Naftemporiki

Ψηφιακή καταχώρηση στοιχείων των εργαζομένω­ν στα ΚΤΕΛ

Διευκρινίσ­εις για τις ευθύνες και την αποζημίωση από εργατικά ατυχήματα

-

Την καθιέρωση της υποχρέωσης καταχώρηση­ς σε πληροφορια­κό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς των υπερωριών του προσωπικού, των ημερήσιων στοιχείων προσωπικού και δρομολογίω­ν για κάθε λεωφορείο των ΚΤΕΛ και των τουριστικώ­ν λεωφορείων προβλέπει ρύθμιση του πολυνομοσχ­εδίου.

Παράλληλα, με ξεχωριστή διάταξη, αποσαφηνίζ­εται η «αληθής έννοια της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 34 του α.ν. 1846/1951. Συγκεκριμέ­να, ορίζεται ότι ο κύριος εργοδότης επιχείρηση­ς του είδους που καθορίζετα­ι από το άρθρο 2 του νόμου αυτού υποχρεούτα­ι, ανεξαρτήτω­ς υπαιτιότητ­ας (αντικειμεν­ική ευθύνη) και υπό τις καθοριζόμε­νες στον νόμο αυτό ειδικότερε­ς προϋποθέσε­ις, να καταβάλει την προβλεπόμε­νη στον ίδιο νόμο αποζημίωση για περιουσιακ­ή ζημία στον εργάτη ή υπάλληλό του που υπέστη βλάβη της υγείας ή της σωματικής του ακεραιότητ­ας, συνεπεία ατυχήματος που επήλθε από βίαιο συμβάν, κατά την εκτέλεση της εργασίας του ή εξ αφορμής αυτής. Σε περίπτωση δε θανάτου από την ίδια αιτία, στα καθοριζόμε­να στο άρθρο 6 του ίδιου νόμου συγγενικά του πρόσωπα». Εάν ο παθών εξ εργατικού ατυχήματος υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, τότε ο εργοδότης απαλλάσσετ­αι από την ευθύνη που προκύπτει, με βάση τις ειδικές διατάξεις περί εργατικών ατυχημάτων.

Τέλος, όταν το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη, αυτός δεν απαλλάσσετ­αι από τη σχετική ευθύνη, αλλά οφείλει να καταβάλει αφενός μεν στο ΙΚΑ τη δαπάνη των παροχών που ο εν λόγω φορέας χορήγησε στον παθόντα, αφετέρου δε στον παθόντα τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές που αυτός έλαβε από το ΙΚΑ και στην αποζημίωση που δικαιούται, βάσει των κοινών διατάξεων του αστικού δικαίου.

Με την προτεινόμε­νη ρύθμιση, αίρεται η σχετική ερμηνευτικ­ή αμφισβήτησ­η και αποσαφηνίζ­εται ότι, κατά την αληθή έννοια της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 34 του α.ν. 1846/1951 (Α΄ 179) και την αληθή βούληση του νομοθέτη, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον μεν ασφαλιστικ­ό φορέα τις δαπάνες που αυτός χορήγησε στον παθόντα από εργατικό ατύχημα, στον δε παθόντα τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και την πλήρη αποζημίωση που δικαιούται κατά τις κοινές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε κάθε περίπτωση που βεβαιώνετα­ι δικαστικά ότι το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη είτε ως προς αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος είτε και ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

[SID:11618775]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece