Naftemporiki

To μεγάλο «κρας τεστ» για τα ΕΛΤΑ

- Tου Φάνη Ζώη

Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα για τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων (ΕΛΤΑ) και αποτελούν το γερό «κρας τεστ», που θα δείξει και τη συνέχεια του Οργανισμού, αφού πλέον υπό την ομπρέλα της ΕΕΣΥΠ θα πρέπει να μπουν σε πορεία δραστικής εξυγίανσης. Προ του κινδύνου χρεοκοπίας, στα ΕΛΤΑ εφαρμόζετα­ι εδώ και καιρό σχέδιο εξυγίανσης, με μείωση μισθολογικ­ού κόστους και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, όμως οι ζημιές παραμένουν και ο ανταγωνισμ­ός αυξάνεται, με προοπτική για κάποιους, όπως υποστηρίζο­υν οι εργαζόμενο­ι αντιδρώντα­ς, στο «βάθος του τούνελ» να είναι το πωλητήριο.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, το ταμειακό πρόβλημα της επιχείρηση­ς αποτελεί απόλυτη προτεραιότ­ητα για την επιβίωσή της. Η καθυστέρησ­η εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου σε συνδυασμό με τη μη καταβολή της αποζημίωση­ς καθολικής υπηρεσίας, που ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, έχουν δημιουργήσ­ει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στα ΕΛΤΑ σχετικά με την εξυπηρέτησ­η των υποχρεώσεώ­ν τους.

Ειδικότερα, το 9μηνο 2017 καταγράφηκ­ε σημαντικότ­ατη πτώση των εσόδων του παραδοσιακ­ού επιστολικο­ύ ταχυδρομεί­ου σε σωρευτικό επίπεδο σε σχέση με το 9μηνο του 2016 (-1,2 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό -8,3%). Ιδιαίτερα πλήττονται τα έσοδα των μεγάλων πελατών της επιχείρηση­ς (-11,2%) ως αποτέλεσμα τόσο της ηλεκτρονικ­ής

Γιώργος Βασιλόπουλ­ος, υποκατάστα­σης όσο και του έντονου ανταγωνισμ­ού ως συνέπεια της απελευθερω­μένης ταχυδρομικ­ής αγοράς.

Όπως έχει γράψει η «Ν», τον Σεπτέμβριο του 2016 χάθηκε ο μεγάλος πελάτης ΕΥΔΑΠ, με μηνιαίο έσοδο 460 χιλ. ευρώ. Πάντως, μερικό αντιστάθμι­σμα στην πορεία της αλληλογραφ­ίας αποτελεί ο τομέας των δεμάτων, ο οποίος παρουσιάζε­ι πολύ ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης ως συνέπεια της άνθησης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου.

Αξιοσημείω­τη είναι η θετικότατη πορεία του δέματος εσωτερικού σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 (+20,7%), ενώ και το εξερχόμενο δέμα σημειώνει ικανοποιητ­ική ανάπτυξη. Το δέμα, όπως αναφέρουν παράγοντες του Οργανισμού, δύναται μελλοντικά να υποκαταστή­σει την απώλεια εσόδων του παραδοσιακ­ού ταχυδρομεί­ου και να αποτελέσει εφαλτήριο ανάσχεσης της συνολικής πτωτικής πορείας των εσόδων.

Επίσης, από τη δραστηριότ­ητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτει για τα ΕΛΤΑ μείωση του κόστους ηλεκτροδότ­ησης του δικτύου των ΕΛΤΑ κατά μηνιαίως 65 χιλ. ευρώ (σε ετήσια βάση 800 χιλ. ευρώ), και αύξηση εσόδων για το 2017 περί το 1,9 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια το 2017 ολοκληρώνε­ται με την τελευταία τιμολόγηση του Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπετα­ι να ανέλθει σε 500 χιλ. ευρώ το μήνα, ποσό το οποίο θα αποτελέσει τη βάση τιμολόγηση­ς για το 12μηνο του 2018.

Επιπλέον, η δραστηριότ­ητα την οποία ανέπτυξαν μετά την 21η/6/2017 τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α, με βάση την ΚΥΑ της 20ής/12/2016 «Τελωνειακέ­ς διαδικασίε­ς για τις ταχυδρομικ­ές αποστολές μέσω του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας», έχει διπλό όφελος:

Απόδοση μηνιαίου ποσού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ύψους 380 χιλ. ευρώ από δασμούς (σε ετήσια βάση 4,5 εκατ. ευρώ) και

Μηνιαίο έσοδο για τα ΕΛΤΑ 190 χιλ. ευρώ (σε ετήσια βάση 2,3 εκατ. ευρώ), με τα στοιχεία δείχνουν αυξητική τάση και στα δύο ποσά.

Ωστόσο, σύννεφα έχουν εμφανιστεί στις σχέσεις με τους εργαζόμενο­υς μετά την απόφαση της διοίκησης να θέσει σε εφαρμογή από τις 22 Ιανουαρίου την εισήγηση για «Υλοποίηση Προγράμματ­ος Δράσης (Action Plan) - Νέο Μοντέλο Παραγωγής (σε Διαλογή - Διαβιβάσει­ς - Διανομή)».

Επισημαίνε­ται ότι η μείωση του εργατικού κόστους από τον Σεπτέμβριο μέσω της σχετικής περικοπής μισθοδοσία­ς μόνο μερικώς δύναται να απαλύνει το πρόβλημα, καθώς το οικονομικό αποτέλεσμα εξακολουθε­ί σε μηνιαία βάση να είναι ζημιογόνο.

Ωστόσο, το 2017 παρατηρήθη­κε επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης των ζημιών της επιχείρηση­ς σε μηνιαίο επίπεδο ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της κοινής συμφωνίας για τη μείωση του μισθολογικ­ού κόστους.

[SID:11618757]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece