προσφυγικό και την ενδεχόμενη πρόβλεψη χρηματοδοτ­ικού εργαλείου για την Ευρωζώνη.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα δύο αυτά κενά πρέπει να καλυφθούν ταυτόχρονα με αύξηση των εσόδων της Ε.Ε. και μείωση των δαπανών. Όπως είπε ο επίτροπος, το κενό του Brexit θα πρέπει να καλυφθεί κατά 50% από αύξηση της συνεισφορά­ς των κρατών-μελών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 50% από τη μείωση των κοινοτικών δαπανών. Αναφορικά με τις νέες πηγές εσόδων, έφερε ως παράδειγμα τον τομέα της προστασίας του περιβάλλον­τος και την επιβολή ενός φόρου, ένα μέρος του οποίου θα μπορούσε να πάει στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό. Ο φόρος αυτό μπορεί να αφορά τη χρήση πλαστικών. Το κενό που θα υπάρξει από το κόστος των νέων πολιτικών ο κ. Έτινγκερ τόνισε ότι θα πρέπει να καλυφθεί κατά 80% από πρόσθετη συνεισφορά των κρατών-μελών και το 20% από μείωση των δαπανών. Ωστόσο, δεν προσδιόρισ­ε το μέγεθος του χρηματοδοτ­ικού κενού από τις νέες πολιτικές.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα είναι η μείωση των δαπανών για τις πολιτικές συνοχής και την ΚΑΠ, είπε ότι αυτό θα προσδιορισ­τεί στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν για το ΠΔΠ που θα υποβληθεί τον Μάιο, ωστόσο έδωσε ένα μέγεθος, λέγοντας ότι το «κούρεμα» θα είναι αρκετό, αλλά δεν θα φτάνει το 15%.

Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ ο σημερινός προϋπολογι­σμός της Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 150 δισ. ευρώ ή 1% του κοινοτικού ΑΕΠ. Εάν, όπως είπε, τα κράτη-μέλη αποφασίσου­ν να τον αυξήσουν μεταξύ 1,10% και 1,14%, τότε θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες, συμπεριλαμ­βανομένων και των νέων πολιτικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί η διάρκεια του νέου ΠΔΠ να είναι ίδια με αυτή της περιόδου 2014-2020, δηλαδή επταετής, που σημαίνει ότι θα καλύπτει την περίοδο 2021-2027.

Συγχώνευση προγραμμάτ­ων

Στα επιμέρους θέματα οι Βρυξέλλες επιθυμούν απλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτ­ων σε όλες τις φάσεις (σύλληψη και υλοποίηση) και μείωση του αριθμού τους. «Έχουμε περίπου 60 προγράμματ­α, τώρα θέλουμε να συγχωνεύσο­υμε κάποια προγράμματ­α μειώνοντας τον αριθμό τους και αυξάνοντας την ευελιξία τους» ανέφερε, προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει χωρίς να ανοίγει η πόρτα σε απάτες σε βάρος του προϋπολογι­σμού.

Η πιο ωφελημένη

Υπενθυμίζε­ται ότι η Ελλάδα κατά κεφαλήν επωφελείτα­ι περισσότερ­ο από κάθε άλλο κράτος-μέλος από την ΚΑΠ, ενώ συγκαταλέγ­εται μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν τις ψηλότερες χρηματοδοτ­ήσεις από την πολιτική συνοχής.

Συγκεκριμέ­να, οι χρηματοδοτ­ήσεις για την περίοδο 2014-2020 αναμένεται να φτάσουν τα 35 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, εκ των οποίων 20 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία και 15 δισ. ευρώ από το Γεωργικό Ταμείο (εισοδηματι­κές ενισχύσεις γεωργών, προγράμματ­α).

[SID:11594876]

 ??  ?? Το κενό του Brexit θα πρέπει να καλυφθεί κατά 50% από αύξηση της συνεισφορά­ς των κρατών-μελών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 50% από τη μείωση των κοινοτικών δαπανών.
Γκίντερ Έτινκκερ, επίτροπος αρμόδιος για θέματα προϋπολογι­σμού.
Το κενό του Brexit θα πρέπει να καλυφθεί κατά 50% από αύξηση της συνεισφορά­ς των κρατών-μελών και εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 50% από τη μείωση των κοινοτικών δαπανών. Γκίντερ Έτινκκερ, επίτροπος αρμόδιος για θέματα προϋπολογι­σμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece