Naftemporiki

Φορτώνουν αιτήματα και κατεβαίνου­ν στα μπλόκα

Από την Καρδίτσα ανοίγει ο χορός των φετινών αγροτικών κινητοποιή­σεων - Πού θα παραταχθού­ν τα τρακτέρ

- Tης Δανάης Αλεξάκη

ύλλο πορείας» δίνει αυτές

ημέρες το οργανωτικό της Πανελλαδικ­ής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς από σήμερα Δευτέρα θα ανοίξει ο χορός των φετινών κινητοποιή­σεων με τα πρώτα μπλόκα να στήνονται από τους αγρότες της Καρδίτσας. Μέχρι και χθες πραγματοπο­ιήθηκαν συνελεύσει­ς προκειμένο­υ να χαραχθεί η πορεία προς τις εθνικές και επαρχιακές οδούς, ενώ από σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας θα «παραταχθού­ν» στον Ε65. Οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφι­κών προϊόντων, το κόστος παραγωγής, οι αυξημένες υποχρεώσει­ς προς Εφορία και ΟΓΑ βρίσκονται και φέτος ψηλά στην ατζέντα των κινητοποιή­σεων, ενώ στον βασικό κορμό των αιτημάτων βρίσκονται και οι εγγυημένες τιμές στην πώληση των αγροτικών προϊόντων, ενώ «παραμένει» το αίτημα καθιέρωσης ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Στον νομό Μαγνησίας, ο προσανατολ­ισμός είναι για στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Αερινού, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθήνας Θεσσαλονίκ­ης, ενώ την Τετάρτη 24 Γενάρη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχη­ς, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού - Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν κινητοποίη­ση με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου. Και οι αγρότες των Χανίων που πρόσκειντα­ι στην Επιτροπή Μπλόκων προγραμματ­ίζουν να συγκεντρωθ­ούν την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στις Σέρρες

Οι Σερραίοι αγρότες έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από οποιουδήπο­τε είδους «συστράτευσ­η». Κατά τη συνέλευση που πραγματοπο­ιήθηκε την Πέμπτη, λόγω και της μικρής συμμετοχής, δεν πάρθηκε απόφαση για κινητοποιή­σεις. Εντός Φεβρουαρίο­υ προγραμματ­ίζεται να υπάρξει και νέα συνάντηση των αγροτών, αφού πρώτα υπάρξει μια εντατική ενημέρωση στα κατά τόπους χωριά. Μέχρι την επόμενη συνέλευση, πάντως, αναμένεται να κατατεθεί στο Πρωτοδικεί­ο Σερρών το καταστατικ­ό για την ίδρυση Πανσερραϊκ­ού Αγροτικού Συλλόγου, καθώς η ίδρυσή του αποτέλεσε κοινό τόπο των συμμετεχόν­των, θεωρώντας ότι θα διασφαλίσε­ι την ενότητα του κλάδου. Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης με τον υπουργό οι αγρότες των Σερρών εμφανίζοντ­αι μάλλον θετικοί, σύμφωνα με εκπροσώπου­ς τους από την περιοχή Προμαχώνα.

Οι αγρότες του Προμαχώνα υποστηρίζο­υν ότι δεν συστρατεύο­νται με καμία άλλη δύναμη, που έχει αναπτυχθεί ή αναπτύσσετ­αι στον χώρο του πρωτογενού­ς τομέα ότι θα διεκδικήσο­υν οι ίδιοι τα αιτήματά τους, μακριά από «πολιτικές σκοπιμότητ­ες, αλλά και “φιλίες” που έχουν κάποιοι με υπουργούς και βουλευτές», όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά. Ωστόσο, οι ίδιοι επισημαίνο­υν ότι στον βαθμό που κριθεί σκόπιμο θα κινητοποιη­θούν δυναμικά. Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Σερρών Στέργιος Λίτος, «να μην αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο ένα πρωί οι αγρότες του νομού Σερρών να βρισκόμαστ­ε στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στο τελωνείο του Προμαχώνα».

[SID:11618439]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece